Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Цвик Олена
Любити, як Гемінґвей (частина 2)
Парадокс, проте автор збірки оповідань «Чоловіки без жінок» без муз обходитися не міг. Гем був одружений чотири рази, а захоплювався жінками настільки ж часто, як дихав. Проте амурний настрій Ернеста був мінливий – ображав й ненавидів коханок Гем також від усього серця. Після 60-ти характер у Папа́ став геть кепським. Ситуацію нагнітала наростаюча параноя письменника, неможливість працювати (після проходження електрошокової терапії) та ще одна пристрасть – алкоголь. В решті-решт Папа́ з життям й покінчив: раннього ранку у передпокої  свого будинку в Кетчумі (Айдахо), надягнув пошитий дружиною халат та вистрелив у себе з рушниці. Проте залишив по собі дещо вічне: свої твори, які полонили мільйони читацьких умів та листи, що розбили десятки жіночих сердець. Відомий гемінґвеєзнавець – Майкл Катакіс – зібрав у своїй книзі «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя» неймовірну кількість цікавих фактів про письменника, серед яких, ясна річ, значне місце посідають жінки великого Гема. 
 
Першу частину читайте тут.
 
 
Полін – найбільший гріх Гемінґвея

Однією з найпереконливіших принад енергійної та засмаглої американки – редакторки французького «Vogue» Полін Пфайфер – були гроші та впливовість її родини. На момент їхнього знайомства слава ще як слід не зігріла своїм промінням Гема, роман «Фієста. І сонце сходить» лиш надійшов на полиці книгарень і письменник відверто втомився від матеріальної скрути (навіть на похорон батька Ернест позичав грошей у Скотта Фіцджеральда). Полін та Ернест побралися у 1927 році, прожили у шлюбі 13 років, народили двох синів – «Мишеня» Патріка й «Джіджі» Грегорі та звели будинок у Кі-Весті (Флорида). 
 
 
Проте усе життя Гем звинувачував другу дружину у своєму розриві з Гедлі Річардсон і називав це своїм «найбільшим гріхом». «... Кохати двох жінок одночасно, по-справжньому кохати — це найбільш руйнівна та страшна річ, що може трапитися з чоловіком, коли одна з них, незаміжня, вирішує одружитися, – пригадував Гем у «Святі, яке завжди з тобою». –  Дружина не знає про це і довіряє чоловікові. Вони пережили разом дуже важкі часи і кохали одне одного, тому вона нарешті довіряється чоловікові повністю і по-справжньому. Нова жінка каже, що він не може кохати її, якщо кохає і свою дружину. Вона не каже про це на початку. Це настає пізніше, коли вбивство вже скоєне. Це відбувається тоді, коли ти брешеш всім і знаєш, що по-справжньому кохаєш двох жінок».

Врешті-решт, до 1940 року, шлюб Полін та Ернеста накрили «сніги Кіліманджаро». Як і герой оповідання, Гем звинувачував багату та безтурботну дружину у власній неспроможності писати. Вони розлучалися довго та зі взаємними образами. Полін більше ніколи не вийшла заміж.


 
Чиста любов і ніякого ліжка
 
З Марлен Дітріх Ернест познайомився під час круїзу у 1934 році і, за звичкою, втратив голову. Як згадувала згодом Марлен, любов виникла з першого погляду і залишилася з нею назавжди: «Наша любов тривала багато, багато років, без надії та бажань», – зазначала акторка. Їхнє тепле листування тривало впродовж усього життя письменника.

За словами Гемінґвея, вони любили одне одного, але так жодного разу і не прокинулися в одному ліжку. «Будь ласка, знай, що я завжди люблю тебе...  Іноді я забуваю про тебе, як забуваю і про те, що моє серце б'ється. Але б'ється воно завжди», – писав Гем до акторки. З часом їхня переписка набула рис хорошої дружби: «Дуже тобі заздрю, що ти вже бабуся, а я ще не став законним дідусем. Але я вже сказав Бамбі, щоб він задіяв свою зброю і виправив цю ситуацію. Моє здоров’я приблизно таке, як і можна очікувати; тобто як у відремонтованого “джипа”», – жартував 50-річний письменник.

Саме завдяки Марлен, Папа́ знайшов жінку, яка терпіла його нестерпний характер до останнього. «Ваше життя може бути набагато цікавішим, аніж життя репортерки», – сказала Дітріх 39-річній Мері Велш, що стала останньою дружиною Гемінґвея.


 
Жінка із серцем левиці
 
Шлюб із Мартою Ґеллгорн Папа́ називав своєю «найбільшою помилкою», хоча саме вона надихнула письменника на один із найвизначніших творів у його житті – «По кому подзвін». Мабуть, ця жінка була не по зубах великому Гему. Коли вони познайомилися, в 1936-му у кі-вестському барі, 29-річна Марта вже встигла потоваришувати з Елеонор Рузвельт та зазнати всеамериканської слави як військова кореспондентка й борчиня за громадянські права. Вони одразу зійшлися завдяки спільному зацікавленню громадянською війною в Іспанії (Ернест пожертвував тисячі доларів іспанським республіканцям та вирішив знімати фільм «Іспанська земля») – і 1937 року разом вирушили до Іспанії, щоби висвітлити конфлікт. Завдяки політичним зв’язкам Ґеллгорн, прем’єра фільму Гемінґвея відбулася у Білому Домі.

Іронічна й розумна Марта не поспішала заміж за Ерні, її дратувала його бравада та алкоголізм. «Є лише одна важлива річ, яку ти маєш знати, окрім того, що я щиро тебе кохаю, кохаю завжди і не кохаю й не покохаю нікого іншого, і з нетерпінням чекаю на той момент, коли буду чудово, весело та з користю проводити з тобою життя … Якщо ти збираєшся вирішити в останню хвилину, що не хочеш за мене виходити, я краще припиню процес розлучення і змушу Полін прийняти гідну угоду», – писав Гем коханій і таки вмовив її на шлюб.
 

Впродовж п’яти подружніх років парочка наввипередки літала у гарячі точки планети для висвітлення військових подій: радянсько-фінський збройний конфлікт, китайсько-японська війна… Письменник переобладнав свого човна «Пілар» (з особистого дозволу Рузвельта), щоб патрулювати німецькі човни біля берегів Куби. Марта глузувала з Ерні, вважаючи це банальною спробою отримувати безкоштовне пальне для риболовлі. Зрештою Гем обманом залишив дружину вдома, вилетівши в 1944 році у Лондон.
 
 
«Мене нудить від її примадонізму, – скаржився згодом Гем синові «Мишеняті» Патріку. – Коли голова була вся розбита і жахливо боліла, вона не зробила для чоловіка нічого, що ми зробили б для собаки. Я дуже сильно з нею помилився, або вона сильно змінилася. Думаю й те, й інше. Але більше останнє. Ненавиджу втрачати когось, хто має такий чарівний вигляд і кого ми навчили так добре стріляти й писати. Але я порвав свої квитки на рейс до неї і буду радий, якщо ніколи її більше не побачу».

У 1946-му році Марта ініціювала розлучення, а Ерні забрав у неї всі свої (два) подарунки: друкарську машинку й мисливські кальсони. Будинок під Гаванною, який Ґеллгорн відремонтувала за свій кошт, за законами Куби зостався Ернестові.
 
Продовження читайте тут.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage