Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Літній відпочинок письменників: Мадрид, Стокгольм та...Криворівня!
Хоч цьогоріч поїздки до багатьох країн довелося відмінити, ніщо ж не заважає будувати плани на майбутнє, правда? Давайте у найспекотніший період літа згадаємо улюблені місця відпочинку відомих письменників. Адже, можливо, незабаром таки саме вам вдасться відвідати улюблений іспанський бар Гемінґвея чи побувати на острові авторки легендарних мумі-тролів. Зрештою, навіть у наших Карпатах є місце, де митці обожнювали проводити літо. І воно зовсім близько.

 

МІСТЕР УСМІШКА І КРИМСЬКИЙ ПЛЯЖ

Українські письменники в першій половині минулого століття любили відпочивати в горах або на морі. «Містер Усмішка» української літератури – Остап Вишня – належав до другої категорії. Влітку 1924 року він відпочивав у Криму. Хоча слово «відпочивав» доволі суперечливе у контексті цього автора. Навіть на кримських пляжах Остап Вишня багато писав. Він постійно працював над матеріалами в газети і над новими творами. Результатом відпочинку письменника стала книга «Вишневі усмішки кримські». Збірка стала надзвичайно популярною, її кілька разів перевидавали, а в газеті «Українські щоденні вісті» надрукували таке оголошення: «Хочете знати про Крим і досхочу насміятися – замовте книжку “Кримські усмішки”, яку написав О. Вишня, найбільший на світі фейлетоніст-гуморист».

Колись і ми зможемо знову відвідати кримські пляжі, на яких і про які писав Остап Вишня. А поки такої можливості немає, можемо про Крим читати. Щоправда, наразі літературу із присмаком втрати і ностальгії: щемливу поезію Світлани Поваляєвої із книги «Після Криму», репортажі Наталі Гуменюк «Загублений острів» чи збірку поезії та прози «Кримський інжир», але головне зачитуватись із почуттям надії і думкою про теплий кримський вітерець.
 

ДВІ ЛЮБОВІ ТУВЕ ЯНССОН

Авторка відомих у всьому світі книг про мумі-тролів Туве Янссон також була закохана в море. У спогадах про своє дитинство письменниця розповідає, як любила проводити літо у бабусі неподалік Стокгольму. Море починалось недалеко від їхнього дому, і Туве гралась з іншими дітьми, слухаючи шум прибою.
 
Любов до відпочинку біля моря Янссон зберегла і в старшому віці. Коли її твори стали надзвичайно популярними, а сама авторка – однією з найбагатших жінок Фінляндії, письменниця придбала безлюдний острів Кловхарун і побудувала там літню резиденцію. Впродовж багатьох років Янссон разом зі своєю супутницею Тууліккі Пієтіля кожне літо проводили на острові.
 
Письменниця відпочивала в товаристві коханої людини та улюбленого з дитинства моря. Саме ці дві любові Туве Янссон робили її щасливою. Аж у 1995 році пара вирішила не їздити на острів через проблеми зі здоров’ям.
 
Якщо ми вже заговорили про Туве Янссон…Ви знали, що її першим мумі-тролем був Кант? Так, той самий філософ Іммануїл Кант! Колись, після суперечки з братом щодо вчення Канта, Туве намалювала на філософа карикатуру, яку назвала найбільш негарним створінням у світі. Ця карикатура стала першим мумі-тролем, і так почалась історія цих казкових істот. 

HEMINGWAY SPECIAL

Улюбленою країною для відпочинку в Ернеста Гемінґвея була, звісно ж, Іспанія. Саме після поїздки в «країну вогняного фламенко» він написав роман «Фієста. І сонце сходить»
 
«
Ернесто» був у захопленні від краєвидів, темпераментних і пристрасних іспанок та від кориди. Після першої поїздки в країну басків, Гем ще не раз повертався. Відпочивати в цій країні. Писати про цю країну.


Особливу любов Папа (як називали його в Іспанії) відчував до Мадриду. Він часто приїжджав у столицю відпочивати, мав улюблений бар – «Museo Chicote», який знаходиться за адресою Calle Gran Via, 12 – та улюблене місце для прогулянок – Мадридський ботанічний сад.

«Коли пізнаєш Мадрид краще, то виявляється, що це найбільш іспанське місто з усіх...Тільки в Мадриді ви відчуєте справжню суть Іспанії».
Уривок з книги «Смерть пополудні»
 
До речі, саме в Іспанії в честь Гемінґвея назвали коктейль. Письменник любив пити дайкірі, але цей напій містив цукор. Спеціально для Гема, який хворів на діабет, коктейль готували без цукру, з соком лайма, грейпфрута і лікером Мараскино. Новий напій назвали Hemingway special, і він належить до офіційних напоїв Міжнародної асоціації барменів.
 

ЕЛЕМЕНТАРНО, АРТУР!

 
Де любив відпочивати шотландець Артур Конан Дойл? Правильно, у Швейцарії. Письменник із дружиною відпочивали у Майрінґені, де мали будинок. Природа цієї країни просто захоплювала творця легендарного Шерлока Голмса. Захоплювала настільки, що письменник відтворив її у своїх творах. Знаменитий Рейхенбахський водоспад, біля якого відбулась битва між Шерлоком Голмсом та професором Моріарті, знаходиться саме в Майрінґені. Побачивши водоспад уперше, Артур Конан Дойл сказав, що Шерлок повинен померти саме в цьому місці.

Через сто років після подій «Останньої справи Голмса», у 1991 році, на оглядовому майданчику біля водоспаду встановили пам’ятну таблицю на згадку про цю подію. Також щороку 4 травня (у день битви) в Майрінґені проходить фестиваль Шерлока Голмса. Прихильники Голмса приїжджають до Рейхенбахського водоспаду, щоб відтворити вирішальний бій з головним лиходієм. 
 

КРИВОРІВНЯ ВІД А ДО Я

 
Знову повертаючись до українських письменників, треба згадати авторів, які обожнювали літні гори. А такі письменники мали навіть своєрідний туристичний центр! У карпатському селі Криворівні відпочивали Гнат Хоткевич, Леся Українка, Василь Стефаник, Марко Черемшина, Михайло Грушевський. Та чи не найбільше гуцульське село полюбилося Іванові Франкові.
Франко від А до Я обкладинка
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
 
«Каменяр» і «Пророк»Франко під час свого відпочинку проводив час як звичайний гуцул. Письменник рано прокидався, ходив у ліс по гриби, часто ловив рибу, спілкувався з людьми. Коли приїжджав у Криворівню (а приїжджав він дуже часто), то знімав кімнату в когось із селян. Згодом Франка у селі всі знали, радо приймали і завжди чекали на черговий приїзд письменника. У спогадах тогочасного місцевого священника можна прочитати, як одного разу на недільне богослужіння до церкви прийшли Іван Франко та Михайло Грушевський. Обидва науковці стали поруч з іншими людьми й разом молились, а селяни потім ще довго про це говорили.
 
Зараз у Криворівні є музей Франка, а в творчому доробку самого письменника – багато творів, написаних в цьому селі. Зокрема і над відомим «Захаром Беркутом» він працював також у Криворівні.
 
Зрештою, не тільки літній відпочинок Івана Франка є цікавою і не надто відомою для нас темою. В особистості письменника іще багато сторін, які розповідають про нього по-новому. Книга-абетка Богдана і Наталі Тихолозів «Франко від А до Я» розповідає одразу про 33 такі сторони. 
 

(БОНУС) ОСТРОВИ ФІДЕЛЯ 

 
За розмахом і вартістю відпочинку ніхто з попередніх героїв не зрівняється з цим чоловіком. Багаторічний диктатор Куби Фідель Кастро любив відпочивати розкішно і в таємниці від усіх. 
 
Кілька років тому колишній охоронець Фіделя видав мемуари, де розповів про його подвійне життя. У книзі розповідається і про таємні особисті острови, на яких диктатор відпочивав, й існування яких суворо приховував.

Два острови Фіделя були з’єднані великим мостом. Кастро зазвичай прилітав на острови літаком, пересувався між ними дорогою автівкою, плавав у басейні та джакузі, розважався з коханками і рибалив. Та навіть це не передає всієї любові Фіделя до розкішного відпочинку, адже окрім двох островів диктатор мав також резиденції в кожній з провінцій Куби.
 
А от чим Кастро, а також іще чотири диктатори харчувались, можемо уже прочитати в книзі Вітольда Шабловського «Як нагодувати диктатора», яка щойно надійшла в продаж.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage