Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Марчак Наталія
Непрості стосунки у підліткових книгах
Підлітковий вік — це коли здається, що усе проти тебе, що усе тебе ламає, забирає у тебе сили, віру, бажання, прагнення. А насправді… насправді це процес міцнішання, бо усі ці болючі перешкоди роблять тебе сильнішим.
 
Коли офлайн не влаштовує, ти починаєш занурюватись у віртуальний світ. Там все здається добрішим, принаймні спочатку. В школі усі видаються злими та агресивними, дозволяють собі пліткувати та зневажати таких же, як і вони самі. У школі ти вимушений бути кимось, ким-завгодно, але не собою. Чому? Бо важко виживати, будучи собою. Тому ти й шукаєш підтримки десь там, в чатах, де немає імен, а є ніки, де всі анонімні й нікому не соромно бути собою. Але і тут все не так солодко.
 
«Дівчина Онлайн» — це історія, яка просочується до сердець підлітків і дає зрозуміти, що це все — не так погано, як здається на перший погляд. Просто зараз ти можеш хотіти провалитись крізь землю, бо осоромилась на сцені перед сотнею гостей, а вже за тиждень ти дивом опинишся в Нью-Йорку й відчуєш перше перетворення свого внутрішнього «я». Хлопець, за яким ти «сохнула», виявиться нікчемою, а «найкраща подруга» — найгіршим ворогом. Ти намагаєшся дихати, але вона тебе душить, — панічна атака, про яку не хочеться нікому розповідати. І єдине, що рятує тебе від життя, яке на очах перетворюється на попіл, — це сім'я і вірний друг, які з тобою, що би там не було. І ти знову живеш.
 
А в цей час ще один пагінець одягає найтепліші речі, щоб втекти з дому. Бо в нього немає головного — підтримки сім'ї. Він бачить любов не так, як більшість, він зовсім не вибирав своєї статі й не хотів, щоб йому подобались хлопці. Та це не робить його гіршим за когось, хоча батьки так не вважають. І він відчуває себе чужим цілому світові. Він відчуває себе НЕнормальним. Але хто такі «нормальні»?
 
Ще одна книга до мурашок — «Нормальні люди». Її сторінки розповідають про те, як це — пізнавати булінг просто через те, що ти інтроверт чи любиш читати більше за інших. Вона про те, як важко зійти з «нормальності», бо ж найпопулярніший хлопець школи не може зустрічатись з сірою мишою, яка, як хтось вирішив, «дивна» й не має лялькових рис обличчя просто тому, що не малює їх щодня помадою, тінями та тушшю. І ти все ж обираєш не свій шлях, а «правильний». І все летить коту під хвіст. Бо тепер сіра миш — це сам ти, а вона — улюблениця багатьох. Він руйнував стосунки з найулюбленішою людиною, щоб тримати «планку» й щоб «ніхто не дізнався», а, виявляється, усі і так все знали. Нікого це не хвилювало. Уся «нормальність» була лише в його голові. Як і в головах усіх нас.
 
Чи існує взагалі «нормальність»? А ще й в підлітковому житті? Ми долаємо перешкоди так, як можемо. Це шлях. І ми маємо пройти його разом.
 
Книги — твоя шалена підтримка. Просто знай: ти не один. І ти — зможеш. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage