Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Книжковий bookstagram: топ-10 українських блогерів
Як ви обираєте книжки до прочитання, чиїм порадам довіряєте, де обговорюєте прочитані твори? Чи міг хтось уявити ще кілька років тому, якою потужною платформою для популяризації книжок й обміну думками стане Instagram. Це місце натхнення й спілкування, книжкового екстазу й прямолінійної критики, платформа, де можуть зустрітися водночас автори, читачі, художники, видавці й, хочеться сподіватися, почути одне одного. Це справжня Нарнія для всіх книголюбів.
 
Хто вони – чарівники книжкових розкладок, володарі книжкових новинок і повелителі пледів-чашок-листівок-квітів, якими так гармонійно доповнені книжкові світлини? Ми зібрали для вас десятку найцікавіших українських книжкових Instagram-профілів, після перегляду яких руки самі потягнуться за книжкою. Знайомтеся з книжковими феями букстаграму!
 
Чільна світлина - betulvargun
 
Марія, @maria_pravda
 
 
 
За освітою: журналіст
Книжковий блог в Instagram: з листопада 2014 року
Кількість прочитаних книжок у місяць: 2-5
Улюблені письменники: Маркес, Булгаков, Гемінґвей, Воннеґут, Жадан, Іздрик, Ролінґ
Улюблені книжки: «Гаррі Поттер» Джоан Ролінґ, «Майстер і Маргарита», «Собаче серце» Михайла Булгакова, «Брати Левине Серце» Астрід Ліндгрен
 
 
Свій стиль профілю я б назвала «Soul Kitchen» (дякую The Doors за чудову пісню). Він і про підготовку, і про правильні інгредієнти, і про подачу, і про смак. Я хочу вірити, що для підписників мій профіль – це саме те місце, куди вони приходять за поживою для душі і де вони її знаходять.
 
Головні напрямки у літературі, які я висвітлюю, – дитяча, сучасна проза, non-fiction та нові видання класичних творів. Здебільшого читаю українською, але є місце також книжкам англійською та російською мовами.
 
І, звісно, мій профіль не був би таким, яким він є, без пухнастих помічників – Ешлі та Джуса.
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. З художніх – «Життя і мета собаки». Дивно як на людину, в якої в улюблених письменниках Маркес та Воннеґут, але історії про тварин обожнюю з дитинства, а саме ця подарувала і переживання, і радість, і сльози, що вартує дорогого. З нехудожніх – «Правила розвитку мозку дитини». Я знала, що людський організм – диво, але круто також знати, як можна впливати на його розвиток і вдосконалення. Тому книга корисна не лише батькам, але й тим, хто просто хотів би краще зрозуміти самого себе.
 
Книжкові таргани. Я читаю книжки дуже акуратно, не притискаю сторінки до палітурки, не згинаю книжок так, щоб аж палітурка хрустіла. Тому всі мої книжки виглядають геть новими і недоторканими.
 
Не люблю брати книжки в когось почитати, тому купувати щось на блошинах ринках – взагалі не мій варіант. Хіба колись матиму дуже велику бібліотеку, в якій збиратиму рідкісні видання – тоді вже доведеться переступити через себе.
 
А ще я важко розлучаюсь зі своїми книжками. Мені легше комусь подарувати нове видання, аніж віддати свій примірник, хоч і на якийсь час. І це не від жадібності – просто люблю, коли все на своїх місцях.
 
Ірина, @irinyurch
 
 
За освітою: викладач літератури та англійської мови, за професією – фотограф, за покликанням – книголюб
Книжковий блог в Instagram: 3 роки
Кількість прочитаних книжок у місяць: 9-10
Улюблені письменники: Габріель Гарсіа Маркес, Лев Толстой, Стівен Кінг, Шарлотта і Енн Бронте, Сергій Довлатов
Улюблені книжки: «Війна і мир» Льва Толстого, «Знедолені» Віктора Гюґо, «Сто років самотності» Габріеля Гарсіа Маркеса, «Шантарам» Грегорі Робертса
 
 
У мене немає конкретного стилю – як з настроєм складеться, немає методів вибору книжок – обираю інтуїтивно. Але тут живе величезний шмат моєї душі, адже мій блог – можливість поділитися враженнями та думками, поспілкуватися з однодумцями, розділити любов до книжок з чудовими людьми.
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. Важко сказати, їх не мало... «Я – Малала» Малали Юсуфзай – книжка, яка повністю змінила моє ставлення до освіти. Довела, що навіть одна людина може змінити світ. Надихнула і вразила.
 
Книжкові таргани. Нікому не даю книжки з особистої бібліотеки. Виняток – батьки. Моя бібліотека – це щось дуже особисте, не люблю, коли книги губляться або повертаються у поганому стані. Я книжкова скнара :) Завжди дочитую книжку до кінця. Навіть ту, що не подобається. Правду кажучи – це нерозумно, але завжди маю надію, що на останній сторінці усе зміниться на краще. Або просто буду знати на 100%, про що книга. Страшні книжки, як-от Кідрука чи Кінга, завжди кладу на ніч обкладинкою вниз. Забобон чи що :)
 
Катерина, @katemolochko
 
 
За освітою: it-спеціаліст
Книжковий блог в Instagram: з 27 квітня 2017
Кількість прочитаних книжок у місяць: 5
Улюблені письменники: Агата Крісті, бо ніколи не розчаровує
Улюблені книжки: «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте, цикл про Пуаро Агати Крісті, цикл «Цвинтар забутих книжок» Карлоса Руїса Сафона
 
 
Свій профіль веду для душі, а оскільки я не професійний фотограф, то й годі казати щось про стиль. Просто граю в шахи :) Як і фото, самі книжки теж обираю за покликом серця, тому читаю те, що хочеться, а не те, що «лайкається».
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. З художніх – серія Террі Пратчетта від «ВСЛ», адже завжди думала, що його твори «не моє». Упс. І вам раджу ламати свої книжкові стереотипи, чого б вони не стосувалися. З не художніх – серія «Наука в коміксах». Почитайте й самі все зрозумієте.
 
Книжкові таргани. Читаю одразу 2-3 книжки. Ну і що? Усі так роблять… Я от нi, раніше завжди дочитувала одну й тільки потім починала наступну. Різні близько-книжкові теми полюбляю не менше, ніж самі книжки. Не читаю книжку, якщо вже бачила екранізацію. З огляду на теперішню кількість екранізацій, мій список «книжко, я тебе читати не буду» росте як на дріжджах. Планую читання наперед. Ну, стараюсь хоча б. Ніколи не їм і не п’ю, коли читаю.
 
Тоня, @ts__books
 
 
За освітою: майбутній журналіст, або, якщо все буде погано й зірки не зійдуться, то фахівець з реклами та зв‘язків з громадськістю
Книжковий блог в Instagram: 2 роки
Кількість прочитаних книжок у місяць: 5-6
Улюблені письменники:  Стівен Кінг, Чарлз Буковські, Чак Паланік, Сомерсет Моем
Улюблені книжки: «Маленький принц» А. де Екзюпері, «Під куполом» Стівена Кінга, «Ловець у житі» Дж. Д. Селінджера, «Життя й мета собаки» Брюса Кемерона, «Ті, що співають у терні» Колін Маккалоу
 
 
Мій профіль – моє місце, де я керую кожною дрібничкою, починаючи від шапки профілю та до кольорової гами фотографій. Обожнюю теплі та світлі фотокартки, які несуть певну краплю добра в інстаграмну стрічку. А книжки обираю методом тику, адже ще дуже й дуже багато нечитаного займає мої полички. 
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. «Не озирайся і мовчи» Макса Кідрука. Чесно, так лячно мені не було ще з часів перегляду першої частини «Дзвінка».
 
Книжкові таргани. Я книжковий жаднюга, тому дати комусь почитати щось зі своєї приватної бібліотеки – та я краще куплю цій людині нову книгу, аніж буду сидіти та хвилюватись за свою рідну. До того ж ненавиджу людей, які розгортають книжку на всі 360, що її корінець аж тріщить. Моя мама – одна з таких людей, тому ви навіть уявити не можете, який подвійний стрес я отримую, коли спочатку даю їй книгу, а потім ще й бачу цей розгорнутий корінець. 
 
 
 
За освітою: журналіст
Книжковий блог в Instagram: з вересня 2016 року
Кількість прочитаних книжок у місяць: 4-7
Улюблені письменники: Воннеґут, Гемінґвей, Стейнбек, Довлатов, Булгаков
Улюблені книжки: «Бойня номер п’ять, або Хрестовий похід дітей» Курта Воннеґута, «Скрытая перспектика» Роберта Капи, «Буремний перевал» Емілі Бронте, «Свято, яке завжди з тобою» Ернеста Гемінґвея, «Записки юного лікаря. Морфій» Михайла Булгакова, «Зима тревоги нашей» Джона Стейнбека і, звісно, «Гаррі Поттер» Дж. К. Ролінґ та «Хроніки Нарнії» Клайва Льюїса
 
 
Я намагаюсь робити фото в одному стилі: темний фон і книги (інколи ще листівки, чашка кави, солодощі і все інше, що могло б доповнити фотографію). Мені хочеться, щоб українці читали більше, а для цього недостатньо лише цікаво розповідати про книги. Хочеться, щоб людина заходила у мій профіль, бачила загальну симпатичну картинку і думала: «Книги – це, виявляється, ще й красиво! Може, і я собі щось придбаю і нарешті знайду час почитати?». Я ніколи не обираю конкретні книги під профіль, читаю, що сама хочу, а потім про ті книги і розповідаю. Зазвичай розказую про загальні враження і що саме мені сподобалось чи не сподобалось у книзі, майже ніколи не переказую сюжет, бо мені не важливо, що за сюжет у книзі, мені цікаво, які емоції я під час і після прочитання можу отримати.
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. «Бойня номер п’ять, або Хрестовий похід дітей» Курта Воннеґута. Я ніколи не думала, що класика може бути настільки цікавою. Я люблю класику, але часто трапляється, що там треба продиратися через довгі описи або перечитувати кілька разів одне і те ж саме, намагаючись зрозуміти, що автор хотів сказати між рядками. А «Бойню» мені просто не хотілось відкладати. Це жах і сміх одночасно. Бо як взагалі можна читати про бомбардування у Дрездені і сміятись? От з Воннеґутом можна.
 
Книжкові таргани. Я люблю ідеальний стан книг, тому не великий фанат бібліотек і букіністичних лавок. Я дуже повільно читаю (особливо як для книголюба, який веде свій букстаграм і буктьюб). Просто люблю смакувати кожним реченням і словом, зупинятись і роздумувати, чому автор це описав саме такими словами. Я частіше обираю книгу за обкладинкою чи рекомендацією друга/букстаграмера, аніж за анотацією (анотації – це взагалі зло).
 
Ліля, @rainy_lily
 
 
За освітою: журналіст
Книжковий блог в Instagram: 2 роки
Кількість прочитаних книжок у місяць: 3-4
Улюблені письменники: Станіслав Лем, Скарлет Томас, Дафна дю Мор’є, Пітер Мейл, Бернхард Шлінк
Улюблені книжки: «Коханка французького лейтенанта» Джона Фаулза, «11.22.63» Стівена Кінга, «Схід» Едіт Патту, практично всі книги улюблених письменників, які наразі читала.
 
 
Часто читаю свіжий нон-фікшн і у постах про такі книжки розповідаю моменти, які найбільше запам’яталися, плюси-мінуси, чи корисна книга. З художньої літератури люблю читати сезонні книги – про зиму взимку, літом – про літо чи просто з літнім, легким настроєм :) Для фото книги стараюся підібрати фон, який буде гармоніювати з нею – красиве графіті, будівлю чи осіннє листя в парку. Не люблю мінімалізм і монохром у кадрі – в мене завжди вибух кольорів ;) А ще часто фотографую книги в парі з котами, їх у мене вдома аж троє.
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. «Народжений двічі» Маргарет Мадзантіні. Прочитала ще минулоріч, але «тримає» вона мене досі. Це дуже болюча історія на тлі облоги Сараєво і міжетнічних конфліктів у Боснії в 1992-му році. Книжка вивертає тебе зсередини, а фінал шокує і точно не лишить байдужим. Як і стиль авторки – дуже хочеться вміти так пронизливо і небанально писати.
 
Книжкові таргани. Продаю багато книг після читання, особливо художню літературу – в себе залишаю тільки найкраще. Закладками майже завжди є красиві листівки, і обов’язково – в тон обкладинці, для кожної книжки своя. Не люблю дитячих книг, окрім Пеппі і Мумі-тролів. Роблю в книжках українською власні «коректорські правки» – закреслюю одруківки, русизми, пишу свої варіанти на полях олівцем.
 
Аннушка, @grennysmith
 
 
За освітою: економіст
Книжковий блог в Instagram: близько року
Кількість прочитаних книжок у місяць: 5-8, якщо щось невелике трапляється, може вийти більше
Улюблені письменники: Борис Акунін, Джоан Ролінґ, Джордж Мартін, Джейн Остін, Стівен Кінг, Маргарет Етвуд, Ніл Гейман
Улюблені книжки: усі книжки Акуніна, «Гордість і упередження» Джейн Остін, «Пісня льоду й полум’я», «Гаррі Поттер» Джоан Ролінґ, «Мейферські відьми» Енн Райс, «11.22.63» Стівена Кінга, «Сліпий вбивця» Маргарет Етвуд
 
 
Мій профіль не суто книжковий, я пишу про все, що мені цікаво. Багато уваги приділяю саме візуальній складовій: знімати я люблю не менше, ніж читати. Намагаюся вести світлий профіль, але на вибір книжок це не впливає. Книжки я обираю абсолютно різні: частіше за все тут детективи чи псиxологічні сюжети. У моєму блозі ви не зустрінете нон-фікшену (може, було 2 книжки за рік) і дамськиx романів. Xоча я можу розгрузити мозок якісним «янг-едалтом» (підліткова література. – А. Є.) чи «чіклітом» (жіночий роман. – А. Є.)  (типу «Щоденник Бріджит Джонс»).
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. Дуже сподобалась «Зулейxа відкриває очі» Гузель Яxіной. Історичні романи завжди дуже вражають мене. Ще багато думок було після «Несказане» Селести Інґ.
 
Книжкові таргани.  Обожнюю нюxати нові книжки перед прочитанням (краще за все мені паxнуть книжки «ВСЛ», про це можна не писати). Ще я дуже прискіплива до обкладинок. Ніколи не куплю у свою домашню бібліотеку книжку з негарною обкладинкою, краще прочитаю в електронці чи почекаю на інше видання.
 
Валєйка, @valieyka_about_books
 
 
За освітою: книжковий сомельє
Книжковий блог в Instagram: близько 2 років
Кількість прочитаних книжок у місяць: дегустує по 6-7 книг в місяць, інколи зривається в книжкові запої, і тоді кількість може зростати до 10 книг
Улюблені письменники: безліч. Катерина Калитко, наприклад
Улюблені книжки: «Ромовий щоденник» Гантера Томпсона, «Кульбабове вино» Рея Бредбері, «Диявольськигеніальноалкогольний пунш бажань» Міхаеля Енде.
 
 
Люблю експериментувати, змішувати не змішуване, читати нечитабельне. Агітую на підтримку #сучукрліт – бо вона того варта. Годі боятися, пора зачитуватися сучасниками. Подорожую #зкнигоюнавколосвіту – читаю по одній книзі з кожної країни у світі в перекладі на українську. А ще я #заряджаюпозитивом – збираю колекцію позитивних книг для радісного настрою.
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. «Земля загублених, або Маленькі страшні казки» Катерини Калитко. Такою сучасну українську літературу я ще не бачила. І саме такою я б її бачити хотіла – сильною, потужною, самодостатньою.
 
Книжкові таргани. Постійно порівнюю процес читання з різними життєвими явищами: «п’ю книжки, як воду», «їм книжки, як хліб», «лускаю, як сємки» і таке інше.
 
Марія, @hemingway_v_metro
 
 
За освітою: документознавець
Книжковий блог в Instagram: з 16 вересня 2017 року
Кількість прочитаних книжок у місяць: 2-4, залежить від кількості сторінок і тематики
Улюблені письменники: Ернест Гемінґвей, Джоан Ролінґ, Еріх Марія Ремарк, Джордж Мартін, Богдан Логвиненко, Катя Бабкіна
Улюблені книжки: «Старий і море» Ернеста Гемінґвея, всі частини «Гаррі Поттера» Джоан Ролінґ, «Щиголь» Донни Тарт, «Три товариші» Ремарка, «Володар перснів» Джона Р. Р. Толкіна
 
 
Мій профіль з’явився як завдання курсу «Копірайтинг. Основи» в Projector паралельно з Telegram-каналом. Коли обирала тему, то зрозуміла, що книги – це саме те, що займає більшу частину мого вільного часу, то чому б не писати про них.
 
Щодо стилю – в основному більше пишу огляди книг, які сподобалися чи, навпаки, не дуже вразили. Я сама часто читаю огляди на Goodreads, аби обрати, що ж придбати наступним. Тому робила ставку на те, що це допоможе підписникам вирішити, купувати книжку чи ні, читати чи не варто. 
 
Але вже сьогодні розумію, що хочеться більше спілкуватися з аудиторією, знати, що їм цікаво. Тому намагаюся розповідати про свій досвід з книгами, ділитися корисною інформацією чи просто обмінюватися рекомендаціями щодо списку літератури. Цього року планую внести трошки змін у профіль, більше читати, писати та бути активнішою.
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. У мене є декілька книг, які стали улюбленими. Тут і Тревор Ноа зі своєю «Born a crime», і Деніел Кіз із «Таємничою історією Біллі Міллігана», і «Щиголь» Донни Тарт. 
 
Але якщо говорити про ту, яка найбільше вразила, то чомусь приходить на думку книга «Несказане» Селесте Інґ. До болю пронизлива книга про, здавалося б, звичайнісіньку родину, яка мешкає по сусідству. Але вона змушує задуматися про те, як ми живемо, чим керуємося у своєму щоденному виборі, як будуємо стосунки з рідними чи оточуючими та як часто ми судимо інших несправедливо. А ще після прочитання мене постійно переслідувало бажання говорити про свої почуття більше, аби не залишилося оцього трагічного «несказаного».
 
Книжкові таргани. Я думаю, що мої таргани досить схожі до тих, які мають усі книгозалежні люди. Не можу зупинитися в книгарнях, бо хочеться винести кожне видання. Дуже люблю саме паперові книги, хоча розумію, що іноді не раціонально носити 700 сторінок у твердій обкладинці в сумочці. Несамовито дратуюся, коли хтось загинає в книжках сторінки. Не можу вийти з метро, доки не дочитаю розділ. Якщо розумію, що не встигну дочитати, то навіть не починаю його.
 
 
За освітою: митник (працювала в аеропорту, надихалася романтикою літаків), але зрозуміла, що система – це не її; зараз шукає себе у творчості мами в декреті
Книжковий блог в Instagram: більше року
Кількість прочитаних книжок у місяць: 4-5
Улюблені письменники: Террі Пратчетт, Гарпер Лі, Чарльз Діккенс
Улюблені книжки: серія про маленьку відьмочку Тіффані Болен від Террі Пратчетта, «Вбити пересмішника» Гарпер Лі та «Життя і мета собаки» Брюса Кемерона
 
 
Взагалі мій профіль був завжди більше про життя. Але останній рік я почала розповідати про книжки, які читаю. Так як в мене є маленький синочок, то часто з’являються книжки про виховання і психологію малюків, а також поради щодо дитячих книжок. Крім цього, ми з київськими дівчатами створили Книжковий клуб і зустрічаємось раз на місяць у затишній кав’ярні, щоб поговорити на улюблену тему та обрати книжку для читання.
 
Книжка, яка найсильніше вразила останнім часом. Халед Госсейні «Ловець повітряних зміїв» – це про людські слабкості, про дружбу і відданість, про відголоски війни в Афганістані.
 
Книжкові таргани. Часто хапаюсь за декілька книг одночасно, а потім не можу обрати, яку читати першою! Оце так проблема ;)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage