Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
«Гарячі» віммельбухові новинки
Численні відгуки батьків підтверджують незамінність у домі, де є діти, таких книжок, як віммельбухи. Якщо ви не знаєте, де знайти годинку часу для себе і чим зайняти дитину, втомилися відганяти своє чадо від телевізора чи комп’ютера або просто шукаєте чудовий варіант, як провести вечір разом із сім’єю, то віммельбухи – це саме те, що вам треба.
 
Для тих, хто ще не визначився, яку книжку для роздивляння обрати, а також для тих, хто раптом проґавив останні новинки, пропоную вам огляд чотирьох цьогорічних віммельбухів, кожен з яких заслуговує вашої уваги.
 
Чільне фото джерело - pixabay.com
 
 
«Великий віммельбух. АЕРОПОРТ» Ізабель Ґьонтґен
 
Новий віммельбух від авторки «Великий віммельбух. НА БУДІВНИЦТВІ» знайомить маленьких читачів з однією з найбільших і найметушливіших локацій – аеропортом. Так, усе починається із коротких питань чи фраз-натяків, які опосередковано знайомлять із героями книжки. Тут і лікар, і дуже хіпстерські музиканти, і заклопотані бізнесмени, і якась «фіфочка», і «підкачаний» чолов’яга, в якій би ви думали автівці – у рожевій! І навіть гумовий восьминіжок та орангутанг з ім'ям, схожим на ураган, Катрін. А об'єднує їх усіх борт одного літака, що прямує на курорт до моря.
 
 
Особливістю цієї книжки, як і «На будівництві», є можливість простежити від розвороту до розвороту історію кожного героя. Попри те, що у книзі всього-на-всього десять сторінок, сюжетів тут можна вигадати безліч, адже в аеропорті постійно щось відбувається: проходять реєстрацію та готуються до посадки пасажири, поспішають на рейс пілоти і стюардеси, вантажать речі і навіть ведуть зйомку. Книжка познайомить дитину з аеропортом, принципом його функціонування, а також із найпоширенішим повітряним транспортом – від повітряної кулі до дирижабля та літака, а також розповість про обов’язки співробітників та процес проходження реєстрації.
 
Особливістю видання є помірна деталізація та спокійні притишені кольори, що позитивно вирізняє цей віммельбух серед багатьох інших на українському ринку. Герої напрочуд милі і характерні – від колоритної бабусі до хіпстерів. Єдине, що не грає на руку, аж надто висока як для п'яти розворотів ціна за видання.
 
«Рік у місті» Катажини Богуцької
 
Нарешті всі, хто вже давно зачитав до дір (сподіваюся, лише образно) «Рік у лісі» Емілії Дзюбак, дочекалися довгоочікуваної новинки від Старого Лева – віммельбуха «Рік у місті» польської художниці-ілюстраторки Катажини Богуцької. Катажина відома своїми роботами в стилі ретро, коміксу та наївного мистецтва, що дуже виразно проявилося і в цьому виданні.
 
Традиційно для віммельбухів книжка починається зі знайомства, тільки цього разу не з мешканцями лісу, а логічно – з містянами. Цікаво, що кожному з них авторка підібрала не лише професію (є тут і телеведуча, і велосипедист-аматор, і квітникарка, і дівчатка-блогерки, і митець-дивак, і просто супертато), але й ім’я. Головну оповідачку звуть Марина, і вона зазначає, що любить гуляти з мопсихою Крейдою і тер’єром Фломастером, а ще її батьків часто не буває вдома, бо вони дуже зайняті на роботі. Саме ці герої супроводжуватимуть читача протягом книжкового року, адже кожен розворот – це один із дванадцяти місяців. Як і у віммельбусі «Рік у лісі», від сторінки до сторінки читач має змогу простежити за тим, як змінюється життя в місті одних і тих же персонажів. З основних локацій на кожному розвороті представлені лікарня, мерія, торговий центр, офіс, міський парк, зоопарк, кафе та інші типові для міста заклади.
 
 
Найцікавіше у цьому виданні – це можливість простежити за зміною ритму життя міста залежно не лише від пори року, але й від погоди та навіть доби. Для цього в куточку можна знайти такі собі «віджети» – показник температури та годинник. Це значно розширює ті аспекти життя містечка, які дитина може дослідити разом із батьками.
 
Дуже оригінальним є завдання до книжки, розміщене наприкінці. Читачеві пропонують відшукати вже у знайомому з попередніх сторінок містечку неправдоподібні ситуації, такі як пінгвіни на пляжі, чи інопланетяни в кафе, чи динозаври в зоопарку. Таке завдання вчить дитину аналізувати та зіставляти побачене, вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки, а також сприяє розвитку критичного мислення.
 
 
«Вітамінки» Агнешки Совінської
 
Цьогоріч на українському ринку з'явився напрочуд цікавий науково-популярний віммельбух. За словами кухара і кулінарного журналіста Гжегожа Лапановські, заявленими на звороті дуже морквяного видання «Вітамінки» польської художниці Агнешки Совінської, «після цієї книги жодна дитина не залишиться байдужою до фруктів і овочів». Під такою соковитою обкладинкою ховається розповідь про вітаміни та різноманітні мікроелементи, які надходять в організм людини із фруктами та овочами.
 
 
Традиційно для віммельбуха книжка починається зі знайомства з героями та їхніми ролями. У цьому випадку герої дійсно особливі (імена деяких з них стануть відкриттям навіть для дорослих): вітамін молодості E, дуже серйозний і зайнятий йод, відповідальний кальцій, фолієва кислота-домосідка, мандрівник-лютеїн, самозакоханий бета-каротин, дуже працьовитий лікопин і не тільки. Кожен з героїв має свою домівку, якою є найбільш знайомі дітям овочі і фрукти: яблуко, груша, персик, слива, полуниця, горох, баклажан, морква... Кожен з героїв за характером та зовнішністю подібний до тих функцій, які він виконує в організмі. Так, калій, який відповідає за рівень води в організмі, схожий на такого собі підводного жителя-дайвінгіста; кальцій – дуже працьовитий майстер на всі руки, який завжди готовий все полагодити, зокрема і наш хворий організм; йод – такий собі розумник-інженер, який відповідає майже за всі процеси в організмі.
 
Візуалізація абстрактних для дитини понять і вплетення їх в сюжет чи не найкраще сприяють розумінню та запам’ятовуванню. Такі видання особливо актуальні в суспільстві, де малечу з перших рочків годують гамбургерами і кока-колою. До того ж завдяки цій книзі дитина, можливо, нарешті зрозуміє, навіщо ви їй підсовуєте цю несолодку броколі чи кабачок, а то й сама попросить їх у вас.
 
 
«Розкажу тобі, мамо, що роблять коти» Ніколя Кухарської, Йоанни Вайс
 
Книжка для всіх котолюбів, котоманів і котофілів! І одразу ж авторки ставлять провокативне питання. Чи любите ви котів? А їхнє муркотіння? Якщо ні, то ви погано їх знаєте, запевняють вони! І ніщо – ані маленький будинок, ані брак коштів – не може стати на заваді тому, щоб взяти кота з притулку. Бо не в грошах щастя, а в котах (закреслено) друзях! Окрім котів, є тут ще три головні герої з родини котолюбів: восьмирічний Мацек, який і оповідає історію; його тато, що загадує читачам різні загадки і квести; ну, і дуже типова мама, яка дає чимало корисних настанов у поводженні з котами. Все починається з того, що родина вирішує взяти з притулку ще одного кота – Жабку, чому не надто тішиться вгодований пухнастик Грубіян. Та, звісно, все закінчується любов'ю.
 
 
Від цього віммельбуха ну дуже важко відірватися. Тут вам і цікаві завдання, як, наприклад, вигадати назву для чергової котячої пози, і чимало корисної інформації про догляд за вусатими друзями. А ще дуже важливий виховний компонент: щоб мати друзів, не потрібно мати гроші чи розкішні будинки, достатньо турбуватися про тих, хто поряд, і мати добре серце; щоб мати пухнастого друга, не обов’язково купувати породистих звірів – клубочок тепла і муркотіння можна знайти і в котячому притулку.
 
А ще стовідсотково улюбленцем усіх читачів стане розворот з котячою анатомією «Що всередині кота». Тут ви знайдете не лише котячі «документи» – вуса, лапи й хвіст, – а ще й такі дивні «пристосування», як центр зневаги до менших котів, синдром дряпання меблів, дуже важливий муркотливий механізм і апогей усіє котячої анатомії – трансформатор корму на добрива та центр вибіркової любові до двоногих.
 
І не забувайте: «Більше котів – більше любові!»
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage