Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Лугова Анна
Мандрівки місцями письменників: Батьківська садиба Івана Франка у Нагуєвичах
Садибу-музей Івана Франка відкрили 1981 року в Нагуєвичах. Це рідне село письменника, але воно було для Франка не лише місцем дитячих спогадів. Дім, де згодом проживали його батьки, він часто відвідував вже у зрілому віці. Саме тут він написав чимало творів, зокрема знамениту повість «Захар Беркут».
Чільне фото edubox.com.ua
 
 
Рідній оселі письменник присвятив багато наукових праць: від знахідок неоліту до народних звичаїв часів свого дитинства. Неймовірно мальовничий краєвид зачаровував і надихав письменника, тут він відчував легкість та спокій.
 
 
Фото тут і далі - порталу Край
Садибу відтворили за нарисом-спогадом Івана Франка «Моя вітцівська хата», де письменник описав батьківську садибу, зовнішній та внутрішній вигляд кожної будівлі: хати, шопи, зерносховища, кузні, стодоли та стайні.
 
 
У рідному домі Франка збережено речі побуту та одяг часів письменника. Колекція налічує дитячу колиску, давню ікону, сервіз, дзеркало в дерев’яній оправі та багато інших особистих речей.
 
 
Будівлю Франкового дитинства точно відновили за його особистими описами, а за декілька років до 130-річчя від його дня народження ще й відкрили літературно-меморіальний музей поруч із будинком Івана Франка. Завдяки архівним дослідженням засновники музею дізналися, що земля колись належала Якову Франкові.
 
 
Експозицію музею розміщено не тільки в залах будівлі, а ще й у підвалі. Перший поверх налічує експонати, пов’язані з дитинством, шкільними роками та юністю Івана Франка.
 
 
Батьківську оселю письменника можна побачити у віртуальному турі.
 
А дізнатися більше про Франка, якого ми звикли називати його українським Каменярем, Вічним революціонером, енциклопедистом та генієм, можна на сторінках абетки-енциклопедії від Старого Лева «Франко від А до Я».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage