Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Найвідоміші книги у різних куточках світу
У світі є чимало книжок, і кожна з них особлива. Одні змушують нас замислитися над чимось, інші – мріяти та створювати щось нове. І кожна несе з собою цінності, важливі для тієї чи іншої культури.
 
У різних країнах є свої відомі автори, чиї твори полюбилися читачам у всьому світі. З більшістю цих творів ми знайомі з уроків світової літератури в школі або ж часто натрапляли на них на книжкових полицях. А чи знаєте ви, які саме книжки є найбільш популярними в кожній країні? Пропонуємо вам ознайомитися із невеликою добіркою таких історій.
 
Авторка матеріалу — Оксана Кобилка
 
Велика Британія
 
«Гаррі Поттер» Джоан Ролінґ
 
Усі ми з дитинства знаємо захопливу історію про хлопчика, що вижив, ім’я якого Гаррі Поттер, його пригоди з найкращими друзями Герміоною Ґрейнжер та Роном Візлі, а також про Гоґвортс — школу магії.

 
«Гордість і упередження» Джейн Остін
 
Закохані серця часом легко долають соціальні бар’єри, але не завжди можуть обійти стіни власної гордості, звичайних непорозумінь, а інколи й упередженості. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портретами героїв.
 
Данія
 
 
«Гидке каченя» Ганс Христіан Андерсен
 
Історія про лебедя, який випадково народився не серед своїх і йому довелося пройти важкий та довгий шлях, перш ніж він знайшов свою родину: неприйняття та вигнання з двору, проведення на самоті холодну зиму… Твір є повчальним, увага звертається на те, що коли почуваєшся чужим серед своїх, то це не означає, що ти гірший, ти просто інший і, можливо, навіть кращий. Ця історія вчить поважати і цінувати кожного, адже, хоча всі ми різні, кожен із нас по-своєму прекрасний та цінний.
 
Іспанія
 
«Дон Кіхот» Міґель де Сервантес
 
У романі йдеться про дивовижні, часто комічні, а інколи й болісні пригоди славетного лицаря Дон Кіхота з Ламанчі. Занадто захопившись лицарськими романами, він вирішує стати одним із героїв улюблених книг — відважним і хоробрим лицарем, щоби разом зі своїм відданим супутником Санчо Пансою захищати принижених, викорінювати у світі насилля і гноблення, встановити на землі царство справедливості й свободи.
 
 
Італія
 
«Пригоди Піноккіо» Карло Коллоді
 
Повчальна історія, яку варто прочитати кожній дитині. Це історія про дерев’яну ляльку на ім’я Піноккіо, в якого шоразу, коли він бреше, збільшується ніс. Та обернутися у справжнього хлопчика він зуміє тільки тоді, коли припинить вдаватися до обману, а натомість допомагатиме іншим.
 
Нідерланди
 
«Щоденник Анни Франк» Анна Франк
 
Це історія на всі часи. Кожне нове покоління відкриває її для себе заново. «Щоденник Анни Франк» не має аналогів. Юним і дорослим читачам він дарує дивовижний дух дівчинки, якій довелося пережити найбільші жахи, що їх бачив сучасний світ. Але їй вдалося залишитися переможно і зворушливо людяною.

Німеччина
 
 
«Фауст» Йоганн Вольранґ Ґете
 
За основу п’єси автор узяв відому з часів середньовіччя легенду про мага і чаклуна Фауста. Ґете перетворив її на багатоплановий складний драматичний твір, що став втіленням його пошуків сутності людини. Упродовж п’єси Фауст невтомно шукає істину — «внутрішній зв’язок всесвіту» і кінцеву мету історичного буття людства. Прагнучи оволодіти вищим знанням, він закладає душу дияволу — Мефістофелю. Але істина для нього залишається недосяжною.
 
Південна Корея
 
«Вегетаріанка» Хан Канг
 
Одного ранку Джінг-хай прокинулася з усвідомленням, що вона більше ніколи не їстиме м’яса. На цьому й завершується звичний для читача класичний сюжет. Жанр роману південно-корейської письменниці Хан Канг балансує між домашнім трилером, притчею про трансформацію і деревофільною медитацією, а оповідь ведеться від імені нікчемного чоловіка героїні, який працює в офісі, одержимого свояка-художника і заклопотаної старшої сестри. Ці герої працюють, відчувають муки творчості, облаштовують власне життя, а от сама Джінг-хай припиняє робити будь-що взагалі.
Польща
 
«Академія пана Ляпки» Ян Бжехва
 
Весела й повчальна повість-казка відомого польського письменника Яна Бжехви про неймовірні пригоди хлопчика Адася Незгодки у фантастичній академії пана Ляпки.

«Пан Тадеуш» Адам Міцкевич
 
Твір, що спершу був задуманий як сільська ідилія з життя «останніх екземплярів» старожитньої Литовської (власне Білоруської) шляхти початку ХІХ століття, поступово розширюється до рівня національної епопеї про трагіко-героїчну долю польського народу.
 
Румунія
 
«Дракула» Брем Стокер
 
У романі «Дракула» автор створює власний міф, що згодом дасть початок усім сучасним творам про романтизованих вампірів. Книга написана у формі щоденникових нотаток, газетних статей та листів, тож пропонує читачеві одночасно кілька поглядів на ситуацію, а інтимність, з якою герої діляться своїми почуттями й переживаннями, нікого не зможе залишити байдужим.
 
Угорщина
 
«Знедолені» Імре Кертес
 
Головний герой «Знедолених» маленьким хлопчиком потрапляє до концтабору, але йому вдається пристосуватися, і він виживає. Не знаючи альтернативної реальності, він сприймає табірне життя як даність, як норму, як сприйняв би будь-яке інше існування, що має свої глухі кути, але водночас не позбавлене щасливих моментів. Дитячий погляд головного героя роману унеможливлює відсторонення, спостереження, йому бракує повного усвідомлення того, що діється довкола нього, як, зрештою, бракує і готових, дорослих відповідей на запитання, що скасовують будь-які відповіді. «Життя — це пристосування», — відсторонено констатує Кертес.
 
Україна
 
«Тореадори з Васюківки» Всеволод Нестайко
 
Книга «Тореадори з Васюківки» — золота класика української літератури. Цю книгу із величезних захопленням читають як діти, та і дорослі. Лише пригадайте слова із книги: «У нас була прекрасна, благородна ідея — провести під свинарником метро. Це повинно було бути сюрпризом. Перша лінія метро у Васюкiвцi! Станція «Клуня» — станція «Крива груша». Три копійки в один кінець. Родичі — безкоштовно. З вчительки математики — п'ять копійок». Ну як тут не засміятися? Це ж треба таке вигадати!
 
«Тіні забутих предків» Михайло Коцюбинський
 
Справжній шедевр української літератури. В основу твору покладена гуцульська легенда про дивовижну любов юних Івана і Марічки. Кохання наповнює їхнє життя сенсом, проходить через усі життєві випробування, високо підносить і залишається з ними навіть після смерті. Повість сповнена яскравим колоритом гуцульського життя, віруваннями, чарівними співанками, карпатським словесним орнаментом. Вона захоплює читача і засвідчує одвічність людської історії, чистоти почуттів, жадання добра в людях і абсолютну цінність кришталево чистої любові.
 
Франція
 
«Маленький принц» Антуан де Сент-Екзюпері
 
Нині важко уявити сучасне мистецтво без цього зворушливого літературного персонажа — втілення дитини, що живе у кожному з нас, незалежно від віку, і водночас людини — мандрівника у Всесвіті, що шукає прихований сенс речей і власного життя. «Земля людей» — це збірка начерків, упорядкована Сент-Екзюпері у період відновлення після чергової авіаційної аварії. Літак стає «знаряддям пізнання» для автора, який детально описує побачене і розмірковує про унікальність та неповторність нашого світу і людини у цьому світі.

 
«Три мушкетери» Олександр Дюма
 
«Три мушкетери» — палкий гасконець д'Артаньян, гордий і витончений Атос, хитромудрий красень Араміс і простодушний добряк Портос — потрапляють у вир численних інтриг і любовних пригод при дворі французького короля Людовика XIII, де на кожному кроці на них чатує небезпека. Але хай які б перешкоди і несподіванки виникали на їхньому шляху, вони незмінно виходять переможцями, бо завжди і всюди залишаються вірними девізу – «Один за всіх і всі за одного!».
 
Чехія
 
«Оповідання про песика і кицьку» Йозеф Чапек
 
А чи знаєте ви, що десь зовсім поруч, можливо, на сусідній вулиці, живуть і самі господарюють... песик та киця? Не вірите? Тоді скоріше відкривайте книжку значного чеського письменника Йозефа Чапека! І познайомтеся з милими й добрими тваринками, які чого тільки не вміють: і мити підлогу, і пекти торт, і навіть давати вистави! А головне: вони дуже полюбляють веселитися з дітками!
 

 

 
Швейцарія
 
«Гайді» Йоганна Шпірі
 
Понад усе важливо знайти гармонію зі собою та навколишнім світом, щоб жити у злагоді з усім, що нас оточує: і з природою, і з людьми. Маленька дівчинка на ім'я Гайді разом зі своїм дідусем звикли жити на самоті високо в горах, і здавалося, що для щастя їм більше нічого не треба. Однак трапилося те, чого герої не очікували…
 
Швеція
 
«Пригоди Пеппі Довгапанчоха» Астрід Ліндґрен
 
Це історія дівчинки Пеппі, для якої затісні будь-які рамки. Вона фантазерка, бунтарка й жартівниця. Неймовірно сильна та щедра, та трішечки самотня. Але з часом вона знаходить друзів, і на них разом чекають неймовірні пригоди.

 
«Дівчина з татуюванням дракона» Стіґ Ларссон
 
Загадка юної родички, яка зникла сорок років тому, не дає спокою вже немолодому промисловому магнатові, і ось він робить останню в своєму житті спробу — доручає розшук журналістові Мікаелю Блумквісту. Той береться за безнадійну справу радше для того, аби відвернутися від власних неприємностей, але незабаром розуміє: проблема складніша, аніж видається на перший погляд.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage