Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Харлан Ганна
Легкі й позитивні. Книжки, які подарують гарний настрій
«Щастя за гроші не купиш,
а от книжки – так, і це майже те саме»
Шон Байзелл «Сповідь книгаря»
 
Березень – місяць, коли природа прокидається після зимової сплячки, а на душі стає особливо радісно від наближення тепла. Якщо ж примхи погоди за вікном вас не тішать, на допомогу прийдуть книжкові ліки проти поганого настрою. Пропонуємо вашій увазі добірку справжніх літературних антидепресантів, читання яких не лише гарантує приємні емоції, а й спонукатиме до важливих роздумів.
 
 «Спитайте Мієчку» (Євгенія Кузнєцова)
 
Хто з нас у дорослому віці не мріяв поставити життя на паузу й провести ціле літо якнайдалі від усіх проблем? Дебютний роман Євгенії Кузнєцової оповідає про двох сестер, які вирушають до місця сили – сільського будиночка своєї бабусі Теодори, яка завжди готова вислухати й підтримати. До них приєднуються Марта та Марія, що також вирішують взяти тайм-аут перед прийняттям доленосних рішень.
У підсумку вийшла смішна та водночас щемка й зворушлива історія про кілька поколінь жінок великої родини, які зібралися під одним дахом. Тут спогади про щасливе дитинство, повсякденні турботи та витончене мистецтво сваритись із родичами відсувають на задній план всі дилеми дорослості, «бо життя не завжди можна жити, часом від нього треба сховатись».
 
«Спитайте Мієчку» – літня за атмосферою та затишна за настроєм книжка, яка вкотре нагадує, що для щастя потрібно зовсім небагато. Достатньо час від часу повертатися в місце, де тебе люблять і чекають.
 
 
 «Рік розпусти Клауса Отто Баха» (Ярослава Литвин)
 
Клаусу Отто Баху, палкому шанувальнику колготок на жіночих ніжках, катастрофічно не щастило з власницями цих самих ніжок. Невдала шкільна закоханість і зрадлива дружина серйозно похитнули віру чоловіка у світлі й щирі почуття. Так тривало рівно до того моменту, поки в інтернеті він не зустрів, на перший погляд, ідеальну дівчину, яка до того ж підтримувала його незвичайне захоплення капроновими виробами. Тож коли зв’язок із загадковою Веронікою раптово обірвався, Клаус без миті роздумів і вагань вирушив в не менш загадкову Україну на пошуки чарівної незнайомки.
 
Мандрівку 43-річного німця, який звик жити «під лінієчку», аж ніяк не назвеш легкою. На нього чекає багато пригод, серед яких поїздка в переповненій маршрутці та на верхній боковій полиці у плацкартному вагоні здаються чи не найменш безневинними.
 
«Рік розпусти Клауса Отто Баха» – дотепна й місцями провокаційна розповідь про те, як пошуки втраченого кохання перетворилися на пошуки себе. Адже колготки колготками, а Клаус Отто Бах шукав насамперед порозуміння. І він його таки знайшов.
 
 
«Г’юстоне, у нас проблеми» (Катажина Ґрохоля)
 
Головному персонажу наступної книжки зовсім не обов’язково їхати на край світу, щоб знайти проблеми на свою голову. Його гасло по життю «западло – це наше все», а тому розчарування та прикрі несподіванки не змушують на себе чекати.
 
Безробітний кінооператор Єремія доклав максимальних зусиль, щоб зробити власне життя нестерпним. Розійшовся з дівчиною, покинув справу всього свого життя, зіпсував стосунки із сусідкою, яку називає не інакше як «старою відьмою». Мама, кожен монолог якої розпочинається фразою «Ти ж знаєш, що я ніколи…», намагається контролювати свого дорослого сина. А її песик, чихуахуа з кличкою Геракл, здається, ненавидить Єремію всією своєю собачою душею та готовий перегризти йому горло за першої ліпшої нагоди.
 
Спочатку Єремія може страшенно роздратувати своєю вузьколобістю та упередженістю, але зрештою він виявляється хорошим хлопцем, який просто заплутався у своєму житті й не знає, куди рухатися далі. Шлях Єремії до зцілення буде тривалим і болючим, але від того не менш кумедним і зворушливим.
 
 
«Сповідь книгаря» (Шон Байзелл)
 
«Amazon» наступає на п’яти, відвідувачі заходять лише для того, щоб перечекати дощ, а співробітники постійно намагаються дошкулити власникові, тож йому доводиться пнутися з останніх сил, щоби втриматись на плаву й зацікавити покупців. Час від часу жертвами маркетингових зусиль книгаря стають підручні предмети: «Після роботи записав у саду коротке відео про те, як оновити кіндл до моделі Kindle Fire. Потрібно два літри бензину й сірники».
 
Такими є будні Шона Байзелла – власника однієї з найбільших букіністичних крамниць у Шотландії. На перший погляд, це затятий мізантроп, який постійно скаржиться та нарікає. Однак поступово зі сторінок «Сповіді книгаря» постає інший Шон Байзелл – щиро залюблений у свою справу та рідне місто чоловік, для якого книжки стали сенсом життя.
 
Історія книгаря зі схильністю до самоіронії та сарказму полонила серця читачів у всьому світі. Віґтаун, де розташована букіністична крамниця автора, визнано «національним книжковим містом», аправа на екранізацію творів Шона Байзелла придбала одна з голлівудських компаній.
 
 
«Бріджит Джонс на межі здорового глузду» (Гелен Філдінґ)
 
Одержима ідеєю схуднути, відмовитися від шкідливих звичок, побудувати здорові стосунки, знайти баланс між друзями, роботою та особистим життям, часто піддається нав’язливим негативним думкам, але водночас не втрачає оптимізму та віри у справжнє кохання. Так, це Бріджит Джонс – далеко не ідеальна, зате справжня, щира й безпосередня, за що її любить вже не одне покоління читачок.
 
У продовженні культового «Щоденника Бріджит Джонс» проблем стало ще більше. Стосунки з Марком Дарсі нагадують американські гірки, не в останню чергу завдяки надмірному захопленню Бріджит мотиваційною літературою. Ексцентрична мама продовжує діставати Бріджит своїми безглуздими авантюрами, робота на телебаченні змушує постійно потрапляти в халепи, а ремонт у квартирі обернувся величезною дірою в стіні на кілька місяців, не кажучи вже про абсолютно провальне інтерв’ю з Коліном Фертом, міжнародний скандал з наркотиками та ув’язнення в таїландській тюрмі суворого режиму. Та чи вдасться Бріджит Джонс утримати внутрішню рівновагу в цій нескінченній круговерті?
 
 
 «Моцарт 2.0» (Дорж Бату)
 
Вольфганг Амадей Моцарт помер у Відні наприкінці 1791 року й потрапив прямісінько до… сучасного Нью-Йорка. Божевілля, скажете ви. Але ж, з іншого боку, «що божевільніша ідея, то вона цікавіша». І тут з Доржем Бату складно не погодитися. Бо письменник, який зачарував читачів історіями про робочі будні операторів центру керування траєкторій, створив надзвичайно захопливий альтернативний опис життя після смерті видатного австрійського композитора.
 
Як виявилося, таланту Моцарта знаходити пригоди на свою голову міг би позаздрити сам барон Мюнхгаузен. У новому житті на нього чекає безліч випробувань, знайомств та несподіванок. А завдяки QR-кодам з відеороликами, в яких автор ділиться секретами створення цієї дотепної та водночас мудрої книжки, історія про загубленого в Нью-Йорку Моцарта набуває нового звучання.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage