Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Літній книжковий тег від Старого Лева
Попереду – найспекотніша половина літа. Саме час надолужувати те, що досі не вдалося втілити в життя й мати спогади, якими можна було б смакувати холодними осінніми й зимовими вечорами. Вже другий рік поспіль Старий Лев запускає літній книжковий тег, долучитися до якого ви можете в мережі Instagram за хештегом #літнійтегВСЛ. А я пропоную власну добірку книжок Старого Лева за питаннями тегу.
 
фото – @alkasvit
 
Книжка з ароматом літа
«Літня книжка» Туве Янссон
 
У цій меланхолійній книзі так багато моря, скелястих узбереж, штормів і солоних прибережних вітрів. Розгортаєш книжку і хвилі накочують зі сторінок: «Ніхто не пригадує року, у пам’яті лишень відклалося, що то було літо великого шторму. Таких хвиль у Фінській затоці не пам’ятають навіть старі люди. Море накочувалося валами зі сходу, а вітер сягав дев’яти балів, хоча могутні гребені здіймалися так високо, що можна було дати десять, чи, як дехто стверджував, навіть одинадцять балів за шкалою Бофорта». І є в «Літній книжці» щось тужливо-ностальгійне від «Кульбабового вина» і родинно-щемке від «Мумі-тролів».
 
 До теми: купити книжку «Літня книжка»
Софі живе разом з татом і бабусею в маленькому будиночку на майже безлюдному острові. Але татові не до неї – після смерті дружини він замкнувся в собі і віддалився. Між Софі та бабусею особливий зв’язок, їм завжди є про що поговорити – про життя і смерть, про Бога і любов, про забобони й страхи. Це книжка про життя в усій його глибині, про пізнання себе та речей довкола, про світ очима дитини і світ очима старої людини. І оповідь плететься, немов павутина, вплітаючи читача у свою щемку  розмову про все близьке кожному.
 
 
Книжка для довгої подорожі
«Прощавай, зброє» Ернеста Гемінґвея
 
Що взяти з собою у довгу мандрівку, як не класику для плинного, розміреного, вдумливого читання? Розпеченими днями на пляжі завжди зачитувалася Ремарком, його романами, сповненими відчаю, кохання й правди життя, що заховалася в готельних кімнатах між простирадл, або ж Фіцджеральдом із бурхливою пристрастю, вечірками й зрадами, а ще в обох – із покаліченим війною життям, що як примара маячить позаду. Ще один представник «пропащого покоління» Ернест Гемінґвей чудово вписується в компанію тих, з чиїми книжками хочеться провести якомога більше часу.
 
До теми: купити книжку «Прощавай, зброє»
«Прощавай, зброє» – культовий роман про Першу світову війну, один із найзнаковіших антимілітаристських творів. Багато в чому він автобіографічний – як і головний герой Фредерік Генрі, Гемінґвей служив на італійському фронті, був поранений, потрапив до госпіталю, де закохався у медсестру. Це книжка про війну, безглузду, як і всі війни, що були до і будуть після, а ще про кохання – єдине, що надає всьому хоч якогось сенсу. Однак і воно не здатне пережити смерть – так само безглузду й випадкову, як снаряди, що падають то тут, то там. «Світ ламає всіх, і багато хто стає після цього ще міцнішим на зламах. Але тих, хто не ламається, він убиває». Розчаровані, самотні й загублені на тій страшній незрозумілій війні, Фредерік і Кетрін розчинилися одне в одному, намагаючись хоча б так знайти порятунок. Виклад рваними, рубаними реченнями від першої особи надає історії гостроти й різкості. А український переклад Віктора Морозова доповнюють, як завжди, сильні й глибокі ілюстрації Творчої майстерні «Аґрафка».
 
фото – @prostokarol
 
Книжка для легкого читання
«Коли були ми...» Любові Загоровської
 
Дебютна книжка Любові Загоровської присвячена тим, чиє дитинство припало на 80-90-ті роки. Тож для одних вона стане машиною часу, ностальгійним віконцем у минуле, де ви впізнаєте себе й згадаєте всі побиті колись коліна, для інших же, молодшого покоління, – таким собі словесним альбомом, де батьки ще маленькі й бешкетні, як зараз їхні діти. Однак авторка заспокоює, що книжка аж ніяк не про сум за минулим – тут лише веселі спогади, від яких стає тепло й радісно. Ці кумедні історії чимось подібні до «Тореадорів з Васюківки» – такі ж добрі й смішні, такі рідні й знайомі.
 
– Я таку гру придумала! – заволала Нуська.
– Не піде! Я ще за попередній тиждень у кутку не відстояв, – сумно зреагував Місько.
 
До теми: купити книжку «Коли були ми...»
Це книжка новел про трьох друзів і їхні бешкетницькі пригоди на селі – а загалом про всіх, хто мав дитинство без інтернету, але з покатушками на роверах, будиночком на дереві, крадіжками смаколиків з сусідського городу, запеченою на вогнищі поцупленою картоплею чи вирваними ниткою молочними зубами. Саме те, щоб з насолодою «проковтнути» книжку за один вечір чи розтягнути на кілька поїздок на роботу.
 
фото – @katemolochko
 
Книжка – безсонна літня ніч
«Право на чари» Террі Пратчетт
 
Довгі літні ночі й фентезі – ідеальне, як на мене, поєднання. Тим паче коли це Террі Пратчетт. Якщо ви ще не знайомі з тим, хто за популярністю готовий позмагатися з самою мамою Гаррі Поттера, то книжка «Право на чари» – ідеальний для того варіант. Як зазначає сам автор, «це — книга про чари, про те, куди вони зникають та (що, можливо, важливіше) звідки та як виникають». Третя в серії «Дискосвіт» і перша в циклі «Відьми», дотепна, сатирична й інтелектуальна, вона не відпускатиме вас спати, аж доки не перегорнете останню сторінку.
 
До теми: купити книжку «Право на чари»
Кажуть, що чарівником може стати лише восьмий син восьмого сина, та що робити, якщо ним виявилась дівчина? Але хто сказав, що дівчина не може бути чарівником. Така доля випала Ескарині, восьмій дитині і єдиній доньці коваля. Разом з Бабунею Дощевіск дівчинка вирушає до Невидної академії, щоб стати першою в Дискосвіті чарівницею. За фентезійною гумористичною оповіддю  Террі Пратчетт традиційно заховав несерйозні розмови про серйозне, як-от питання рівноправ’я чоловіка та жінки, й висміяв чимало абсурдних речей із нашого сьогодення. Книжка ковтається за кілька ночей і, застерігаю, надовго «підсаджує» вас на Террі Пратчетта ;)
 
фото – @oksana_flame
 
Книжка-мотивація
«Never stop» Марі Карачиної
 
Коли ще починати бігати, як не влітку, коли відмовки, на кшалт, «дощ/сніг/холодно» не діють. Якщо ви очікуєте від цієї книжки професійних порад, як почати бігати, як харчуватися, яку форму підібрати – то це видання навряд чи власне про це, хоча і такі поради тут теж є. Перша книжка фітнес-тренерки, засновниці спортивного клубу для дівчат «Skinny&Strong Club», учасниці світових марафонів Марі Карачиної розповість передусім про мотивацію, про спорт загалом і повагу до себе й свого тіла. По суті, це такий собі маніфест головного девізу життя Марі – never stop! Ніколи не зупиняйся, якби складно тобі не було.
 
У 15 Марі вперше почала бігати, щоб позбутися болю – тоді померла її молодша сестра. Наступного разу вона побігла лише через 10 років. Відтоді бігає з різних причин – від болю, відчаю, страху, але так само і від любові. «І тут з’явився біг, він раптом затьмарив усе, взяв на себе всі хвилювання, і, коли відчуття власної непотрібності досягло критичної точки, все, що було треба, – просто бігти і заспокоюватись. Біг став одним із методів досягнення балансу».
 
До теми: купити книжку «Never stop»
Ще п’ять років тому у неї не було позаду десятка світових півмарафонів і марафонів, а лише страх перед наступною й наперед невдалою, як їй здавалося, пробіжкою та сильна потреба розібратися в собі. На найпоширеніше питання «Як почати?» авторка має просту і дієву відповідь: «Встаньте і робіть». Рух лікує – одна з головних ідей книжки, що мотивує не тільки подбати про свою фізичну форму – вона мотивує жити в гармонії з тілом і думками. Яким чином ви до цього дійдете – біг, велосипед, плавання, бокс тощо – ваш вибір. Лише дослухайтеся до себе й зробіть перший крок.
 
фото – @oksanaletsread
 
Книжка-відпустка
«Франческа. Повелителька траєкторій» Доржа Бату
 
Ця книжка – саме те, щоб відпочити від напруженого робочого графіка й перезавантажитись. Головна героїня, яку вже так встигли полюбити українські читачі, – справжня ходяча катастрофа. Вона щодня знаходить, де втрапити в халепу, а іншим втриматися від сміху неможливо. Всі курйози про свою напарницю Франческу – апельсино- й кавоманку, записав Дорж Бату (він же – Андрій Васильєв), у минулому тележурналіст каналів «1+1», «Інтер», «Голос Америки», а тепер – оператор корекції траєкторії польотів космічних кораблів та сателітів у Національному управлінні аеронавтики й космосу. Виявляється, навіть на найсерйознішій роботі є місце жартам й дотепним ситуаціям. Тут і випадково замкнуті ключі в машині, і клоп, що зриває серйозну перевірку, і вкрадений із заправки сандвіч, і пожежа на кухні, і кульгавий супутник Містер Щасливчик... Словом, Франческа і халепа – це слова-синоніми. Але сліз тут буде не менше, ніж сміху.
 
 До теми: купити книжку «Франческа. Повелителька траєкторій»
Що, ймовірно, «підкупає» всіх читачів – те, що історії виросли з самого життя, з робочих буднів працівників НАСА, адже поряд із запальною Чессіною й турботливим і стриманим Джорджіо працюють не менш колоритні герої: старший офіцер Баррел, професор Рассел, сержант Сара МакКарті, полковник Вескотт. Кожен з них має що розповісти, тож місцями книжка з комічної перетворюється на трагікомічну й ненав’язливо підніматься непрості теми. Якщо ви терміново потребуєте перепочинку, ця книжка знає, як вам допомогти. Або якщо ви ну дуууже хочете дізнатися, як космонавти ходять у туалет та чи є секс у космосі ;)

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage