Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна
Розмова з ілюстратором: Олександр Шатохін про «Найщасливіше Левеня» і не тільки
Книжка-картинка «Найщасливіше Левеня», яку написав і намалював Олександр Шатохін, нагадує, що мрії — це важливо. Треба вміти відкидати слово «повинен», яке часто тяжіє над нами, і робити те, від чого стаєте щасливими. Чи маєш вибір, якщо народився у сім’ї левів, що з покоління в покоління царюють над звірями? Що робити, коли ти хочеш музикувати, а оточення вимагає «справжніх лев’ячих вчинків»? Зрештою, Олександр, здобувши педагогічну освіту, самотужки навчився ілюструвати. Сьогодні його милий персонаж підбадьорює малих і великих читак зі сторінок, а художник розповідає про роботу над оформленням книжки «Найщасливіше Левеня».
 
Олександр Шатохін — художник-ілюстратор із Сум. Перша ілюстрація опублікована у журналі «Пізнайко». Співпрацював із видавництвами «Крокус», «Nebo BookLab Publishing», «Фонтан казок», «Маmino». Автор двох книжок-картинок «Чи легко жити циклопам?» і «Найщасливіше Левеня», що нещодавно вийшла у «Видавництві Старого Лева».
 
***
 
Найголовніше для мене в роботі — це самодисципліна і чіткий розподіл часу на виконання ілюстрацій. Наприклад, щодня по одному розвороту книжки. І вже потім розпочинаю малювати за планом. Всі творчі і пошукові штуки, все найсмачніше: роздуми, розпрацювання ідеї — відбувається на початку і вимагає найбільше часу.
 
Книжка народжується з персонажа, принаймі в мене. Тобто, спочатку є малюнок героя, а потім під нього виникає історія, цілісне візуальне оформлення книги. Намагаюсь не робити величезну кількість ескізів, іноді і без них працюю, все тримаю в голові. Коли ти заряджений на щось цікаве, тебе це окриляє, вся робота виконується у цілісному потоці. Так було з левеням. Першу частину книжки придумав швидко (там, де він мріє стати музикантом), а над другою — прийшлось подумати, щоб історія вийшла цілісною і завершеною. Було намальовано 19 розгортів + обкладинка з форзацами. Робота, включно з правками та корегуванням, тривала трохи більше місяця, але 19 розгортів я намалював за 19 днів. Ілюстрації у книзі комп’ютерні, зараз тільки так працюю.
 
Це друга книжка-картинка, де я автор й ілюстратор. Відчуття дуже прекрасні та надзвичайні, коли повністю видаєш власний продукт, зі своїм баченням. Малювання для мене суцільне задоволення і велике щастя.
 
У голові постійно вирує багато творчих ідей, які потихеньку втілюю. Коли пропонують намалювати щось цікаве — зазвичай погоджуюся, спокійно виходжу із зони комфорту. Викликом для мене було б створення величезного за об’ємом графічного роману, поки я до цього не готовий, але на все свій час.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage