Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Що читають ті, хто створює книги? Розмова перша
У житті кожного книголюба є кілька особливих і найважливіших книжок. Деякі підкорили після першого прочитання і не відпускають досі. Деякі настільки вразили, що змінили майбутнє життя. А деякі видались такими важливими, що їх варто прочитати кожній людині.
 
Письменники, перекладачі, художники та працівники «Видавництва Старого Лева» розповіли про такі особливі книги у своєму житті. Що читають ті, хто створює книги? Які письменники і твори є для них найважливішими? У першій розмові про це розповідають Євгенія Кузнєцова, Ганна Лелів, Катерина Сад та Анастасія Єфремова. 
 
 
Євгенія Кузнєцова, письменниця

Улюблена книга
 
Улюблені книги постійно змінюються. За останні роки найяскравіше літературне враження — це «Подорож на край ночі» Луї-Фердінан Селіна. Прекрасний і смішний життєпис, де дуже багато про людей з усіма їхніми часом огидними недоліками. Писати про людей — це окремий дар. Прочитавши цю книжку, можна зрозуміти витоки дуже багатьох письменників минулого століття.
 
Книга, яка змінила життя
 
Ймовірно, найбільше враження на мене свого часу справив роман «Сто років самотності» Маркеса. Це були дійсно двері у щось дуже екзотичне і водночас дуже знайоме. Я думаю, можна назвати Макондо умовними Стодульцями: українцеві відгукнеться усе, що там відбувається.
 
Книга, яку потрібно прочитати кожному
 
Моя рекомендація буде неочікуваною, бо нам здається, наче усі читали «Кобзар» в школі. Та насправді мало хто читав його усвідомлено. Мені здається, якби кожен у свідомому віці прочитав цю збірку, у нас було би значно менше поганих копірайтерів і поганих виборців.
 
 
Ганна Лелів, перекладачка

Улюблена книга
 
Перелік моїх улюблених книжок часто змінюється. Спочатку читаєш якусь книжку і думаєш: «Ого, нічого цікавішого ще не читала», а потім минає час, удома й на Kindle з’являються (і читаються) все нові й нові книжки, які помалу витісняють у рейтингу «старожилів». Але серед най-найулюбленіших книжок за останній час — «Кодекс 1962» Сйона, «Скляний готель» Емілі Сент-Джон Мандел і «Маленьке життя» Ганьї Янаґігари. 
 
Книга, яка змінила життя
 
Серед книжок, які за останній час вразили найбільше,«Її тіло та інші сторони» Кармен Марії Мачадо. Вразила майстерність авторки та її філігранне чуття мови. З документальної літератури — «Нація овочів» Оксани Мороз. Не думала, що маніпуляції з думкою людей у соцмережах (і їхніми рішеннями у реальному житті) відбуваються аж у таких масштабах.
 
Книга, яку варто прочитати кожному
 
Мені трохи лячно радити книжку, яку мусить прочитати кожна людина, бо всі ми дуже різні й маємо різні уподобання. Тому я звужу вибір і скажу так: якщо ви маєте вдома малого читача або читачку, які люблять і почитати, і пореготати — раджу серію книжок про пригоди Малого Вовчика Іана Вайброу у фантастичному перекладі Ореста Стадника. І обов’язково прочитайте їх уголос! Захопливий сюжет, класні слівця, купа жартів — цю серію точно мусить прочитати кожна дитина (і батьки разом із нею Посмішка
 
 
Катерина Сад, ілюстраторка

Улюблена книга
 
«Шлях Митця» Джулії Кемерон. Мені подобається легкість і справжність цієї книги. Кожен із нас — митець, але ми не дозволяємо собі творити. А це легко. Головне не мати очікувань та вимог до себе, просто згадуючи дитинство і занурюючись у нього. Кожен із нас мистецько готує — довіряючи собі робити все так, як хочеться; раптово сміється — з витівок свого кота; легко бавиться зі своїми дітьми — і все це творчість, де немає оцінок та контролю — де ти любиш і ти вільний.
 
Книга, яка змінила життя
 
«Велика магія» Елізабет Ґілберт. Ця книга спрощує усі творчі процеси і налаштовує просто діяти. І діяти просто. Немає якихось особливих людей — є люди, яким цікаво розкривати себе. І вони йдуть, навмисно помиляючись, вимкнувши логіку та увімкнувши почуття.
 
Книга, яку варто прочитати кожному
 
«Шлях» Коносуке Мацушіта. Ця книга має в собі спокій і досвід спостерігача. А також матеріальний успіх, який сьогодні важливий, та світло, що йде зсередини назовні. Ми часто заграємось і надто серйозно сприймаємо життя. Від щоденних стресів картина нашого власного Світу звужується, і ми перестаємо помічати всі можливості, чути свої потреби, дихати на повні груди. А варто просто жити і йти своїм шляхом. Ця книга знову нагадала мені про справжні опори та цінності.
 
 
Анастасія Єфремова, літературна редакторка

Улюблена книга
 
Про улюблені книжки говорити найприємніше і водночас найважче, бо так хочеться, щоб інші відчували від них такий же захват. Улюблених книжок, які готова обговорювати захлинаючись, у мене є кілька. 
 
Якщо хочете щемку і смішну історію про прекрасного буркотуна, у якого було занадто велике серце, — раджу прочитати «Чоловік на ім’я Уве» Фредріка Бакмана (а потім неодмінно глянути екранізацію). Читала її ридаючи, але з відчуттям величезної любові. Не знаю людини, якій би вона не сподобалась. 
 
Ще одна книжка, яка проймає, шокує, смішить і розчулює, — «Крадійка книжок» Маркуса Зузака. Як на мене, це одна з найбільших унікальних книжок на тему Другої світової, зокрема завдяки особливому стилю оповіді, що ведеться від імені Смерті. Смерті, яка навіть здатна співчувати. І обіцяю — під кінець вам не захочеться відпускати Лізель, Руді і Макса. 
 
А ще за останній рік я поповнила численні ряди фанаток серії про Джуді Муді Посмішка І дуже тішуся, що першою читаю кожну нову історію про Джуді українською, адже є редакторкою цієї серії.
 
Книга, яка змінила життя
 
Притримуюся думки, що книжки не змінюють життя, але дарують віру в дива, дозволяють проживати десятки різних, інших, життів і компенсують те, чого нам бракує. Книжка мого життя — це аж сім книг про Гаррі Поттера, які перечитувала стільки разів, що й не порахую вже. Часом так хочеться, щоб усе стерлося з пам’яті, і я знову могла перечитати їх як уперше — коли так зачитуєшся, що навіть поїсти не можеш відірватися. Для когось це захоплива історія про хлопчика-чарівника і школу магії, але для мене це насамперед історія про любов у всіх її множинних проявах. І з кожним новим прочитанням ця історія тільки глибшає за наповненням.
 
Книга, яку варто прочитати кожному
 
«Нестерпна легкість буття» Мілана Кундери. Так склалося, що читала її вже двічі, і була би не проти колись перечитати знову. Ця книжка — занурення у філософію душі і тіла, плинності життя і кохання, побудоване на контрасті приземленого й чуттєвого. Кундера змальовує прозу життя і стосунків, подружньої вірності і зради, пише десь витончено, десь виправдано грубо. Багато роздумує про життя як таке. Воно не має повторів, і ми можемо все пережити лише вперше і востаннє — і ця думка ще довго не полишає після прочитання.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage