Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Саллі Руні. Розмови з читачами
Молода суперзірка літератури. Так можна описати Саллі Руні людям, які про неї не чули. Людям, які чули — можна описати так само.
Чільне фото Patrick Bolger/The Guardian
 
У 25 років дівчина звільнилась з роботи, щоб закінчити перший роман, і за її рукопис боролись сім видавців. Через рік Руні написала другу книгу, яка стала кращим ірландським романом року. Зараз її книжки чекають вас в українському перекладі та художньому оформленні від Старого Лева. Звучить як гарна тема для розмови, правда?
 
ВОНА НЕНАВИДИТЬ ЄЙТСА

Магістерка американської літератури та учасниця чемпіонату Європи з дебатів, Руні відверта і прямолінійна. «Я ненавиджу Єйтса! — прокричала вона журналісту «Independent» під час інтерв’ю. — Як він став емблемою літературного ірландця?». З цього й варто почати розмову про Саллі Руні. Відвертість — одна з найпривабливіших її рис.
 
Саллі народилась у лютому 1991 року в ірландському місті Каслбар. Її батько працював у телекомунікаційній компанії, мати керувала центром мистецтв, а дівчина вступила до найстарішого навчального закладу Ірландії — Триніті Коледжу. Руні вивчала там англійську мову і в 2013 році здобула ступінь магістра американської літератури.
 
Під час навчання Саллі Руні написала свій дебютний роман «Розмови з друзями». Гаразд, технічно це був другий роман. Першу книгу Саллі написала в 15 років, але назвала її «абсолютним сміттям», тому навряд чи ми колись її прочитаємо.
 
Зараз вона пише романи, оповідання, сценарії, есе, вірші та журналістські матеріали. Здобуває престижні літературні премії, допомагає з екранізаціями своїх творів та планує нові книги. Але почалося все з історії про звільнення, аукціон та літературну відвертість.
 
ТАКА ВДЯЧНІСТЬ, АЖ НЕ МОЖЕШ СПАТИ
 
У 2015 році літературна агентка Трейсі Бохан побачила есе Саллі Руні про її участь в чемпіонаті з дебатів. Трейсі познайомилась з молодою авторкою і поцікавилась, чи має вона щось запропонувати до друку. Саллі мала.
 
Коли агентка розіслала рукопис «Розмов з друзями» видавцям, то книгою зацікавились одразу сім видавництв! У результаті твір виставили на аукціон, в якому перемогло видавництво «Faber and Faber», а права на переклад книги продали в 12 країн. Влітку 2017 року роман читали вже тисячі людей.
 
Героїнями книги є дівчата Френсіс та Боббі. Френсіс любить Боббі та написання віршів. А Боббі любить Френсіс та інтелектуальні розмови. Певний час дівчата зустрічались, але згодом вирішили тільки дружити й виступати разом на творчих вечорах.
 
Подруги знайомляться із подружжям, яке спочатку видається їм старшим, аніж є насправді. Ніку та Мелісі — трохи більше тридцяти, вони давно разом, і їх взаємно притягує до нових друзів. З часом між чотирма героями складаються заплутані й складні стосунки. Френсіс дуже вабить до Ніка, а Боббі закохується в Мелісу. Розмови з друзями стають все складнішими.
 
«Нік побачив мене, наші погляди зустрілися. Я відчула те, що завжди: у мені наче з силою повертався ключ, але цього разу я ненавиділа сам ключ і те, що взагалі була відкритою перед чимось».
 
У цій книзі — різні типи стосункыв між людьми, різне ставлення до стосунків і рівень відповідальності перед ними. В ній закоханості та ревнощі, зради і почуття провини, переживання і бажання бути щасливим.
 
 
Руні пише про одностатеві стосунки, сімейні проблеми, селфхарм та інші актуальні теми. А найбільше в письмі Саллі приваблює все та ж відвертість. Велику частину розмов друзі ведуть через листування, але це не зменшує рівня відкритості.
 
Френсіс говорить, що почувається «мов порожнє горнятко, перекинуте Ніком». А розповідаючи про стосунки з Боббі, дівчина каже, що вони «складались одна довкола одної, як оригамі».
 
«Як виявилося, можна почувати таку вдячність, аж не можеш спати ночами».
 
Після публікації «Розмов з друзями» про Руні заговорили як про одну з найперспективніших молодих письменниць. Роман номінували на Міжнародну премію Ділана Томаса та премію Folio Prize.
 
Перша книга одразу зробила Саллі Руні молодою зіркою літератури. А другий роман додав зірці префікс «супер-».
 
ТО ЯК ЦЕ — БУТИ НОРМАЛЬНИМИ?
 
«Нормальні люди» вийшли друком восени 2018 року та одразу стали гучною літературною подією. Книга увійшла в довгий список Букерівської премії й здобула нагороду Costa Novel та премію Irish Book Awards як «Найкращий ірландський роман року». Права на переклад книги продали в десятки країн, а Руні стала однією з найвідоміших молодих письменників в Європі та Америці.
 
«Він щиро розсміявся. Маріанно, сказав він, хоч я й не вірю в Бога, але інколи думаю, що він створив тебе спеціально для мене».
 
Стосунки між Маріанною та Коннелом зав’язались іще в школі. Хлопець тоді був популярним футболістом і волів не розповідати про це друзям. Маріанна, яку ніхто навіть не помічав, не заперечувала і була повністю у владі хлопця. Після випускного їхні дороги розійшлися, і все змінилось.
 
У дорослому житті молоді люди ніби помінялись місцями. Маріанна стала успішною студенткою з перспективами і планами на майбутнє, а Коннел не міг знайти собі місця. Молоді люди зустріли одне одного і зрозуміли, що зв’язок між ними нікуди не зник.
 
У «Нормальних людях» Руні описує життя головних героїв, які сходяться і розходяться, допомагають одне одному та завдають болю. Інколи вони не можуть зрозуміти, ким є одне для одного, і як це — бути нормальними. Знають лише, що той міцний зв’язок між ними не просто так. Він залишається єдиною незмінною річчю в світі, де все інше є дуже мінливим. 
 
«Більшість людей проживає все своє життя, подумала Маріанна, так і не відчувши такої близькості».
 
У книзі Руні піднімає теми політики, класової нерівності, соціальної адаптації. Сім’ї головних героїв ніби з інших світі — мати Коннелла прибирає у величезному будинку батьків Маріанни. І після школи молоді люди також наче потрапили в різні світи. Маріанна — у свободу, якої не мала, та в прийняття, якого ніколи не отримувала. А Коннел ніби опиняється у відкритому морі й не знає, в який бік плисти до берега.
 
Саллі Руні знову показала надзвичайний рівень відвертості в своєму письмі. «Нормальні люди» — роман дуже інтимний. Відвертий і особистісний. Це книга, в якій поєднано важливі зовнішні теми, складну історію та неймовірне заглиблення всередину людей.
 
ІЗ КНИГ — НА ЕКРАНИ
 
«Нормальні люди» отримали величезну популярність, і вже скоро роман вирішили екранізувати. Element Pictures зняв за мотивами книги Саллі Руні серіал для сервісів Hulu та BBC Three. Екранізація складається з 12 серій одного сезону, а головні ролі в ній виконали Дейзі Едгар-Джонс та Пол Мескаль. Прем’єра серіалу відбулась 26 квітня 2020 року на BBC One.
 
Екранізація роману також стала популярною. Перш за все глядачі й кінокритики виділяли акторську гру та сценарій, над яким Саллі Руні працювала разом з Еліс Бірч.


 
У лютому 2020 року творча група, яка працювала над«Нормальними людьми», оголосила, що екранізує також першу книгу Руні. Зараз відомо, що серіал за мотивами «Розмов з друзями» теж матиме дванадцять серій і виходитиме на тих самих платформах, що й перша екранізація.
 
Цьогоріч шанувальники Руні дізнались, яким буде акторський склад майбутнього серіалу. Роль Френсіс зіграє Елісон Олівер, а Боббі на екрані втілить Саша Лейн. Мелісу та Ніка зіграють актори Джеміма Кьорк та Джо Олвін.
 
РОЗМОВИ З ЧИТАЧАМИ
 
Щоб зрозуміти унікальність Саллі Руні, потрібно прочитати її книги. Найбільше вона говорить саме літературними творами. І тут слово «говорить» підходить найкраще. Руні пише так відверто, що складається враження, ніби вона говорить з читачем особисто. Розмови її героїв між собою переходять у розмови з читачами.
 
Руні пише про те, що зараз важливо. І пише так, що створюється відчуття щирої розмови з читачем його ж мовою. Від цих розмов стає так, ніби докладаєш до світу свою частинку якогось великого пазлу. Або сам стаєш такою частинкою і докладаєшся до світу. Такі розмови надзвичайно важливі. І добре, що вони від нас на відстані відкритої книги.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage