Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рей Бредбері про мистецтво письменництва
Американський письменник Рей Бредбері, автор «451º за Фаренгейтом», «Марсіанських хронік» та низки творів в межах та поза межами жанру фантастики не може скаржитися на креативність мислення. Він був щедрим на поради для письменників-початківців. Він навіть у 1973 році написав окрему роботу «Дзен мистецтва письменництва: Нариси з творчості».
 
Ось як Бредбері пояснює використання слова «Дзен» у заголовку своєї роботи: «Різноманітність реакції на це слово гарантує мені натовп читачів». А от що він думав про письменницьку роботу:
 
Робота
 
Це передовсім слово, яке визначить вашу кар’єру. Відтепер ви повинні бути не рабом цього слова, а його партнером. Після того, як ви почнете співіснувати зі своєю роботою на рівних, всі негативні аспекти відпадуть. Ми часто уявляли собі роботу як розвагу, інколи як бізнес. Потім ще гірше - як спосіб заробляння грошей. Гроші стають об’єктом, метою і кінцевою ціллю роботи, як наслідок, все це стає нудьгою. Чому ж ви тоді дивуєтесь, що так ненавидите роботу?
 
Відпочинок
 
Це нереально? Як можна працювати і відпочивати водночас? Якщо ви дасте собі трішки відпочити, тоді стан постійної напруги спаде, а робота перейде у русло впевненості й релаксації. Як скульптор творить пальцями, хірург працює скальпелем, а спортсмен керує своїм тілом, так і ви після відпочинку зможете управляти собою ще краще.
 
Не думай!
 
Письменник, який хоче зробити щось велике, повинен відкинути спокуси Джойса або Камю, або Теннессі Вільямса. Він повинен забути про гроші, які чекають на нього після закінчення роботи. Він повинен запитати себе: «Що я насправді думаю, що я люблю, що ненавиджу, чого боюся?» І вилити це на папір. Потім емоції і талант зроблять з цього тексту шедевр. Ви думаєте, що розслабилися, бо думаєте правильно. Але будете робити щось ще правильніше, якщо розслабитесь. Така подвійна взаємозаміна. Нарешті ви почнете бачити себе.
 
Подальший відпочинок
 
Ми не повинні дивитися зверхньо на нашу роботу, ні дивитися знизу на сорок п’ять з п’ятдесяти двох невдалих спроб. Не можна здаватися. То ви знаходитесь в розпалі процесу, то нічого не вдається. Все продовжується. Робота зроблена. Якщо добре, ви дізнаєтеся. Якщо погано, ви дізнаєтеся. Виконана робота повинна бути уроком. Хіба це не очевидно зараз, що чим більше ми говоримо про роботу, тим ближче ми підходимо до відпочинку.
 
Ці правила були запорукою успіху Бредбері і саме їх він радить новачкам у письменницькій справі.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage