Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Пам’ятати, щоб жити далі: книги про спогади і пам’ять
Відкривши книгу, читач поринає одразу в два світи: вигаданий автором і свій внутрішній. Адже завдяки літературі можна дізнатися значно більше про себе самого. Старий Лев видав багато цікавих книг про спогади й осмислення свого життя, і сьогодні ми розповімо про деякі з них. Це книжки про оберігання пам’яті і розуміння себе. Про прийняття минулого, щоб жити далі.
 
Ульф Старк, «Втікачі»
 
Книга шведського письменника Ульфа Старка розповідає історію хлопчика та його хворого дідуся. Дідусь уже довгий час в лікарні, а татові все складніше знаходити з ним спільну мову. Здається, найбільше за дідусем сумує його онук. І не дивно, адже вони такі схожі. Навіть імена мають однакові! А ще — обоє авантюрні та охочі до пригод. 
 
Хлопчик допомагає дідусеві втекти з лікарняної палати, і вони вирушають до старого родинного дому. Дорогою втікачі говорять про важливі і складні теми, жартують і сміються, згадують і сумують. Словом, спілкуються так відверто і щиро, як можуть лише люди на світанку і на схилі життя.
 
Бо я розумів, що ми бачимо по-різному. Він бачив те, що було колись. Те, що він бачив тисячі разів, коли плив цією дорогою, поки ще жила бабуня. Він плив назад у той час. Це було написано на його обличчі. Хоч воно було так само змарніле й зморщене, як звичайно, та за всіма тими зморшками дідусь немовби помолодшав
 
«Втікачі» — книга про спогади, які у двох людей різні, але однаково важливі. Дідусь тужив за своїм будинком, і навіть спеціально знайшов старий одяг, в якому ходив цим домом багато років. Він дістав останню банку варення, яке приготувала його покійна дружина, і їв лише маленькою ложечкою, аби вистачило якнайдовше. Дідусь поринає у спогади, бо розуміє, що його життя закінчується. Понад усе він тримається за пам’ять про кохану дружину і їхнє щасливе життя. Він хоче увібрати в себе стільки спогадів, скільки можливо. Бо лише так зможе йти далі. І дійти до кінця.
 
А онук не лише пригадує минуле, а просто зараз творить спогади, які потім залишаться з ним назавжди. Він насолоджується часом із найближчою людиною, вчиться у нього і запам’ятовує кожне слово. Не знати, що буде, коли вони знову покинуть старий родинний будинок. Але точно відомо одне: хлопець повернеться зі спогадами, які ніхто й ніколи не у нього не відбере.
 
Кадзуо Ішіґуро, «Залишок дня»
 
Ця книга — один із найвідоміших романів Нобелівського лауреата з літератури Кадзуо Ішіґуро. У 1989 році «Залишок дня» отримав Букерівську премію, а згодом зайняв 18 місце у списку ста найвидатніших британських романів від «BBC Culture».
 
Книга Ішіґуро також розповідає про спогади, коли життя наближається до заходу. Містер Стівенс — дворецький у відомому маєтку Дарлінґтон-Голлі — отримує пропозицію від нового господаря вирушити у кількаденну подорож. Стівенс вирішує оглянути англійські краєвиди і зустрітися з колишньою колегою міс Кентон. Але ця мандрівка перетворюється на подорож у минуле. Дворецький розповідає читачам про найважливіші для себе спогади, найскладніші дні та невисловлені почуття. 
 
Говорити про «поворотні моменти» дуже легко, але ж їх розпізнаєш тільки потім, коли озираєшся на своє минуле.
 
«Залишок дня» розповідає про спогади, до яких повертаються, і часи, за якими сумують. У цьому романі Ішіґуро порушує тему прийняття свого минулого. Коли минає життя і в людини залишається тільки вечір, то постає вибір, як саме цей вечір провести. У побиваннях за незробленим і невисловленим? Чи в спокої і розумінні того, що минуле необхідно прийняти?
 
Описані події відбуваються в Англії першої половини минулого століття, але головна тема книги — позачасова. Хай у якій би епосі ми жили та яким би володіли фахом, кожен із часом потрапляє в ситуацію Стівенса. Розуміє, що день завершується і в нас залишається тільки вечір. Тоді і настає це важливе випробування. Як провести залишок свого дня?
 
Ернест Гемінґвей, «Свято, яке завжди з тобою»
 
Цьогорічна новинка від Старого Лева — книга Ернеста Гемінґвея «Свято, яке завжди з тобою» — не просто порушує тему пам’яті, а власне і є літературно оформленими спогадами. Колись, вже у старшому віці, Гемінґвей випадково знайшов забуту в паризькому готелі валізу. У ній виявились нотатки, які письменник робив в далекій молодості, коли був «дуже бідним і дуже щасливим». Знахідка неймовірно зворушила Ернеста і розбудила безліч спогадів. Він одразу взявся за редагування нотаток і написання дуже особливої книги.
 
Коли наставала весна, навіть несправжня, проблем не було жодних, окрім того, де бути найщасливішим.
 
У «Святі, яке завжди з тобою» читач побачить одразу двох Гемінґвеїв: молодого журналіста, який мріє стати відомим письменником, та Нобелівського лауреата з літератури, який досягнув неймовірних творчих висот. Молодший Гемінґвей є героєм книги, а старший — її автором. Все, що між двома Ернестами, — це і є пам’ять.
 
У якій ще книзі можна зустріти Скотта Фіцджеральда і Джеймса Джойса, якими їх пам’ятав дядечко Гем? Які ще мемуари розкажуть про довгі вечори Гемінґвея в його улюбленому ресторані? І яке ще свято так розмиває час, що його гостями через сто років можемо стати ми з вами?
 
Дорж Бату, «Таємниця старого Лами»
 
Це найновіша книга у нашій добірці. Дорж Бату залишається вірним собі і нову книжку робить зовсім не схожою на попередні. У романах про Франческу автор розповідав історії з життя працівників NASA, а в «Моцарті 2.0» переніс відомого композитора у Нью-Йорк ХХІ століття. Новий роман письменника «Таємниця старого Лами» складається із важливих для нього спогадів і порушує зовсім інші теми.
 
Хлопець Доржо — юний послушник Буддійського монастиря та учень мудрого Чімітдоржа-лама. Бату розповідає про стосунки хлопця зі своїм вчителем, будні монахів та захопливу і загадкову пригоду, в яку Доржо потрапив разом зі своїм другом. Це насичений спогадами і гумором твір із важливими мудростями старого монаха-наставника. Він дає поради, як дивитися на світ, справлятися з проблемами та зберігати внутрішній мир. А ще — говорить про пам’ять. 
 
Відпускай те, чого не можеш відпустити. Не шкодуй за тим, що для тебе найдорожче. Терпи те, чого не можеш витерпіти. І якщо ти після цього залишишся живий, ти будеш по-справжньому вільний.
 
В основі книги — спогади Доржа Бату про його дитинство серед буддійських монахів. Автор не розповідає, які саме частини твору реальні, а які — вигадані. Завдяки цьому в книзі переплітається реальне і надприродне, справжнє і вигадане, теперішнє і минуле. 
 
Це роман про пам’ять не лише у контексті особистих спогадів, а й історії цілого народу. Події книги відбуваються в час радянських репресій, переслідувань духовенства і закриття храмів та монастирів. Вона розповідає і про пам’ять людини, і про пам’ять народів. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage