Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Юрченко Ірина
Історії про відданих: добірка книг до року Собаки
Наближається прекрасний рік – рік Собаки. Погодьтеся, рік такої доброї та відданої істоти просто приречений бути вдалим і світлим. Нехай так і станеться! А поки всі в очікуванні новорічного дива, для вас – добірка творів, у яких головними героями є ці унікальні тварини.
 
Вірджинія Вулф, «Флаш»
 
 
Чи любите ви читати біографії? Усі вони особливі, бо містять історії реальних життів, з усіма їхніми радощами й сумом. А якщо це біографія собаки?
 
У цій книжці – історія життя Флаша, американського кокер-спанієля, улюбленця поетеси Елізабет Баррет-Браунінг. Цей милий пес веде досить усамітнений спосіб життя разом зі своєю господинею. Багато спостерігає, обмірковує те, що відбувається навколо і намагається зрозуміти людське існування. Кожен день для Флаша – справжня пригода, іноді цікава, а деколи й страшна. Вулф показує життя собаки з того боку, з якого ви точно його не бачили. А сам Флаш – справжнє чудо, в яке неможливо не закохатися.
 
Вікторія Амеліна, «Дім для Дома»
 
 
Ще одна книга, яка покаже людям світ очима пса, – «Дім для дома», але цього разу героя оточують реалії пострадянського Львова. Пес на ім’я Дом потрапляє у нову родину і намагається звикнути до нових людей та нового помешкання. Так само шукають свій дім і його господарі – сім’я, якій довелося тікати від війни та голоду, переїжджати з місця на місце, аж доки вони не потрапили сюди, у стару львівську кам’яницю. Разом з Домом ми дізнаємось історію родини, відчитуємо почуття людей, заглиблюємось в історію місця, де тепер герой мусить жити.  
 
Червоною ниткою крізь роман проходить таємниця – що ж ховається у старій скрині у тій львівській квартирі? Які секрети минулого вона ховає? Дізнаємось наприкінці твору. 
 
Михайло Булгаков, «Собаче серце»
 
 
Як щодо неймовірної повісті про божевільний науковий експеримент? Хірург-професор, світило Пилип Пилипович Преображенський вирішує провести нереальну операцію з пересадки гіпофізу... дворовому псу! Відшукавши піддослідного – ним стає пес-безхатько Шарик, – доктор приступає до свого плану. Пес не тільки не вмирає, а й починає скидатися на справжню людину. Медичне диво, скажете ви. Але скільки клопоту може принести доктору його «собачий експеримент»?
 
Приголомшлива історія про становлення особистості. Ще вчора Шарик мріяв про звичайний шмат м'яса… Які бажання захоплять пса у людській подобі?
 
Ерік Найт, «Лессі повертається додому»
 
 
Ви ж чули про Лессі, правда? Ба більше, ви швидше за все і породу цієї собаки назвете з першого разу. Історія, знайома багатьом з дитинства. У родині Кераклафів живе коллі на прізвисько Лессі. Обставини складаються так, що батько сімейства змушений продати улюбленицю. Собаку відвозять за сотні кілометрів, але Лессі так віддана своєму маленькому господареві, що готова на втечу та важку дорогу назад, тільки б зустріти його зі школи у потрібний час.
 
Неймовірна книга про вірність і самопожертву, про справжні дива, на які здатна добра тварина. Про долю начебто звичайної на перший погляд собаки. Книга, яка займе своє місце у серці читача.
 
Доді Сміт, «101 далматинець»
 
 
Ще одна історія родом з дитинства. Пам'ятайте Понго і Леді? Пара прекрасних собак-далматинців, які живуть у сім'ї Любеньких. Чотирилапі герої стають батьками: у Понго і Леді народжуються наймиліші цуценята. Сімейне життя вирує фарбами, ніхто і не підозрює яка небезпека чекає на малюків. Поки у будинку Любеньких насолоджуються родинним відпочинком, зла і ексцентрична мільйонерка готує жахливий план крадіжки цуценят...
 
Здавалося б, дитяча книга, але наскільки ж вона актуальна для дорослих, особливо у наш час. Історія жорстокості до тварини, моторошної данини моді, любові до чогось екзотичного... І одночасно добра і світла повість про цінність сім'ї і любов до ближнього.
 
Джек Лондон, «Біле Ікло»
 
 
Стара добра класика, куди ж без неї? Біле Ікло – напівсобака-напіввовк, що потрапляє до невідомих йому істот – людей. Тварина змушена не тільки звикати до нових умов, а й вчитися іншим законам життя, де людина – практично Бог. Хоч як би лупцювала Ікло доля, вовко-пес стає справжнім прикладом абсолютної вірності й самовідданості. Тільки от життя готує черговий удар...
 
Ця книга – ще один яскравий приклад роботи собачого мозку. Віддана істота, готова на все заради свого господаря, здатна витримати справжній кошмар. «Біле Ікло» – повчальна повість для нас, людей, про те, які ж вони, брати наші менші.
 
Артур Конан Дойл, «Собака Баскервілів»
 
 
Ще один представник нетлінної класики, трохи моторошний. Знайомі всім Шерлок Холмс і Доктор Ватсон беруться за розслідування нової справи – загадкової смерті сера Чарльза Баскервіля. В роду Баскервілів існує легенда про сімейне прокляття, страшну собаку-примару, яка приходить карати представників прізвища. Кожен боїться «пекельного створіння», у якого світяться очі і пащека. Брррр...
 
Тут мав би бути якийсь висновок твору. Але це ж детектив! То ж жодних висновків, жодних спойлерів, лише захопливе читання.
 
Стівен Кінг, «Куджо»
 
 
Остання книга у переліку для тих, хто любить полоскотати собі нерви. Бачили коли-небудь сенбернара? Добродушний спокійний велетень, ідеальний житель в будинку, де є дітвора. Але що буде, якщо такий пес підхопить сказ? Будь-яка собака у такому стані небезпечна, що вже говорити про сенбернара ... Домашній улюбленець перетворюється на монстра з найстрашніших кошмарів. Так сталося з Куджо. Перед ним улюблений маленький господар, але як пес на нього відреагує?
 
Традиційний Кінг – читач отримає не просто страшилку на ніч, а цілий спектр тем від взаємин у шлюбі до шантажу. І проблеми з відсутністю щеплення у собак, звичайно ж. Письменник опише пса так, що ви навіть запах з його пащі відчуєте. Любителям гострих відчуттів рекомендую читати пізно вночі.
 
***
 
Нехай у Новому році вашого життя буде менше страшних Куджо та розумак Шариків, але якомога більше добрих Лессі, сміливих далматинців та милих Флашиків!

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage