Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Що читати малечі: ідеї, які допоможуть із вибором книг для дітей
Сьогодні дитяча книжка — це не тільки цікава історія, а й чудовий спосіб провести час разом із батьками або братами-сестрами. Що читали у 2020 та що будуть читати у 2021? Розповідаємо про кілька трендів, які допоможуть татам і мамам із вибором книг для малечі.
 
Автори матеріалу - Оксана Кобилка, Анна Кудрик
 
Книжки-картинки
 
Наразі досить популярними є книжки-картинки. У таких виданнях ілюстрації мають більшу вагу, аніж текст, бо знайомлять дитину зі світом книг ще до того, як вона почне читати самостійно. Так відбувається через те, що дитина в маленькому віці найкраще сприймає світ візуально.
 
Нон-фікшн та пізнавальні книги
 
Наука стрімко розвивається, все частіше з’являються нові винаходи, прилади тощо, технології не стоять на місці. Тому популярними є книги про такі сфери як біоніка, генетика, цитологія, еволюція, медицина, програмування, робототехніка, біомоделювання. А також книги, що допомагають дітям розкрити свою особистість, висловлювати думки та емоції, розвивати креатив, нестандартно мислити.
 
Пізнавальні книги теж не відстають. Асортимент таких видань достатньо великий: тепер це не просто великоформатна енциклопедія, до якої ми всі звикли, а й вімельбухи, книжечки з інтерактивною складовою, наліпками чи великою кількістю інфографіки та багато чого ще. Такі пізнавальні книжки створюються, зважаючи на потреби дитини до знань, які вона має засвоїти в тому чи іншому віці. Візуальна й інтелектуальна мандрівка, як, наприклад, у книзі «Куди й звідки», проведе дитину через історію руху, а книжечки на кшталт «Усе, що треба знати перед школою» підготують маленьких до шкільних буденних днів.
 
 
Завдяки прикладній літературі дитина не тільки здобуває знання, а одразу застосовує їх на практиці. Саме таким способом дитина має змогу максимально розкрити свій потенціал, а саме спробувати себе в різних напрямках і обрати той, який більше до вподоби. Хтозна, можливо, завдяки одному з таких видань, маленький читака вибере свій майбутній шлях.
 
Зв’язок поколінь
 
Минулого року читання з батьками стало ще популярнішим. Через карантин деякий час були зачинені торговельно-розважальні центри, дитячі садочки і центри розвитку, припинили організовувати розважальні заходи. Тому батьки проводили більше часу з дітьми, зокрема і за спільним читанням, що неабияк зміцнює зв’язок між дитиною та її мамою й татом.
 
Читання разом із батьками — це особливий ритуал. Він поліпшує емоційний та соціальний інтелект, розвиває емпатію та мовні навички. Крім того, читаючи з батьками, дитина стає більш допитливою, починає дискусії щодо книги тощо. Малюки, з якими батьки читали уголос, вчаться говорити раніше. Вони більш чітко висловлюють думки та знають більше складних слів.
 
 
Активне батьківство
 
Дедалі частіше у книгах нагадують, що роль батька так само важлива для виховання дитини, як і матері. У нашому сучасному світі багато татусів беруть активну участь у вихованні дітей. Як приклад, серед україномовних книг можемо навести «Колись мій тато був дуже крутий» — зворушлива книжка-картинка, яка мило показує, як син бачить свого тата. Унікальний стиль та історія від Кіта Неґлі підкреслюють усю яскравість сумісного побуту тата з сином.
 
Як цей тренд проявляється в дитячих книжках за кордоном яскраво видно в «Why a Daughter Needs a Dad» Грегорі Ленг та Сюзанни Леонард Хілл. Зворушливі ілюстрації через образи тварин відкривають особливі взаємозв’язки, які можуть бути тільки між батьком та дочкою.
 
Екологічна проблема
 
Екологічна проблема й досі є болючою темою. Сьогодні ми маємо все більше книжок, які розповідають малечі про правила поводження з природою, показують, що таке розумне сортування сміття та що тваринки – це наші друзі.
 
Гарний тому приклад – книжка Галини Ткачук «Книжка про сміття». Тут авторка з гумором розповідає про наслідки забруднення, як бути екосвідомим, та надихає долучитися дбати про нашу планету.
 
 
Про тварин у неволі розповість «Врятуй тварин» Джорджа Патріка. Ця книжка — інтерактивна розглядайка, яка дасть зрозуміти дітям, що тварини краще почуваються на волі, ніж у цирку чи в акваріумі. Підсилює тему й новинка Євгенії Завалій «Місія "Порятунок": ведмеді».
 
Про здоров'я у книжках
 
Фізичні тренування вдома стали ще більше популярними за час локдауну. Погодьтесь, це дуже зручно: не потрібно витрачати час на добирання в спортзал і назад, перебувати серед інших людей. Достатньо лише знайти бажані тренування в інтернеті і змусити себе справді робити корисні вправи вдома. Привчити займатися спортом дітлахів теж можливо. І в цьому можуть також допомогти книги, наприклад, «Я люблю йогу». Найголовніше те, що це не просто перераховування вправ, які потрібно робити. Це видання допоможе перетворити йогу у цікаву і веселу гру. Гарчіть як лев, літайте наче птах, пускайте коріння наче дерево, імітуйте тварин, гори та різні предмети і водночас тренуйте тіло і мозок.
 
Аудіоформат, електронні книги
 
У 2020 році відбувся значний зріст використання аудіо та електронних книжок. Люди звикають платити за контент. За даними першої української аудіокнигарні «Абук», у лютому-березні було рекордне завантажування аудіокнижок. Але влітку все повернулося до докарантинних показників. Втім, електронні та аудіокниги чудовий варіант для читунів, котрі не хочуть носити багато книжок у рюкзаку. До того ж, їх теж можна придбати онлайн, не виходячи з дому. Ринок пропонує чимало інтерактивних форматів для діток, і вартість таких видань нижча за паперовий примірник. До речі, майже 300 книг Старого Лева доступні в електронному форматі, зокрема й історій для дітей та підлітків.
 
Дизайн
 
Уже тривалий час важливу роль у книзі відіграє її оформлення: книжка повинна мати гарні ілюстрації, добрий шрифт та мотивувати дитину діяти. Привертають увагу читачів яскраві кольори, обкладинка з цікавим сюжетом, мінімалістичні зображення, нестандартне поєднання фотографій та ілюстрацій (колаж), рослинний принт.
 
Також, за словами Хезель Кенйон, директорки напрямку книжкових досліджень британської компанії Nielsen, у 2020 також були популярні локальні історії про специфічне середовище та його життя, а також по-новому видана класика. Гарний ефект мали історії про тварин та смішні оповідки.
 
Які ж книги будуть користуватися попитом цьогоріч? Ймовірно, пізнавальні історії, які відповідають на питання: «чому?» і «як?» все відбувається в навколишньому світі. А також історії, покликані направляти й допомагати дитині в саморозвитку та самопізнання. Як зазначалося у відомому журналі «Frontiers in Psychology»: «Ми вважаємо, що цей результат може бути пов’язаний із природним бажанням дітей дізнатися про те, як працює світ», — сказала дослідниця Маргарет Шавлік.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage