Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Магія для дорослих: 5 книг з різдвяним настроєм
Різдво – це час маленьких див і великих змін, час особливого єднання, щирості і душевності. А ще – це ліниві ранки і довгі вечори, які так приємно присвятити читанню. Ми підібрали для вас п’ять цікавих книг, події яких відбуваються у різдвяну пору. Сподіваємося, ви оберете серед них саме ту, яка зарядить потрібним настроєм на усі свята.
 
Від Нового року до Різдва: Бріджит і її обіцянки
«Щоденник Бріджит Джонс» Гелен Філдінг
 
 
Вона дає класичні передноворічні обіцянки – не пити, не курити, схуднути і не заводити стосунків із непевними чоловіками – і упродовж року регулярно (і з насолодою) їх порушує. Прагнучи стати кращою і щось змінити у своєму житті, вона потрапляє у кумедні ситуації – з тих, які згодом стають анекдотами. Вона ще не знає, що чоловік, з яким вона познайомилася на «новорічній індичці», стане її  різдвяним дивом, тому ставиться до нього упереджено і віддає перевагу начальнику-ловеласу. Зіткана з протиріч, незграбна і смішна, Бріджит Джонс – типова «самотня тридцятирічна», справжня, жива і з хорошим почуттям гумору. Саме це робить її однією з найулюбленіших персонажів, а книгу про неї – улюбленим жіночим чтивом, особливо на Різдво.
 
Бо коли ж налаштовуватися на неймовірні зміни і магію, як не у цю зимову пору? Коли ж занурюватися у бурхливе життя яскравої героїні, як не в ці довгі темні вечори? Коли ж дозволяти собі приємне необтяжливе читання, як не на свято? Рік із Бріджит – від Нового року і до наступного Різдва – минає так швидко, що ви й не зогледитеся, як прочитаєте увесь її щоденник. Будете захоплюватися, співчувати і «фейспалмити». Буде до сліз смішно. І щемко, теж до сліз. А може, захочете налити собі келих вина, подзвонити друзям або дати свої обіцянки на наступний рік. І це, погодьтеся, абсолютно приємні «побічні ефекти» від абсолютно чудової і легкої книжки.
 
Три жмені снігу і кохання
«Най сніжить» МорінДжонсон, Джон Грін, Лорен Міракл.
 
 
Три романтичні історії від популярних молодіжних авторів увійшли до цілком різдвяної (і за настроєм, і за дизайном) збірочки «Най сніжить». Любов, життєрадісність і оптимізм, якими наповнені ці оповідання, зігрівають не лише героїв, засипаних горами снігу, а й читача, який чекає святкової магії і затишку. А ще ці тексти, хоч і написані різними авторами, пов’язані персонажами, часом і місцем дії. Тож дуже цікаво спостерігати, як троє письменників, кожен у притаманній йому манері, розгортають перед читачами полотно засніженої різдвяної ночі.
 
Відкриває збірку оповідання «Ювілей-експрес» авторства Морін Джонсон. У ньому йдеться про дівчину з дивним ім’ям Ювілей, ідеальні різдвяні плани якої ламаються аж настільки, що святкової ночі вона опиняється у чужому засніженому місті у незнайомих людей. А все тому, що батьків запроторили до в’язниці, потяг, яким вона їхала до родичів, потрапив у сніговий замет, а у «Вафель-Хаусі» було повно галасливих чірлідерок, тож Ювілей зголосилася йти з новим знайомцем до нього до дому – і те, що пережила вона тієї ночі, кардинально вплинуло на її стосунки з «ідеальним бойфрендом» – Ноа.
 
Оповідання Джона Гріна «Фан-тастичне Різдво» розповідає про компанію з трьох друзів, які тієї ночі різдвяної ночі поспішали до «Вафель-Хаусу», аби потусуватися з чірлідерками, але замість веселощів у компанії дівчат у коротких спідничках на них чекає купа абсурдних пригод і несподіване кохання (спойлер: один із трьох друзів – дівчина ;)). А оповідання Лорен Міракл «Свята опікунка свиней» стосується Джеба – юнака, з яким Ювілей познайомилася в потязі і який також прийшов до «Вафель-Хаусу», але замість насолоджуватися галасливим товариством мучиться думками про свою дівчину. Історія, розказана від її імені, розповідає про те, як легко втратити стосунки і як чарівна випадковість може їх відновити, якщо у їхній основі лежить щире почуття.
 
Таке різне Різдво…
«13 різдвяних історій» Ірена Карпа, Маріанна Кіяновська, Андрій Бондар та інші
 
 
Ця книжка – чудове товариство для затишних різдвяних вечорів. У ній є місце для магії і дива, магів і диваків. 13 українських письменників написали оповідання, які покажуть читачу, наскільки по-різному можна відсвяткувати Різдво – без пафосу, зате з відчуттям казки.
 
У цій збірці найбільш різдвяним, певно, є «Різдво брата Заїки» Дзвінки Матіяш – тремтливе, чисте, дзвінке, як заспівана «Тиха ніч» у морозний зимовий святочний вечір оповідання. Натомість у Сергія Жадана вийшла смішна оповідка з соціальною ноткою «Жовтий китайський джип». Історії Андрія Бондаря та Софії Андрухович схожі за настроєм: у них йдеться про те, як побутові й дуже банальні труднощі – заметені снігом дороги, поломки в електромережі, замерзлі водопровідні труби – можуть знівелювати чар найбільш особливого свята, але в ньому все одно лишиться якась надія, якийсь куточок для магії. А історії Маріанни Кіяновської та Мар'яни Савки розповідають про те, що в нашому житті є місце для дива, і під Різдво оце звичайно-незвичайне, житейське таке диво може статися.
 
Ірена Карпа в оповіданні «Отаке Різдво» віртуозно руйнує заяложену романтику свята і хвацько танцює на розбитих стереотипах. А «Різдво на кінчиках пальців» Лариси Денисенко, попри всю його веселу феєричну абсурдність (самі персонажі чого варті!) артикулює дуже важливі речі. Про те, наприклад, за що саме варто любити Різдво. І ви здивуєтеся, наскільки небанальні аргументи тут знайдете :)
 
Історії від інших авторів додають своїх штрихів до – як би там не було – найулюбленішого у всьому світі свята. І якщо ваше склалося трішки не так, як ви планували, то ці 13 різдвяних історій переконливо доведуть – Різдво буває ну дуже різним, але від цього не перестає бути Різдвом :)
 
На гостину до Львова
«Львів, смаколики, Різдво» Дара Корній, Алла Рогашко, Ніка Нікалео та інші
 
 
Солодкі пампухи і кутя з медом, гори пляцків і запашний узвар… Різдво у Львові – це не лише барвисті вертепи і яскраві традиції, а й тільки ексклюзивні смаколики та той особливий дух, який, либонь, не знайдеш у жоден інший час в жодному іншому місті. Тому до зимового Львова на свята злітаються з усіх усюд ті, хто хоче уповні відчути різдвяну казку. Передати атмосферу щедрої львівської гостини, впіймати нотки магії, що витають у повітрі, і запросити читачів у казку взялися десятеро письменниць. Не кожній вдалося вмістити у своєму тексті атмосферу Львова і передати смак традиційних галицьких ласощів, але кожна бодай на трохи прочинила двері у Різдво.
 
У цих текстах – і ностальгія за безтурботним сільським дитинством, і спогади про давні традиції та ритуали, якими колись супроводжувалися передсвяткові приготування, і давня львівська різдвяна казка – з веселими каруселями, блискучими іграшками і медяниками. Невипадкові випадковості, які змінюють життя, перші паростки кохання, що народжуються у тремтливі міжсвяткові дні, довгоочікувані примирення і доленосні зустрічі… Зимовий Львів тут постає як обіцянка свята; от тільки штука в тому, що воно не гарантовано буде дароване згори – іноді краще мати його з собою, в кишені чи у серці. До того ж, не кожна різдвяна магія буває доброю – у цьому переконує фантасмагорична історія Вікторії Гранецької. А Любов Долик нагадує, що поки українські чоловіки й сини воюють на сході, деякі родини до святкового столу сідають з болем у серце і горем за душею. І про це також важливо пам’ятати у ці особливі дні. 
 
Неромантична, але смачна історія
«Поклик янгола» Гійом Мюссо
 
 
У передріздвяній метушні залюдненого аеропорту розлучений чоловік і жінка, яка от-от має вийти заміж, випадково обмінюються телефонами. Звучить як початок романтичної голлівудської комедії, правда? Але романтика дуже швидко поступається місцем гостросюжетному екшену. Адже, вивчаючи девайси одне одного (дивовижно, скільки всього можна дізнатися з телефонів, які, здавалося б, не містять жодного компромату!), Медлін та Джонатан відкриють певні таємниці минулого, які оживуть і в буквальному сенсі поженуться за героями. 
 
З одного боку, ця книжка дуже смачна і ароматна. Такою її роблять захоплення головних героїв – квітковий бутик Медлін і куховарський талант Джонатана, «Моцарта кулінарії». Втім, дізнавшись авторський рецепт приготування ідеальних тістечок-макарунів, читач уже за кількадесят сторінок зіткнеться з погонями, убивствами і – несподівано – українською мафією, що вирізняється особливою жорстокістю. Тож романтично провести вечір з цією книжкою не вдасться. Зате читання буде захопливим – адже цікаво ж дізнатися, чим оце все закінчиться.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage