0(800) 501 508
 
Цілодобово
Кошик 0 грн

Блоги

по:
В період з:
Автор
Грибна чумацька каша від Костянтина Грубича

Друзі, щойно закінчився кулінарний тур відомого українського ведучого Костянтина Грубича. Колись він об`їздив усю країну, збираючи найцікавіші рецепти з найвіддаленіших куточків України. А тепер, написавши книгу «Смачна країна», що вийшла у «Видавництві Старого Лева», він відвідав багато міст та поділився цими рецептами з жителями Східної, Західної та Центральної України. «Народні страви – це те, що об`єднує нас як націю та країну», - переконаний Костянтин. Тож пропонуємо вам рецепт «осінньої» страви від Кості Грубича – кашу грибну чумацьку!

Рецепт неймовірної грибної чумацької каші Костянтин привіз з села Закусили Народицького району на Житомирщині. Назва села, за однією з легенд, походить від чумацького чи козацького обіду у цій мальовничій лісистій місцині.

— Добре закусили! — із задоволенням підбили підсумок подорожні. Відтак з’явилася назва невеличкого хутора, який згодом розрісся у велике село, де донині готують грибну чумацьку кашу.

Каша грибна чумацька

Інгредієнти

200 г пшона

500 г грибів свіжих

60 г цибулі ріпчастої

100 г сала

сіль, перець, м’ята — до смаку

огірковий розсіл (у ньому можна варити пшоно)

Спосіб приготування

Свіжі білі гриби обчищають від землі, відрізують корінці, добре промивають у холодній воді з огірковим розсолом, після чого розрізують корінці уздовж навпіл, а шапинку — на чотири частини і обсмажують на салі до напівготовності, додавши посіченої ріпчастої цибулі. Одночасно промите пшоно варять у підсоленій воді до напівготовності. Зварене пшоно гарячим змішують з грибами і цибулею, солять, розмішують і доводять у духовці за температури 200 °С до готовності. Готова каша має бути розсипчастою. Вже у тарілці посипають дрібно посіченою м’ятою.

Порада від Грубича

Білі гриби завдяки своїм смаковим якостям здавна користуються любов’ю наших співвітчизників. Способів їх приготування сила-силенна — їх можна солити, варити, маринувати, сушити або смажити. Смаження — один із найшвидших способів поласувати цим продуктом, причому більшість рецептів приготування смажених білих грибів такі прості, що їх подужає навіть початківець. Ретельно переберіть гриби і добре їх промийте. Облийте окропом, поріжте тонкими скибочками, посоліть до смаку і обсмажте на олії до готовності (приблизно 15 хвилин), не забуваючи помішувати, причому краще користуватися дерев’яною лопаткою. Ріпчасту цибулю поріжте кільцями. Обсмажте цибулю на маслі окремо від грибів до золотавого кольору. Змішайте смажені білі гриби зі смаженою цибулею і насолоджуйтеся!

Вам може бути цікаво
Даруємо знижку на книжку тижня: «Never stop»
Феномен Ульфа Старка
«Розарій» Анни Малігон. Вервечка битого скла
Тиждень Ульфа Старка
Топ-5 від Богдана Коломійчука: книжки, музика, кіно
Проза, таки проза: роман Василя Махна «Вічний календар»
stary_lev Стежити
дописів читачів