Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чиркова Дар'я
Маленька історія одного життя: Фріда Кало
Геніальна або божевільна?
Страждальниця або борчиня?
Дружина або художниця?
 
Чільне зображення Nickolas Muray
 
Ми знаємо автопортрети Кало, але чи знаємо, що стоїть за ними і як вони впливають на нас?
 
Фріда народилася в сім'ї фотографа і художника, тому вже з дитячих років тримала пензлик у руках.
 
 
У підлітковому віці вона потрапила в автокатастрофу, яка назавжди змінила її життя. Отримавши травму і втративши шанс мати дітей, Фріда починає малювати автопортрети: «Я малюю себе, тому що тільки себе я справді знаю».
 
Тривалий час після операції Фріда була прикута до ліжка і безперервно малювала. Вставши з ліжка і зробивши перші кроки, вона попрямувала до відомого мексиканського художника Дієго Рівера. Кало принесла йому кілька своїх картин, бажаючи дізнатися, чи є у неї талант. Як бачимо, талант був.
 
 
Вийшовши заміж за Дієго, Фріда була йому вірною дружиною, подругою, помічницею. Вона не називала себе художницею, просто малювала своє життя і себе в ньому.
 
Втім, картини Фріди свідчать про її мужність. Вона прагнула показати біологічну природу почуттів. Вона подарувала нам мистецтво чуття.
 
Перша виставка її робіт пройшла в Парижі, сама художниця ставилася до неї легко і глузливо, бажаючи швидше повернутися додому.
 
Фото Фріди опублікували на обкладинці Vogue, коли на обкладинках зазвичай зображали чоловіків, їхніх моделей і, часом, актрис. Прийшов час Фріди Кало.
 
Фріда перенесла кілька викиднів, отримана травма не давала їй ні найменшої можливості мати дітей. Присвячені цьому періоду автопортрети кричать самотністю і болем. Згодом їх починають прикрашати мавпочки. Вони просто сидять поруч, сплітаються з Фрідою, виступають нею. Звірі замінюють їй дітей, мистецтво наповнює порожнечу.
 
Наприкінці життя Фріда сильно хворіла. Отримані в дитинстві травми давали про себе знати, вона знову опинилася прикутою до ліжка, на останній намальованій нею картині написано: «Хай живе життя!».
 
На честь Фріди названо астероїд та музичний альбом Джеймса Ньютона.
 
Вона стала першою мексиканською жінкою, зображеною на марці США.
 
А зовсім недавно, в 2010 році, банк Мексики випустив нову банкноту 500 песо, на звороті якої зображена Фріда.
 
Стала Фріда і героїнею книг, зокрема дитячої пізнавальної історії із серії «Маленькі історії Великих людей. Фріда Кало». 
 
Про її мистецтво знято чисельна кількість мистецтвознавчих фільмів. Зокрема, у 2002 році світ побачив художній біографічний фільм «Фріда». 
 
 
А нещодавно світ побачила документальна стрічка «Фріда Кало».
 
 
Портрети Коло стали принтом на шкарпетках. Її образ використовують мексиканські ресторани по всьому світу. Вона – на листівках, стікерах, сумках, у соцмережах. Вона стала культом.
 
Спадщина Фріди колосальна. Як для світу мистецтва, світу людей, так і для жінок і почуттів, пережитих ними.
 
Картини Фріди можна приймати, не приймати, вважати дивними або геніальними. Але жоден із нас не встоїть перед тими почуттями, які передає художниця. Адже картини виражають те, що знайоме усім нам самотність і біль.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage