Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Новинки англомовних видань для дітей, або Що читати у Різдвяну ніч
Чільна ілюстрація - з книги «Різдвяна ялинка Клена та Верби» Лорі Ніколс
 
Тихо чекати на засніжений день, тихо стукати рукавичкою у двері, тихо пити гарячий шоколад, тихо вмикати світло ялинки, забути рядок з колядки, тихо читати біля грубки… Різдва без книжки не уявити. Саме шурхотливі сторінки дитячих видань доповнюють таїну різдвяної історії, диво народження Ісуса, сповнюють дитячі серця вірою.
 
Щоб не писати про релігійну терпимість та розмаїття громад в Україні, Різдво наступає повсюдно. Перед тим, як наступить християнське народження маленького Ісусика, ми маємо дізнатися, які англомовні святкові видання були презентовані цього року. 
 
Спершу цей матеріал мав набути формату ТОП-5 поп-ап книжок, як-то біблійний сюжет «Народження Ісуса: Різдвяна поп-ап книжка»; хотілося врахувати зміни книжкових перевидань, презентованих цієї осені; згодом задумалось забарвити все легким та невимушеним читанням, до прикладу 12-ма ознаками того, «Чому я люблю Різдво», та ще й присмачити принадами книжкового Різдва 2017 року. Тому нижче поєднання усього, що могло потрапити мені на очі – від різдвяно-біблійної історії до тематичних сюжетів. 
 
«Різдвяна історія: Вишуканий поп-ап переказ» Роберт Сабуда. 
Walker Books, Limited, 2016. – 12 ст. 
(The Christmas Story: An Exquisite Pop-Up Retelling by Robert Sabuda) 
Вікова група – 4 роки і старше  
 
 
Перше, на що звертаєш увагу, – це приваблива обкладинка лавандово-синього кольору з прикрашеними золотими ореолами білими силуетами Йосипа, Марії та немовля Ісуса. Білий папір та золоті акценти – це важлива особливість видань Роберта Сабуда ще з 2011 року, з книги «Ханукальні вогні». 
 
Зображення пастельних фонових тонів, білі фігури, золоті й перламутрові деталі підкреслюють світлість та велич різдвяної історії. Кожна з шести сторінок-сцен вражає складністю і захоплює дух. Перша сцена сповіщає подію Благовіщення, друга висвітлює подорож Марії й Йосипа, третя – ясла з немовлям Ісусом, четверта – пастухів та овець, п’ята – мудреців, що слідують за зіркою, остання – події у стайні. Янголи в книжці особливо дивовижні. Зважаючи на те, що це поп-ап бук, то видається, наче янголи злітають над книгою щоразу, коли перегортаєш сторінки.
 
 
Білий папір, використаний для рухомих частин, досить надійний. Сцени складаються в одну історію досить легко. Завдяки уважно інтегрованому у фон словесному резюме, текст стає співучасником вишуканого мистецтва. Все у цій книжці влучно продумано та розставлено – благовісний янгол, ясла, вівці, зірка над головами трьох мудреців. «Простий білий стиль» Сабуда та класична історія демонструють найцінніше поєднання та бездоганний результат. 
 
«Арктичне Різдво: дуже крута поп-ап книжка» Джанет Лавлер та Євгенія Єрецькая. 
Jumping Jack Press, 2016. – 7 ст. 
(Arctic Christmas: A Very Cool Pop-Up Book   by Janet Lawler and Yevgeniya Yeretskaya)    
Вікова група – 3-6 років
 
 
Арктичні тварини чекають на особливих гостей з Південного полюса, щоб відсвяткувати дуже прохолодне Різдво разом. Сім розгорток демонструють чарівні сюжетні деталі підготовки до свята кожного з них. Морж готує печиво, горностай запаковує випічку, а гренландський тюлень саджає льодяники в крижини. Врешті всіх їх об’єднує споглядання північного сяйва, а бажання пінгвінів зустрітися наступного року стає невимушений та допитливим, чим цікавим можна зайнятися з арктичними друзями. 
 
Більшість сторінок змакетовано з розрахунку появи зображень, які виринають з середини розгортки. До прикладу: гора подарунків, місце споглядання сяйва, човен-айсберг, на якому пінгвіни повертаються назад. «Ілюстрування поп-ап елементів видається складним, тому що малюнки треба  розкласти на частини, а потім з’єднати у 3D-вимірній конфігурації», - зізнається Євгенія Єрецькая. Дрібні деталі типу «потягни»; морж, який виринає з-під зображення айсбергу; роги оленя, які круться довкола голови тварини; рухомі елементи чаювання зайців – все це додає реалістичності та справжності героям.  
 

 
Коментар від поп-ап макетувальниці Євгенії Єрецької, яка співпрацює з компанією по виготовленню листівок Up With Paper: «Я вважаю, що привабливість книжки залежить від того, що творці туди вклали особисто. Для багатьох людей Різдво - це час магії й див, традицій, сюрпризів і великої кількості любові. Якщо Різдво не святкувати у господі, сам сезон покликаний передати частинку самої магії.
 
Дві книжки (теж поп-ап – авт.), які я раніше ілюструвала, не мають жодного стосунку до святкування Різдва.  «Сніжинки» (Snowflakes) –  про красу крихітних унікальних кристалів води, а «Снігова королева» (The Snow Queen) – казка про здатність любові розтопити крижане серце.
 
Коли я працюю на святковим виданням, я намагаюся надихнути поп-ап елементи та ілюстрації «духом сезону» в надії, що коли читачі відкриють книжку, цей досвід буде збагачувати  їх прекрасними емоціями знову і знову».
 
«Різдвяна ялинка Клена та Верби» Лорі Ніколс. 
Nancy Paulsen Books, 2016. – 32 ст. 
(Maple & Willow's Christmas Tree by Lori Nichols) 
Вікова група – 3-6 років  
 
 
Четверте видання в серії «Клен та Верба» веде мову про переживання сестер Клен та Верби під час різдвяних приготувань  – випічка печива, нові подарунки… Особливим для них виявився досвід вибору першої справжньої ялинки, «найкращої Різдвяної ялинки…в цілому світі». 
 
Історії Лорі Ніколс, ніжні та зворушливі, розпочалися ще 2014 року зі сповіщення дівчинці Клен про очікування на молодшу сестру. В 2016 році сестри разом зі своїми батьками обирають на фермі реальне дерево. Однак щойно дерево заносять до будинку, Клен починає безупинно чхати. Тому різдвяне дерево треба перемістити на вулицю. Але маленька сестра Верба думає по-іншому, вона відверто висловлюється, що «Різдво зруйноване». З часом Верба розуміє, що зачепила почуття старшої сестри, та шкодує про це. Вона вночі спускається вниз будинку та прикрашає невелику драбину вогнями й прикрасами… й навіть дозволяє старшій сестрі поставити зірку на вершині свого творчого різдвяного дерева. 
 

 
Стриманий гумор, помірковані висловлювання та білі фони передають спокійний, мінімалістичний світ, в якому дух Різдва вічний і сестри завжди вгамовують свої розбіжності. Ніколс здійснює майстерну роботу, показуючи близькість двох дівчат і як ця близькість, принаймні тимчасово, знаходиться під загрозою. «Вербо, я шкодую, що зіпсувала Різдво», - сповідується Клен. «Я теж жалкую, що ти зіпсувала Різдво», -  відповідає Верба.
 
Сповнені любов’ю ілюстрації виконані олівцем з використанням цифрових елементів та зображають дві круглі голови світловолосих маленьких дівчаток. Засніжені вічнозелені дерева особливо інтригують, а пухнасті шари снігу на колючих гілках ялинок вражають реалістичністю. Остання безсловесна сторінка показує різдвяні подарунки сестер під драбиною з невеликим деревом розмарину в горщику і безліччю подарунків, підписаних літерами M і W. 
 
«Різдвяні подарунки Мейсі» Люсі Коусінс. 
Candlewick Press, 2016 . – 16 ст. 
(Maisy's Christmas Presents by Lucy Cousins)
Вікова група – 3 роки і старше
 
 
Підніміть закрилки, поверніть колесо і відкрийте додаткові паперові вікна у новій історії з серії про Мейсі та друзів. Мишка Мейсі заявляє про свою любов робити подарунки друзям напередодні Різдва. Коли вона повертається зі своєї поїздки за покупками, у неї в руках є подарунки для всіх – Едді, Чарлі, Талула, Сиріл. А щоб допомогти головній героїні отримати її власний подарунок, необхідно  повернути колесо – який сюрприз чекає на неї?  
 

 
Авторка Люсі Коусінс є кількаразовою володаркою нагород за свої творіння про мишу Мейсі. Її унікальні видання заворожують малюків своєю дитячою простотою, сміливими контурами і яскравими кольорами. «Мейсі робить те, що діти в усьому світі роблять», - підтверджує Люсі Коусінс про її мишу-суперзірку. 
 
«Загублений подарунок: Різдвяна історія» Калі Джордж, Стефані Граеджін. 
Schwartz & Wade, 2016. -  40 ст. 
(The Lost Gift: A Christmas Story by Kallie George, Stephanie Graegin) 
Вікова група – 3-6 років
 
 
У переддень Різдва на вершині гори четверо друзів – кролик, білка, олень і пташка – чекають, аби побачити, як на санях пролітатиме Санта. Однак після повітряних вітань з Сантою вони знаходять загублений подарунок, який впав з його саней. Що вчинять тварини – відкриють пакунок чи доставлять за адресатом, а саме для новонародженої дитини на фермі неподалік?
 
Все-таки вони вирішують збудувати сани для транспортування подарунку, і з великими зусиллями їм вдається доставити пакет на ферму. Молодий батько з світловолосою дитиною виходить на ганок, щоб забрати щойно доставлений червоний пакунок зі стрічкою. Зазираючи у вікно, звірі бачать, як дитина задоволено грає новим брязкальцем. Через втому повернення назад до лісу видається не легким. Авторка ще й підсилює це описами шляху та змін зірок, снігу, неба. Яким здивуванням для Кролика, Білки, Оленя та Пташки у лісі стає знахідка іншого пакунку у снігу, а саме різдвяного торту від Санти для його помічників. Що може бути більш позитивним, аніж четверо друзів, які насолоджуються смачним морквяним тортом при сході сонця на Різдво?
 
 
Кожен з чарівної групи тварин має яскраво проявлені характерні риси: хтось втомлюється від пригод раніше за інших; хтось зумів прочитати, для кого призначений подарунок; хтось відразу взявся за будівництво саней. Герої творять динаміку, а деталізовані ілюстрації - ніжну атмосферу засніжених дерев, опівнічне-блакитне небо й тіні на снігових полях. Дух Різдва передають пісні, які наспівують друзі по дорозі до будинку на фермі.  
 
***
Закордонний видавець планує заздалегідь, тому вже сьогодні можна визначатися, якими англомовними виданнями наповнити свою домашню бібліотеку наступного грудня – чи історією про дівчинку, яка зустрічає загубленого північного оленя в лісі («The Little Reindeer» by Nicola Killen), чи вирушити у подорож через Арктичний ліс, вітряну тундру, океан, щоб зустріти білих ведмедів, північних оленів, китів і цікавішу дику природу («Look Closer: Into the Arctic» by Roger Priddy), чи оновлену ілюстровану версію сюжету про особливу ляльково-дівчачу приналежність Холлі та Айві («The Story of Holly and Ivy» by Rumer Godden).
 
Дивовижних сюжетів вам у Різдвяну ніч. З Різдвом Христовим!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage