Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Константінова Ірина
Підручник з філософії «Країна мумі-тролів»
Вперше взявши до рук книгу фінської письменниці Туве Янссон вже у дорослому віці, мені стало соромно за те, що я не прочитала її в дитинстві та й не подивилася жодного мультфільму про цих чудернацьких істот. Але, дочитавши до кінця, я зрозуміла, що саме зараз мала натрапити на цю історію. Ніяк не раніше. Тож мова піде про першу книгу з трилогії «Країна мумі-тролів». 
 
На початку читання першої історії у мене виникла купа питань. Як у дитячій книзі мама може спокійно відпускати дитину в море? Як пояснити малечі, чому Мумі-мама не переймається і зовсім не замислюється про небезпеки, які, до слова, і трапляються з головним героєм? Чому ми, дорослі, не дозволяємо такого своїм дітям? Але, занурюючись у читання, я зовсім забула про ці думки. Адже на передній план вийшли філософські міркування. З кожною сторінкою, появою нового героя та описом неймовірної історії  я задавалася вже іншими питаннями. Для чого нам матеріальне в житті, що ми шукаємо і де  наш справжній дім? Чудернацькі герої з неймовірними іменами змушують аналізувати, обдумувати власне життя, проводити паралелі зі своїми вчинками та згадувати своїх рідних.  
 
Мумі-тролі не впадають у відчай через проблеми, вони завжди знаходять вихід з будь-якої ситуації. Будь то чи шторм, чи комета, яка падає на землю, або навіть джунглі, які заполонили будинок. Вони не бояться йти на зустріч пригодам і небезпекам; знаходять час для розваг тоді, коли, здавалося б, треба сідати і плакати. А головне, вони запросто впускають нових знайомих у своє життя. Для мене одним з головних питань книги є стосунки між людьми. Як важко інколи прийняти когось таким, який він є. Але ще важче – зрозуміти і відпустити. Дозволити бути щасливим і самому зробити своє щастя, незалежно від інших. 
 
Та не подумайте, що «Країна мумі-тролів» переповнена непростими життєвими питаннями. Познайомившись з усіма героями, ви будете реготати з того, що вони роблять та як говорять. Безпосередність автора вражає. А також дивує, звідки в голові Туве Янссон з’явились ідеї чудернацьких імен і образів кожного, про кого розповідається у книзі. 
 
Повертаючись до теми дитячих видань, хочеться зазначити, що для сімейного читання ця книга буде просто бездоганною, адже  передбачає не просто проведення часу разом з дитиною та обговорення прочитаного. Автор пропонує батькам додумати певні сюжетні лінії. До прикладу, історія про переляк Онданта: «Так вони і не довідалися, що так жахливо налякало Ондатра, бо той категорично відмовився розповісти про це»*
 
*Якщо тобі цікаво дізнатися, на що обернулися штучні вставні щелепи Ондатра (про це в тексті йдеться раніше), запитай у своєї мами. Вона напевно знає.
 
Або ж читачу пропонують запитати у мами, як зробити зуби з апельсинових корок, про які розповідається в одному з розділів. Чому не долучають татусів - то вже інше питання. Головне, що книга варта прочитання у будь-якому віці. Ну а дітям, які можуть самостійно читати великі за обсягом твори, буде так само цікаво і смішно. Тим паче, що видання розраховане саме на читача середнього шкільного віку. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage