Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
Книжка-спонука. Для мене.
Марія Удуд
 
Шон Кові. 7 звичок високоефективних підлітків / переклад з англійської Ростислав Паранько. Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 270 с.  
 
Якщо перші 50 сторінок видадуться вам надто «прилизаними», допасованими чи навіть пафосними (як це було зі мною), не полишайте таки цю книжку, вона варта уваги. Так, від початку мені було важко її читати, можливо навіть через те, що доволі зріла для неї, але після того, як перегорнула останню сторінку книжка не полишала моїх думок впродовж кількох днів (і навіть простір кричав про можливі переміни свідомості – то зникли файли на лептопі, то неочікувано зателефонувала  студентська подруга). Такий собі Дейл-Карнегі-мого-підліткового-періоду. 
 
Мені цілком було вдосталь двох тижнів, аби «проковтнути» її зміст та ще й прокрастинувати над думками всередині. При чіткому плануванні 2-годинного прочитання щоденно, я добросовісно прочитала її за 5 (!) днів, не жертвуючи нічим святим та сімейним. 
 
- ХТО
 
Американський письменник-в-другому-поколінні Шон Кові. Старший віце-президент компанії FranklinCovey. Шон закінчив Університет Брігама Янга, а пізніше отримав MBA у Гарвардській школі бізнесу. Книжка стала світовим бестселером, продана тиражем понад 5 мільйонів у всьому світі та перекладена більше ніж 20 мовами.
 
- ПРО ЩО
 
Окрім дефініції та тлумачення 7 звичок (Займай проактивну позицію; Починаючи, думай, що вийде; Першою чергою – першочергове; Думай про виграш для всіх; Старайся зрозуміти інших, потім шукай розуміння; Знаходь синергію; Вигострюй пилку), моє око спіткнулося об: 
 
психологічну розмову з детальним описом та аналізом емоцій. Поставлю цю книжку на поличку поруч із підручниками з основ психології.
 
проговорення серйозних «дорослих» тем - сексу, СНІДу, підліткового насильства, безпеки в Інтернеті, наркотиків, подекуди війни, самогубства, порнографії. Не подумайте, що книжка тільки про це. Ні. Лише у кількох розділах можна знайти приклади таких життєвих ситуацій та пояснення автора, як підлітку краще реагувати на них. 
 
тему підліткового підробітку. Дуже і дуже чітко відчувається такий підхід американського суспільства до уже дорослої та відповідальної молодої людини. «Школа, домашка, підробіток, друзі, вечірки і ще на додачу родина».  
 
опис американських реалій, які доволі часто далекі для української культури. «Бути розумником – це для білих», «На щастя, його дідусь був власником квартири на верхньому поверсі в будинку, де мешкала Шейнова сім’я. Отож Шейн поселився у тій квартирі, платячи дідусеві сто доларів оренди в місяць», «курси з вироблення характеру у школі».
 
- ЯК 
 
Сучасно. Це оновлене видання 1998 року, тому є низка згадок про Інтернет-плітки, соцмережі, Ютуб, Гугл, блог («виклади на своєму блозі»), сучасна співачка Аріана. Є посилання на фільми (1) та цікаві книжки (2) поза цією. 
 
Системно. Є переходи-анотації про змістове наповнення кожного наступного розділу.
 
Графічно. Коли-не-коли текст виводиться у формі таблиць та графіків, як-от «дії Таші та реакція Бреда», «квадранти часу», «копіювання – це… віддзеркалювання – це…».  
 
Невимушено. Мова подекуди проста, жаргонна, із розмовними вставками («жартую!», «нажирайся», «зроби собі приємність»), наче автор сидить у кріслі поруч і веде легку розмову безпосередньо з читачем.
 
Маю читацьку звичку запозичати милозвучні слова після прочитання якісного тексту. Ось кілька словечок, які я підхопила звідти: «зашорені», «дурбелик», «вклепався в дівчину»,«зарадна людина», «бабрання в болоті», «вискочень», «закуси вудила».
 
- КОМУ
 
Читати усім, кому не байдуже власне життя і успіх у ньому. Не пошкодуйте 70 грн. за короткий та змістовний само-психотренінг.
 
- ФОТО-ЦИТАТИ
 
І хоч автор посилається на ряд відомих людству фраз відомих людей, кілька його слів теж можна процитувати.
 
 
 
 
 
 
Книжка з таким же навантаженням є для дітей віком від 4 років і старше. «7 звичок для щасливих дітей» з післямовою Стівена Кові. Друзі 7-и дубів завжди чимось зайняті – співом, футболом, чимось ще. 7 цікавих історій розповідають про ті ж 7 звичок, які зрозумілі та можливі для спільноти 7 Дубів. Автор залишив також замітки для батьків із «кроками немовляти», які посилаються до дитячих емоцій та розмов з батьками, до прикладу, про своє майбутнє. 
 
Доступною також є настільна гра для дітей від 2 років за сюжетом цієї книжки.
 
Наступна книга у БуквоМамі - «Кіра й таємниця бублика» Бодо Шефера 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage