Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Рецепти варення від жителів мумі-світу
Світ мумі-тролів у творах фінської письменниці Туве Янссон завжди сповнений затишком та гармонією, відчуттям безпеки та любові. Тож нехай і цей прохолодний день наповниться атмосферою Долини мумі-тролів. А до горнятка запашного чаю чудово смакуватиме варення від жителів казкового краю.
 
(З книги «Рецепти Мумі-Мами» Туве Янссон та Самі Маліли)
 
*** 
Ревеневе варення Нюхмумрика
 
- 1 кг ревеню
- 500 г цукру
- 2-3 шматочки сушеного імбиру
- 3-5 скибочок свіжого імбиру
 
Помий і обчисть від шкірки ревінь, поріж шматочками 1 см завдовжки. Склади в каструлю з нержавіючої сталі, засип цукром. Залиши на кілька годин у прохолодному місці під накривкою, щоб ревінь пустив сік.
 
Поклади імбир. Нагрівай на дуже маленькому вогні. Хай покипить так півгодини. Час від часу потруси каструлею, але не перемішуй. Якщо мішатимеш ложкою, шматочки ревеню втратять форму. Дірчастою ложкою знімай шумовиння. Скуштуй варення. Якщо добре відчувається присмак імбиру, вийми його з каструлі. А якщо присмак невиразний, то залиш. 
 
Наповни варенням чисті гарячі слоїки до верху. Добре закрий слоїки. Ревеневе варення з імбиром дуже смакує улітку зі сметаною або як намазка на печиво.
 
*** 
Найсмачніше варення Мумі-Мами (полуничне)
 
- 1 кг полуниць
- 600 г цукру
- сік половинки цитрини (1-2 кришталики лимонної кислоти на кілограм варення)
 
Почисть ягоди, склади в каструлю. Засип цукром. Залиш ягоди на кілька годин у прохолодному місці щоб пустили сік. 
 
Слоїки для варення поклади на кілька годин у холодну воду, потім ретельно їх помий. Нагрівай слоїки в духовці (100 градусів) щонайменше 15 хвилин або ж постав їх у каструлю з холодною водою й нагрівай, доки вода закипить.
 
Якщо соку утворилося надто багато, можна частину злити в пляшку. Постав каструлю з полуницями на плиту. Повільно нагрівай, дай кілька разів прокипіти. Хай варення провариться 20 хвилин. Додай цитриновий сік, він збереже колір варення.
 
Якщо ти не маєш льоху, де зберігати варення, можеш додати до нього кришталики лимонної кислоти, розчинені у ложці гарячої води.
 
Коли варення у слоїках вистигне, постав його в льох або в будь-яке прохолодне місце. 
 
*** 
Варення з горобини від Маленькою Мю
 
- 1 кг ягід горобини
- ½ л води
- 750 г цукру
- 1 паличка ванілі
- 1 паличка кориці
 
Почисть і помий ягоди. Закип’яти воду з цукром і залий нею ягоди. Поклади ваніль та корицю. Вари 15 хвилин. Вийми корицю й ваніль, залиш варення вистигати. Перемішай варення, перелий у чисті слоїки. Горобинове варення добре смакує з м’ясними стравами. А ще смачно намащувати його на печиво.
 
*** 
Гарбузовий джем Мумі-Тата
 
3 кислуваті яблука
1 кг нарізаного кубиками гарбуза
200 мл води
сік однієї цитрини
300 г цукру
1 пакет желейного цукру (для загущення варення)
 
Почисть яблука від шкірки й серцевини, наріж скибками. М’якуш гарбуза поріж кубиками (без шкірки і волокнистої серединки з зернятами). Налий до каструлі води з цитриновим соком, поклади гарбуз і яблука. Поволі вари десь з півгодини, доки зм’якне гарбуз.
 
Протри масу крізь сито або збий міксером чи блендером. Можна пом’яти картопляною товкачкою. Нагрій мус. Домішай цукор, додай желейний цукор, як написано в рекомендації на пакетику. Розклади джем у чисті гарячі слоїки і герметично закрий.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage