Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Коротка історія семи вбивств». Книгарня «Є» рекомендує!
На сторінках свого роману «Коротка історія семи вбивств» ямайський зірвиголова Марлон Джеймс створив оригінальний коктейль з брутального «тарантинівського» сюжету, похмурого життя кримінальних районів Кінгстона 70-х та лютого сленгу із лайкою навпереміш. Цим і забезпечив роману неймовірну популярність та Букерівську премію. Що скажете, подужаєте? А поки ви роздумуєте, улюблені культурні менеджери Книгарні «Є» вже прочитали роман Джеймса та готові поділитися з вами своїми враженнями.
 
 
Галина Сафроньєва,
координаторка регіональних культурних програм мережі Книгарень «Є»
 
Навіщо читати «Коротку історію семи вбивств»? Коли в Книгарні «Є» ви підійдете до стелажа і побачите товстелезну, важкезну книжку, заголовок якої вас заінтригує, але товщина налякає, — не бійтеся. Ви не прогадаєте. Це видання треба поглинати повільно, вдумливо, смакуючи кожною сторінкою. Ба більше, ви будете здивовані, наскільки мало знали про Ямайку до знайомства з Марлоном Джеймсом. Адже він вам покаже свою рідну країну з усіх боків, вивертаючи назовні речі, які можуть видатися багатьом жахаючими, незбагненними; тут буде не лише «король реґі» Боб Марлі, а й розповіді про жінок, над якими знущаються, про чоловіків, які щоденно нюхають кокаїн, про дороги, якими їдуть, але не повертаються, і про те, про що прийнято мовчати. Джеймс неспроста отримав Букера три роки тому, адже це не просто роман про Ямайку 1970-1980-х, це ціла збірка життєвих доль 75 персонажів: когось вигадали, комусь просто змінили ім’я, та кожен тут стає частинкою великого пазлу, скласти який — завдання уважного читача.
 
 
Ганна Луцюк,
координаторка культурних подій Книгарні «Є» в Луцьку
 
«Коротка історія семи вбивств» – груба (у всіх сенсах) і брутальна книжка про кримінал на Ямайці, музику і Боба Марлі. Марлон Джеймс дбайливо зазначив на початку, хто є хто з персонажів, бо на 800 сторінках і з кількома десятками героїв (чи антигероїв) легко загубитися. Кожен із них щось розповідає читачу: про дитинство, життя, досвіди, вбивства, наркотики, але у всіх оповідях фігурує Співак і Ямайка. Країна в передчутті масових заворушень перед виборами: достатньо однієї іскри, щоб впорядковане беззаконня перетворилося на хаос. Але король реґі готується до концерту за мир, який має щось змінити, бо навіть «двоє, що завозять волини (зброю) в гето не знають, що їм робити відтоді, як удару завдає музика, бо музику не можна вдарити у відповідь».
 
Химерне чтиво для відпустки, складне та багатопланове, моментами схоже на бойовик, але музика і Джа трохи все врівноважують.
 
 
Юрко Матевощук,
координатор культурних подій тернопільської Книгарні «Є»
 
Роман Марлона Джеймса «Коротка історія семи вбивств» розповідає історію про спробу вбивства Боба Марлі, який готувався до концерту, і наслідки цього опісля. Але, мабуть, що більш важливо, він розповідає про історію Ямайки 1970-х і початку 80-х років, коли рушниці заполонили країну, а острів пройшов через один із найбільш визначальних моментів. З одного боку, це історія Ямайки, а з іншого – розповідь про визначальні речі для світового суспільства.
 
У книжці незвично побудована структура, що робить цю історію ще більш вражаючою і захопливою. Незважаючи на «цегляний» об'єм, читається вона досить легко і – найголовніше – залишається захоплення, що книжка не закінчується на якихось 200 сторінках, а сюжет просто розриває від поворотів та несподіванок.
 
Бахтін бачив роман як жанр поліфонії, маючи на увазі включення конкуруючих голосів. Як видається, Джеймсові ця філософія до смаку і він нею користається, навіть продовжуючи її, читач почувається в присутності багатьох голосів, які ніби змагаються наввипередки, інколи створюючи какофонію – тут якраз кайфуєш від намагання вловити та не сплутати усі розповіді героїв на початку роману. Їх безліч. І саме вони формують загальну картинку з десятків пазлів.
 
Раджу до прочитання цю книжку, адже це не просто історія –  це справжній челендж для читача!
 
 
Тетяна Чіхрай,
координаторка культурних подій рівненської Книгарні «Є»
 
Яким має бути ідеальне літо? Be happy, Ямайка і лауреат Букерівської премії. Та, зрештою, Боб Марлі, магічний реалізм та чарівна мелодія реґі лише штрихи до основної картини – громадянських заворушень на такій спокійній та вільній Ямайці. Don’t worry, не завжди спрацьовує, no cry – не вдається. Книжка стане вам близькою і не відпустить не лише до останньої сторінки, а й далеко опісля.  «Коротка історія семи вбивств» синтез усього можливого та цікавого: від різноманітних форм оповіді до мови, яка цілком відповідає стилю Ямайки та Боба Марлі, від життєвої саги до документального відтворення «майже» реальної дійсності. Проте дізнатись і зрозуміти все до кінця можна лише прочитавши «Коротку історію семи вбивств» самому. Адже такі історії створюються саме для того, щоб прийти у ваше читацьке життя, збурити його і залишити там міцний слід надовго! 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage