Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Готуємося до літніх канікул: 4 захопливі книжки для підлітків
Нарешті можна відкласти подалі всі підручники й книжки зі списку рекомендованої літератури і дати волю власним вподобанням. Цієї весни полиці Старого Лева поповнилися крутезними новинками для підлітків і про підлітків. У цій добірці ділимося про п’ять найцікавіших. Останні дні весни пролетять стрімко, тож саме час занотувати кілька цікавих назв до свого літнього списку «mustread».
 
«Ларс.LOL» Ібен Акерлі
 
Аманда сподівалася, що цього навчального року буде все інакше. Здається, вона нарешті розлюбила Адама, однак перший навчальний день розбиває всю її впевненість: його темно-каштанові кучері і досі хвилюють її – за літо її почуття стали ще сильніші. Але, здається, він не просто не звертає на неї уваги – він її ненавидить. Крім того, цей рік обіцяє стати ще тим випробуванням: цього року за кожним буде закріплений підопічний-першокласник, яким вони опікуватимуться. Клас Аманди мріяв про це ще відтоді, як вони самі були підопічними. Але й тут все складається для Аманди не так, як хотілося б: їй довіряють опікуватися не з першачком, а її новим однокласником – хлопцем із синдромом Дауна. Аманда зла й розгублена, і, здається, ніхто не хоче зрозуміти, як їй важко. Тепер їй доведеться вберегти від цькувань не лише себе, а й Ларса, особливого хлопчика, якому подобається Гаррі Поттер і полуниці.
 
Ця книжка легко й дотепно висвітлює важливу тему інклюзії. Ібен Акерлі знає, про що пише, адже перш ніж взятися за написання книжки, авторка здобула диплом Викладача Спеціальної Освіти у сфері медико-педагогічної, професійної та соціальної реабілітації осіб, які мають психічні та фізичні порушення.
 
«Клуб червоних кедів» Ани Пунсет
 
Любите з головою поринати в історію й проживати з одними й тими ж героями їхні радощі й труднощі, спостерігаючи при цьому, як вони дорослішають з книжки в книжку? Тоді перший роман нової підліткової серії «Клуб червоних кедів» іспанської письменниці Ани Пунсет саме для вас!
 
12-річна Лусія так сильна про них мріяла – про червоні кеди, які вона знайшла під ялинкою на Різдво. Відтепер усі четверо мають червоні кеди – Фріда, Беа, Марта та Люсія – чотири нерозлучні з першого класу школи подруги. Так трапилося, що от-от Марта має назавжди переїхати з родиною до Німеччини. І саме тоді, після неприємного інциденту з кедами в школі, у них виникла ідея створити клуб нерозлучних подруг – «Клуб червоних кедів»: аби незважаючи на всі кілометри, що дівчат розділятимуть, їхня дружба залишилася непохитною. Вони навіть придумали 10 золотих правил клубу. Після переїзду Марти, дівчатам випадає нагода виграти в конкурсі поїздку до Берліна і нарешті зустрітися з подругою! Але на заваді їм стає каста Модних… Відтак події починають закручуватися.
 
А між очікуванням перекладу наступної книжки в цій серії раджу звернути увагу на ще одну крутезну підліткову серію, що вже повністю вийшла українською, – «Хто проти суперкрутих» А. Аудгільд Сульберґ.
 
«Лепрекони» Валентини Захабури
 
Валентина Захабура написала дуже смішну й стьобну книжку про сьогодення підлітків, які, як і всі їхнього віку, відвідують школу, сваряться з вчителями, батьками, дружать, закохуються, розчаровуються, йдуть проти системи, вчаться приймати себе та інших, а ще організовують спільноту лепреконів.
 
Усе починається з листа, який одного дня отримує Наталка від свого найкращого друга дитинства Тоторо, тобто Антіна. Ось уже років п’ять як вони не бачилися, але на осінніх канікулах Тоторо планує завітати до Києва. Нарешті вони зустрінуться! Але, здається, за цей час Тоторо змінився – настільки, що при зустрічі Наталка його не впізнає. Чи це та людина, з якої вони були такі близькі? Так закручується сюжет книжки, де замість Антіна з’являється Тоня – пухкенька афродівчинка з багатьма кісками. Де ж подівся Тоторо… Чи, може, вона і є він?..
 
Ця повість перенесе вас у шкільні підліткові будні, із жартами за партою й «тьорками» з вчителями, з «розбірками» на перервах й вечірками на квартирі. А ще ця історія легко й без моралізаторства піднімає чимало гострих тем, як-от: застарілість шкільної програми, відстоювання особистих кордонів, гендерна нерівність і ейджизм,  і найперше – право на інакшість, право бути собою поза тим, що в це вкладає оточення.
 
Залізний вовк обкладинка
Тираж закінчився
«Залізний вовк» Оксани Лущевської
 
Цієї весни Оксана Лущевська потішила юних читачів динамічним й сповненим пригод фентезі «Залізний вовк». Доповнюють книжку й надають сюжету виразності графічні ілюстрації Іви Михайлян. Граф Горгій, який фанатіє від полювання, заклався з бароном Раданом, що вполює небаченого досі звіра. За своїми полюваннями граф геть перестав приділяти час сину Віру й дружині й сам став схожий на звіра. Усе, що його цікавило, – вигадані й справжні істоти, яких він міг би вполювати. Цього разу удача усміхнулася графові й він вполював особливого звіра, не схожого на жодного іншого.
 
«Вір помітив, що звір геть не мав хутра. Натомість на тілі вертілися, виблискували, цокотіли безліч коліщаток і шестерень. Між ними можна було розгледіти тонесенькі золоті гайки. Залізні лапи нагадували наконечники стріл. На золотавих кутиках вух грали кольорові камінці. Ні, вирішив хлопець, звір схожий не на собаку, а на вовка. Але такого вовка Вір не зміг би й уявити!»
 
А тоді під час бенкету з нагоди такого вдалого полювання звір зникає із замку. І вся провина падає на Віра… Граф у люті наказує слузі відвести його до лісу і вбити. Але історія йде іншим шляхом. Хто ж насправді викрав звіра і чи змилостивиться батько Віра – вже на сторінка новинки від Старого Лева!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage