Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Лист Роальда Дала письменнику-початківцю
 
Роальд Дал – один з найвідоміших письменників Англії, норвежець за походженням, автор  «Чарлі і шоколадної фабрики», «Матильди» та багатьох інших творів. Дал здобув популярність саме завдяки книжкам для дітей, але мав також і твори для дорослих. Власне, коли йшла мова про дорослих, письменник не жалів «міцного» слова.
 
Далу, як відомому літератору, дуже часто надсилали твори на рецензування. У старшому віці письменник став досить дратівливим, то ж у своїх відповідях авторам-початківцям не примушував себе добирати слова. Коли у 1980 році сімнадцятирічний Джей Вільямс надіслав Далу свій твір, хлопець не очікував отримати відповідь. Але таки отримав, і цей лист його спантеличив:
 
«Дорогий Джей,
 
Ви занадто багато мене просите. Ви повинні розуміти, що я отримую жахливу кількість таких листів, і ви не можете очікувати, що я відповім вам. Для вас має бути очевидним, якою є роль короткої прози в сучасній літературі. А вона велика. Перш за все, вивчіть американську творчість в жанрах короткої прози, наприклад твори О.Генрі, Готорна чи По, і багато-багато інших.
 
Якщо Ви хочете будь-яку пораду від мене - про це страшенно багато написано у різних англійських журналах, починаючи з лютневого номеру Vogue 1979 року …
 
Я прочитав Ваш твір.  Не думаю, що він  поганий, але Ви повинні перестати використовувати так багато прикметників. Вивчіть Хемінгуея, особливо його ранні роботи, навчіться писати короткі речення і уникати всіх цих бридких прикметників. Очевидно, що краще сказати «Вона була високою дівчиною з грудьми», ніж «Вона була високою дівчиною з добре сформованими, випнутими грудьми» - або яку-небудь подібну дурницю. Перше речення і так говорить про все це.
З повагою, Роальд Дал»      
  
Як пізніше зізнався Джей Вільямс, лист іменитого письменника його розчарував, але став і гарним уроком. Нещодавно, після 30-ти років журналістської роботи, Вільямс знайшов того старого листа від Дала та опублікував його у Твіттері. Публікація зібрала величезну кількість відгуків та була помічена музеєм Роальда Дала.
 
- Такі листи були дуже характерними для письменника, коли він листувався з літераторами-початківцями, - коментує Рейчел Уайт, менеджер колекції та архіву музею. -  Але вони надзвичайно різко контрастують з величезною кількістю листів, які Дал писав своїм маленьким читачам. Зазвичай, листи дітям починалися так: «Привіт, чудова Ідо, і усі діти в твоєму класі…».
 
Інші поради від письменника можна знайти на  офіційному сайті 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage