Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна
Книжки для маленьких науковців про великих вчених (і не тільки)
Хоча багато фізичних законів і явищ відкрито, а дивовижі можна пояснити хімічними процесами чи математичними формулами, ми продовжуємо без упину досліджувати світ. Знайомство дітлахів із наукою і вченими варто починати не з підручників, а з яскравих, дотепних книжок. Великих особистостей часто ставлять на височезний п’єдестал і вони здаються загадковими й недосяжними. Але якщо розказати про їхнє дитинство, улюблені страви чи розваги, то розумієш, що це були звичайні люди. Звісно, наполегливі, витривалі і безмежно закохані у свою справу, але водночас прості. Ми підготували добірку книжок, що прокладуть гарний старт для юних дослідників у дорослий світ науки і вчених.
 
Кирило Безкоровайний, «Моя подруга з темної матерії»
 
Коли тато вкладає спати головного героя і його сестру Соломку, то вдягає окуляри і дістає книжку. Але він не читає казок, як ви подумали, книжка й окуляри просто додають важливості, — тато розказує історії про Всесвіт. Тут часто ведуть незвичні бесіди, в сім’ї астрофізиків прийнято за обідом і вечерею, а також перед сном говорити про космос, зірки та астероїди. Сни у дітей, які полюбляють розглядати у телескопі сузір’я, незвичні як на середньостатистичних школярів.
 
Нашому юному оповідачу з книжки Кирила Безкоровайного приходить у сон дівчина з темної матерії. Так починається їхнє знайомство і дослідження космічних просторів, де хлопець дізнається нові факти про Всесвіт, а також про те, як важливо берегти друзів. В легкому форматі, з мальовничими ілюстраціями читачі і читачки відкриватимуть для себе астрофізику і таємниці космосу.
 
 
 
Ізабель Томас, «Маленькі історії Великих Людей. Марі Кюрі»
 
Читачі серії мінібіографій «Маленькі історії Великих Людей» зрозуміють, що навіть недосяжні на перший погляд цілі можуть стати реальними, якщо чітко йти за маршрутом і вірити у свої ідеї. Історія науковиці Марі Кюрі починається у Варшаві у великій багатодітній родині, де наука була в пошані, а в гості заходив «батько хімії» Дмитро Менделєєв.
 
Хоча в ті часи жінкам не пасувало вчитися в університетах і займатися наукою поготів, Марія змогла довести, що дівчата можуть усе, й зробила ряд значних відкриттів, отримавши вперше в історії Нобелівки дві премії та ще й у різних галузях.
 
 
 
 
 
 
Ізабель Томас, «Маленькі історії Великих Людей. Леонардо да Вінчі»
 
З великим світовим генієм нас розділяє пів тисячоліття, але людство досі не припиняє захоплюватися винаходами Леонардо да Вінчі. Інженер, винахідник, архітектор, художник, скульптор — в ньому вживалося стільки талантів! Митець працював повільно і скрупульозно, робив безліч нотаток і креслень, любив повеселитися і смачно поїсти. Ізабель Томас дотепно і коротко викладає його життєвий шлях.
 
Це перша сходинка для школярів до знайомства з тим, хто змінив світ і назавжди прописаний у пам’яті.
 
 
 
 
Франсіско Хав’єр Соберон Майнеро, Моніка Берґна, «Однакові чи різні? Геноміка»
 
Що таке геноміка, з чого вона почалася? Стисло й інформативно автори книжки супроводжують у розділ генетики, знайомлять із першопрохідцями Дарвіном і Менделем, доступно пояснюють наукові терміни. ДНК, геном, молекули — абстрактні слова з кожною сторінкою органічно перетворюються у знання про світ.
 
Що розділяє все живе на планеті, а що об’єднує, як так сталося, що людей «породичали» з мавпами, і чому в генах зберігається стільки інформації про нас? Після читання в дітей сформується чіткіше уявлення про еволюцію, а на уроках біології стане значно цікавіше.
 
 
 
 
Жан-Бернар Пуї, Серж Блох, Анн Бланшар, «Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв»
 
Це галерея портретів зухвалих бешкетників і войовничих дівчат, замальовки з дитинства тих, хто діяв всупереч суспільним правилам, настановам батьків і зрештою впливав на хід історії своїми винаходами, діями, творами, відкриттями.
 
Науковці, письменники, воєначальники, музиканти та інші серйозні таланти часто не вписувалися у тогочасні норми, випереджали свій час. Від історій про Томаса Едісона, Альберта Ейнштейна, Чарльза Дарвіна та інших рекомендовано багато сміятися та надихатися на власні звершення.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage