Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Що ми не знали про бібліотеки
 
Бібліотеки – це не лише місце, де зберігають та читають книги. Це місце, натхненне творчістю та людськими долями. Але як багато ми не знаємо про ці чарівні місця? У Всесвітній день бібліотек пропонуємо кілька цікавих фактів з бібліотечної історії. 
 
Перші згадки про бібліотеку сягають ІІІ ст. до н.е. Ще в часи Шумерської держави книги-таблички зберігали у спеціальних глиняних глечиках, на які вішали свого роду маленькі етикетки з вказівкою тематики текстів. Люди вірили, що той, хто візьме табличку без дозволу, буде покараний богами, а усі його нащадки стануть вигнанцями. Непоганий захист бібліотеки від крадіжок! 
 
В Арабському халіфаті бібліотеки мали назву «Будинки мудрості» і були майже священними спорудами. Перш ніж увійти до бібліотеки, читачі вмивалися біля джерела, що знаходилось при вході. Читали вони сидячи на бібліотечній підлозі, яку застеляли килимами. 
 
У 43 р. до н.е. величезна бібліотека стала весільним подарунком. Римський полководець Марк Антоній подарував Пергамську бібліотеку, що налічувала майже 200 тисяч книг, єгипетській цариці Клеопатрі. Оце королівський подарунок! Щоправда, історики й досі сперечаються щодо правдивості цього факту:)
 
Перший список вимог до бібліотекарів запропонував італійський герцог Федеріко да Монтефельтро у ХV ст. До переліку вимог увійшли освіта, приємний характер та зовнішність, красномовство тощо. 
 
А чи знали ви, що велику роль в історії бібліотек відіграв письменник Йоганн Гете? Він 30 років опікувався книгозбірнями. Саме Гете ввів ще кілька вимог до роботи бібліотекарів: вони мали оберігати книжкові фонди, вести облік книг та забезпечити постійну роботу книгозбірень. А ще Гете ввів правило «Книги, повернені в неналежному стані, не приймати».
 
1876 року була створена перша Американська бібліотечна асоціація, а згодом, у 1887-му – професійна бібліотечна школа. Їх засновником був директор Колумбійського університету Мелвілл Дьюї. Він активно долучав до роботи з книгами жінок, що викликало чимало розмов, адже до ХХ ст. бібліотекарями були лише чоловіки.  
 
1955 року у своєму романі «Магелланова хмара» польський письменник Станіслав Лем пророкував створення унікальної тріонової бібліотеки:  «... У 2531 році було введено новий спосіб зберігання людської думки. Стали використовувати Тріон - маленькі кристали кварцу. Кристалик розміром з піщинку міг утримувати в собі стільки ж інформації, скільки міститься в стародавній енциклопедії. Була створена єдина для всієї земної кулі Центральна тріонова бібліотека... ».  Минуло не так багато часу, як пророкував Лем, але схоже його ідеї потроху реалізовуються. Носії формації продовжують зменшуватися у розмірах, а світові книгозбірні відкривають онлайн доступ до своїх архівів. Що ж, чекаємо на створення всесвітньої бібліотеки:)
 
Читайте також: найцікавіші факти про бібліотеки з усього світу (підбірка нижче)
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage