Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Гемінґвей і море: дім письменника у Флориді та маловідомі факти біографії
«Цікавою буде прогулянка до будинку-музею Ернеста Гемінґвея, де автор написав деякі зі своїх найбільших творінь. Окрім того, тут можна приголубити нащадків улюбленого шестипалого кота письменника – Сноубола». «Любителям культури радимо… відвідати будинок Ернста Гемінґвея, де коти сплять на сходах широкого білого ганку». В українському варіанті біографії письменника чомусь замовчують факт проживання Ернеста на острові Кі Вест, штат Флорида, США. Візьмусь-но я донести цей етап життя і творчості лауреата Нобелівської премії з літератури 1954 року та лауреата Пулітцерівської премії 1953 року до українського читача. Тим паче з виходом нових видань від ВСЛ.
 
Флорида Кі – це ланцюг коралових островів, що розтягнувся в Атлантичному океані. У найпівденнішій точці островів та найпівденнішій точці материкової частини США – місті Кі Вест – знаходиться прекрасний колоніальний будинок-музей іспанського стилю, де Ернест Гемінґвей написав такі відомі твори, як «По кому подзвін» і «Сніги Кіліманджаро», а також «Мати чи не мати» – єдиний його роман, дія якого розгортається у США.
 
 
У 2010 році будинок разом із знаменитими «шестипалими кішками», які досі живуть в будинку, був включений до списку національного надбання США і отримав статус пам’ятки літературної спадщини. Запеклі шанувальники Гемінґвея також можуть відвідати бар Слоппі Джо на вулиці Дюваль в місті Кі Вест – одну з улюблених тусовок Гемінґвея. Кожного липня бар проводить конкурс «Тата Гемінґвея» для людей, схожих на письменника, скликаючи бородатих учасників з усього світу. Лауреати Нобелівської премії, автори Марджорі Кіннан Ролінгс і Ернест Гемінґвей обидва називали Флориду своїм домом.
 
 
Американський письменник Ернест Гемінґвей жив у цьому домі зі своєю другою дружиною Полін і двома синами у 1930-х роках. «Гемінґвей прожив тут усього дев’ять років, однак 70 відсотків створених ним творів припадають саме на цей дев’ятирічний період, що став найбільш плідним за все його життя», – відзначає керівник будинку-музею Гемінґвея Дейв Гонсалес. Після смерті письменника будинок перетворили на музей.
 
 
Адміністрація довгі роки вела судову тяганину з владою штату, адже у Флориді дозволено тримати не більше чотирьох котів і лише за зачиненими дверима чи у клітках. Однак таки здобула перемогу й наразі у будинку-музеї Ернеста Гемінґвея на Кі Вест живе 44 кота та кішки. Особливість цих котів у тому, що вони мають по 6 кігтів на лапах. Усі вони родичі шестипалого кошеня на ім`я Сноубол породи Мей Кун, якого подарував великому письменнику знайомий капітан корабля.
 
 
 
Ємність, з якої п’ють воду коти, є нічим іншим, як пісуаром. Фонтан з водою, який сам спеціально збудував Гем. Згори – банка з-під іспанських оливок, привезена ним з Куби, нижня частина місцева – з бару «Слопі Джо». Полін задекорувала його плиткою, щоб приховати первинне призначення. У кожного кота є своє ім’я, і ветеринар навідується регулярно, щоб їх оглянути. 
 
 
 
 
Гем народився у 1899 році в Оук-Парк (штат Іллінойс), а помер у 1961 році в Кетчумі (штат Айдахо). За цей 61 рік він навчився жити по-максимуму: полював на великих звірів в Африці, ловив величезних мартинів у Гольфстримі, катався на лижах в Альпах, писав репортажі ро війну. Коли Полін і Гем розлучилися, він поїхав у резиденцію на Кубі, де його називали «Татом», і прожив там до Кубинської революції 1959 року. Його не примушували покидати Кубу, однак після операції в Заливі Свіней (операція на Плая-Хірон) весною 1961 року він не зміг повернутися. На одній зі світлин музею можна знайти його чотирьох дружин – Елізабет, Полін, Марту і Мері. Перші три шлюби завершилися розлученнями, а Мері була з ним аж до його смерті. Двоє синів від шлюбу з Полін – Патрик та Грегорі – виросли в цьому домі. У Гема був ще один син Джек від першої дружини Елізабет. Джек став батьком відомих актрис Маріель та Марго Гемінґвей. З трьох синів досі живий тільки Патрик, який проживає в штаті Монтана.
 
 
Будинок, що 1931 року став домом Гемінґвея, побудував морський інженер Еса Тіфт у 1851 році. Місцеві жителі називали письменника просто Гем.
 
* У вітальні можна побачити речі, які зібрала дружина Гема – Полін, коли жила у Парижі, а після придбання цього будинку перевезла сюди, у Кі Вест. Її колекція люстр, до прикладу, замінила старі вентилятори. 
 
* У столовій виставлений обідній стіл Полін 18 століття з іспанського горіха. Люстра є найбільшою цінністю колекції – ручна робота, виготовлена на відомому острові Мурано, неподалік Венеції. Дві фарфорові скульптури теж з Іспанії.
 
* У будинку була спеціальна біла шафа для рукописів, над якими працював письменник. Ця кімната розміщена нижче, ніж інші в будинку. На даху стоїть ємність для збору дощової води. Це був один із небагатьох будинків, який мав каналізацію і воду. З веранди можна побачити чарівний вид на тропічний сад і маяк через дорогу. 
 
 
 
* На серванті стоїть старовинна кована скульптура – іспанський сейф для пляшок під назвою «танталус», що використовувався для зберігання дорогих вин від крадіїв та прислуги.
 
* Велике ліжко у спальні складається з двох маленьких, які були замовлені у Сент Луїсі, де народилася Полін. Картина над ліжком написана Гені Фолкнером і була придбана музеєм у 1974 році. Коли тут жив Гем, над ліжком висіла картина «Ферма», придбана у Франції. Зараз вона знаходиться в національній галереї у Вашингтоні.
 
* У шафі стоїть статуетка відомого кота, подарунок Гему від Пабло Пікассо. Статуетку знайшли у підвалі будинку. Про неї розповідала перша дружина Елізабет, коли приїжджала сюди у 1974 році. Оригінал був розбитий крадіями, а ця копія створена Бобом Орлін, членом клубу «Схожих на Гемінґвея». 
 
* У ванній є ваги, адже Гем боровся із зайвою вагою все своє життя. 
 
 
* Що ж до спальні хлопчиків Патрика і Грегорі, то тут зараз знаходяться експонати з різних етапів життя Гема. У шафах розміщені перші видання його книжок, чоботи і сумки з його подорожей на Захід. На стінах – фотографії з лижного катання в Альпах, з рибою, спійманою на Кубі, з друкарською машинкою, у формі Червоного Хреста за часів Другої світової війни. 
 
 
* У спальні няні Патрика і Грегорі – місс Ади Стерн – є камін. 
 
* Нагорі для Гема побудували робочий кабінет. Сьогодні туди можна піднятися сходами, а тоді – по навісному містку з веранди. Ернест завжди писав зранку – забирався з ліжка і прямо в кабінет. Місток і кухню, що під ним, знесло ураганом 1948 року. Кабінет у такому ж інтер’єрі – стара друкарська машинка «Рояль», крісло кубинського крутильника сигар, речі, які він колекціонував. Тут він працював над «Смертю після полудня», «Зеленими пагорбами Африки», «Мати чи не мати», «По кому подзвін» і багатьма короткими розповідями, такими, яка як «Сніги Кіліманджаро» і «Недовге щастя Френсіса Макомбера».
 
 
 
 
 
Басейн на території будинку-музею був і досі є найбільшим на острові Кі Вест – 19,8 метрів. Басейн наповняється з джерела океанської води в старій копальні. Гем сам спроектував басейн, але робота кореспондентом під час громадянської війни в Іспанії порушила його плани, тому Полін контролювала будівництво басейну взимку 37-38 років. Повернувшись опісля Гем виявив, що басейн обійшовся дорожче, ніж планувалося. Точніше був вражений, побачивши кінцевий рахунок за будівництво у 20,000 доларів. Тоді він витягнув останній пенні з карману, дав його Полін і сказав, сміючись: «Можеш забрати мій останній цент».  Цей цент зберігається під склом перед зеленим стовпом.
 
 
Після смерті Полін у 1951 році будівля у Флориді була здана в оренду разом з меблями, а після смерті Гема розпорядник його майна продав дім місіс Берніс Діксон, бізнесвумен острова Кі Вест. Вона мешкала у цьому домі, доки не відкрила в ньому музей 1964 року, а сама переїхала в будівлю позаду дому. Попри те, що у 1968 році будинок названий Національною історичною цінністю, він досі залишається власністю сім’ї місіс Діксон.
 
Відео-тур музеєм
 
 
Також можна завантажити на свій смартфон аплікацію – подорож музеєм
 

 
За матеріалами Ernest Hemingway House
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage