Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Magic moments: 5 дитячих книг про магію і чари
Кожному з нас іноді хочеться знати чарівні закляття чи володіти силою, яка розв’язує усі проблеми і змінює за нашим бажанням час, простір і реальність. Щоправда, у звичайному житті це неможливо. А от у книжках, особливо дитячих – ще й як! Герої цих історій використовують магічні сили для маленьких буденних хитрощів і глобальних потреб, рятують чиїсь життя і цілий світ, захищають себе й інших від ворогів, виконують бажання і читають думки, а головне – вчаться бути відповідальними за всі свої чари.
 
 
«Маленька відьма та Кір», Олексій Надемлінський
 
Маринка переїжджає з мамою в новий мікрорайон Нові Осокорки, а з нею має всі шанси переїхати її самотність. Бо не стало бабусі, яка навчала онучку різним домашнім премудростям, а мама днями пропадає на роботі. Але дорогою дівчинка підбирає приблудного кота – й отримує в його особі друга, порадника і наставника. Бо виявляється, що він не просто собі котяра, а Кіт Розумний – древня магічна істота, Осокорки – то місце потужної сили, а Маринка – не звичайна дівчинка, а могутня чарівниця. Тільки їй ще треба багато чому навчитися…
 
Разом із Кіром Маринка відкриває для себе закони і правила магічного світу, дізнається про фантастичних істот і таємничі артефакти, прокачує свої надприродні вміння і вчиться використовувати їх доречно і на добро – але чи так легко відрізнити його від зла? Зазираючи поверх часу, маленька відьма часом бачитиме не лише корисні, а й страшні речі – і намагатиметься їх відвернути. А щоб освіта Маринки остаточно завершилася, їй доведеться рятувати світ від лиходія – не дуже злого, але достатньо самотнього і знудьгованого, аби ледь не призвести до катастрофи.
 
До теми. Купити книжку «Маленька відьма та Кір»
У цій книжці одеського письменника і лауреата Корнейчуковської премії Олексія Надемлінського істоти й артефакти з фольклору доволі органічно поєднуються з оригінальними персонажами, а магія постає не лише формою альтернативної освіти, а й ефективним порятунком від самотності та нудьги і чудовою можливістю здійснити дещо глобально хороше та корисне (звісно, не без спокуси начарувати собі успіхи у навчанні Підморгує).
 
 
«Будинок безлічі шляхів», Діана Вінн Джонс
 
Завершальна частина трилогії Діани Вінн Джонс зведе докупи усіх знайомих персонажів і познайомить із новими. А головною у ній буде юна Чарліна – книголюбка і гурманка, яка понад усе любить читати книжки і смакувати татусеві пироги й тістечка. І перше, і друге вона робить зі справжнім натхненням, але, крім цього, до жодних інших занять не вдатна. У Чарліни є мрія – впорядкувати величезну королівську бібліотеку,  натомість їй доводиться наводити лад у будинку старого дядечка, Королівського чарівника. А в цьому химерному й занедбаному домі – гори немитого посуду і мішки брудної білизни й десятки дверей, які ведуть бозна-куди. Найгірше те, що Чарліна зовсім не знається на чарах. Але коли в тебе є «розумний дім» із функцією голосових підказок і купа книг із закляттями, то навчитися можна будь-чому, вирішує дівчина. І наслідки її ентузіазму в опануванні магії незабаром дадуть про себе знати…
Словом, замість того, аби стати не дуже вправною економкою або захопленою своїм заняттям бібліотекаркою, Чарліна з головою порине у вир придворних перипетій і чарівницьких клопотів. А допомагати (або навпаки – заважати) їй у суперважливих справах будуть учень чарівника Пітер і улюбленці читацької аудиторії Хаул та Софі. До речі, спостерігати за тим, у що розвинулися стосунки чарівницької парочки – не менш цікаво, ніж слідкувати за магічними ритуалами і трансформаціями. І, звісно, постачальником головних дивовиж і чудес стане сам зачарований дім, який ховає у собі тисячі шляхів.
 
До теми. Купити книжку «Мандрівний замок Хаула»
Магія у книжках Діани Вінн Джонс – не тільки серйозна і важлива, а й часто незграбна і весела. Та попри всі смішні штуки герої книжки завжди намагаються памятати про відповідальність за всі свої чари.
 
 
«Школа Добра і Зла», Зоман Чейнані
 
Не всі школи такі круті, як чарівний Гогвордс – потрапити у деякі діти не мріють, а бояться. От і містечко Гавалдон живе у тривозі: раз на чотири роки у ньому зникає двоє дітей, і додому вони ніколи не повертаються. Потрапляють вони у Школу Добра і Зла, де навчають персонажів казок – добрих і злих відповідно. Хто навчиться білої магії і стане феєю, а хто – злою відьмою, визначено, здається, самою долею. От тільки доля вміє підкидати несподівані сюрпризи.
 
Софі – білявка у кришталевих туфельках і рожевій «принцесячій» сукні – не сумнівається, що її місце – у Школі Добра. Агата ж, з її холодним ставленням до довколишнього світу, похмурими думками і чорними сукнями, – ідеальне втілення Зла. Але якби ж усе було так просто! Доля зробила несподіваний фінт, помінявши дівчат місцями, а їм тепер доведеться звикати до нових умов, вивчати невластиві для себе речі і намагатися зрозуміти: а ким же кожна з них є насправді?
 
«Школа Добра і Зла» – це серія із трьох книжок, яка уже після виходу першої потрапила до списку бестселерів «TheNewYorkTimes». Воно й не дивно: магія, дружба і кохання, шкільні будні у чарівницькій школі, навчання несподіваних предметів і пошук себе у цьому світі – усі ці теми завжди приваблювали підлітків.
 
 
«Дочка чарівниць», Дорота Тераковська
 
Дорослішання – процес узагалі непростий, а надто коли ти весь час перебуваєш під опікою чарівниць, не зовсім розумієш, що відбувається довкола, але точно знаєш: мусиш ховатися від небезпеки і бути обачною. Так відбувається з героїнею цієї книжки, яка вперше зустрічається нам ще малим Дитям, а з роками стає Дівчинкою і Панянкою. Чарівниці навчають її говорити зі Зірками, читати думки і застосовувати чари, вони готують її до того, що призначено Долею, але довго не розповідають їй про це. Бо коли спадкоємцем справжнього Короля народжується не син, а донька, то доводиться вживати додаткових заходів для того, щоб передбачене у Пісні Єдиній – пісні поневоленого народу – нарешті здійснилося.
 
Адже на Дитя-Дівчинку-Панянку полюють Загарбники. Хто вони, навіщо прийшли на цю землю і чому так бояться потужної сили, яку ховає у собі невинне Дитя, Дорота Тераковська розкаже і навіть дозволить зазирнути у замок головного ворога Чарівниць. А головне – оповість ініціації, дорослішання, усвідомлення своєї місії і становлення сильної особистості, відповідальної за долю свого народу.
 
До теми. Купити книжку «Дочка чарівниць»
Із допомогою магії можна захиститися від ворога, але й вона не пропонує легких шляхів і простих способів змінити світ. Вона існує за своїми правилами й законами і теж може бути джерелом ризиків та небезпек – про це героїні доводиться постійно памятати.
 
 
 
 «Зільбер. Перша книга сновидінь», Керстін Гір
 
Гадаєте, в сучасному світі не місце для магії? 16-річна Лів Зільбер, переїжджаючи до мами в Лондон, теж не підозрювала, що може потрапити в магічну пригоду. Нова школа, крута компанія вродливих юнаків, до якої належить і свіжоспечений зведений брат, неприязна і гостра на язик зведена сестричка – відкриттів і проблем більш ніж достатньо, аби сушити над ними голову.
 
Але Лів виявляє, що Грейсон, той самий новий братик, разом зі своїми крутими друзями вміє мандрувати чужими снами і здійснює загадкові ритуали. Дівчина дізнається про це, випадково потрапивши у сон Грейсона. Ну а потім Лів, яка обожнює детективи і не може встояти проти спокуси розгадати цікаву загадку, погоджується на пропозицію хлопців: долучитися до їхнього кола замість загадкової красуні Аннабель, яка «все зіпсувала», і завершити ритуал, зламавши всі печатки і випустивши на волю «демона ночі», котрий обіцяє виконати найзаповітніше бажання. І хоч брат переконує не погоджуватися на цю авантюру, Лів уже не може опиратися, бо невідомо, що її полонило: бажання відкрити таємницю, магія древньої книги чи чари кохання…
 
«Зільбер. Перша книга сновидінь» – це також початок історії довжиною у три романи. Куди заведе героїв магія снів – про це читачі дізнаються лише наприкінці.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage