Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Найкращі погані матусі в літературі
У літературі, особливо у дитячих книжках, ми звикли бачити абсолютно позитивний образ матері, яка завжди і приголубить, і нагодує, і казку розкаже. Але не всі «книжкові мами» такі, як, наприклад, Мумі-мама у творах Туве Янссон. Цікава добірка «поганих матусь» у літературних творах від «The Telegraph».
 
Дейзі Б'юкенен (на фото – актриса Кері Малліган у ролі Дейзі) - героїня книги Френсіса Скотта Фіцджеральда «Великий Гетсбі». У творі Дейзі має дітей, але надто зайнята іншими справами, щоб приділяти увагу їхньому вихованню. Зрештою, коли Дейзі народила дівчинку, вона сказала: «Сподіваюсь, що вона буде дурненькою. Дурненька – це найкраще, що може статися з дівчинкою. Красива і дурненька».
 
Шарлотта Гейз – героїня книги «Лоліта» Володимира Набокова. Шарлотта – мати одиначка, яка виховує 12-річну доньку Долорес. Із розвитком подій у творі вона все менш прихильно ставиться до доньки, а як тільки Гумберт починає проявляти любов до юної Долорес, стосунки між матір’ю та дочкою ще більше загострюються.
 
Бернадетт – персонаж книги Марії Семпл «Куди ти зникла, Бернадетт?». Бернадетт – дружина комп’ютерного генія, яка виховує доньку. Усі її знайомі давно звикли до чудернацької поведінки жінки. Але якось, за два дні до Різдва, Бернадетт безслідно зникла. Усі переконані, що жінка померла. Але її донька Бі готова у пошуках матері об’їхати увесь світ, не підозрюючи, що мама могла втекти саме він неї.
 
Леді Макбет – «Макбет» Вільяма Шекспіра – бездушний образ матері, створений великим поетом. Ось рядки, які підтверджують це ствердження:
 
«Груддю годувала
Я немовля і знаю, як це любо,
Коли воно всміхнеться, але з ясен
Беззубих вирвала б я свій сосок
І голову дитяті розтрощила б,
Коли б клялась, як ти».
 
Мати Ґренделя  - «Беовульф». Спершу читач бачить у творі добру та турботливу матір. Але після того,  як її син  Ґрендель гине від рук Беовульфа, світ змушений з нею рахуватися, адже вона помститься за свою дитину навіть ціною власної смерті.
 
Пані Бенкс із серії книг Памели Треверс «Мері Поппінс». І у книзі, і в екранізаціях пан та пані Бенкси  - байдужі батьки, для яких робота та власні справи важливіші, ніж діти. На противагу цій бездушній матусі Бенкс і з’являється няня Мері Поппінс, яка навчить дітей, що існує справжня любов.
 
Пані Вормвуд – мати Матильди, головної героїні  однойменної книги Роальда Даля. Чи знаєте ви таких матерів, які люблять своїх дітей понад усе? Пані Вормвуд – абсолютна протилежність. Вона абсолютно не цікавиться життям власної  доньки і справді щаслива, коли Матильда заявляє, що хоче жити зі своєю вчителькою.
 
Медея – героїня однойменної п’єси  Еврипіда. За сюжетом, Медея виходить заміж за Ясона. У них народжується двоє прекрасних синів. І усе наче добре, якби Ясон не вирішив кинути її та одружитися з донькою місцевого царя Креонта. Медея не витримує цього, і в знак помсти вбиває хлопчиків.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage