Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Яновська Ганна
Ганна Яновська про книгу «Свято, яке завжди з тобою»
Цієї весни українською побачила світ ще одна книга Ернеста Гемінґвея – «Свято, яке завжди з тобою». На її сторінках письменник відтворює яскравий образ післявоєнного Парижа 20-х років минулого століття. З нею читач занурюється у неповторну атмосферу затишних паризьких кафе, відчуває гомін вуличок і тишу музеїв та художніх виставок, гамір і азарт кінних перегонів, смаки та запахи і дух нестримної творчості одного з найкращих американських письменників XX століття.
 
Українською книгу переклала Ганна Яновська. І ось що перекладачка розповідає про роботу над текстом:
 
***
Під час роботи мені дуже допомогла книга «Свято, яке завжди з тобою», яку видали син і внук письменника. У це видання включені ті фрагменти, на які в класичній версії є тільки посилання. Інколи потрібно було уточнити, що саме відбувалося в тексті, і тоді мені ставала в пригоді ця книжка.

Із термінами роботи усе просто. Я отримала в роботу книжку, обсяг якої відповідає тому, що я можу зробити за місяць. Власне, близько місяця я над нею і працювала. Навіть мала трішки часу в запасі.
 
Почати і закінчити — це дуже технічні моменти. Загалом робота полягає в тому, що перекласти текст, ще раз його прочитати, вишукуючи якісь незрозумілі моменти, допрацювати їх, добитися повного розуміння тексту. Словом, зробити все так, щоб книгу можна було читати. І при цьому здати її завчасно. 
 
У «Святі, яке завжди з тобою» — колись як читачці, а зараз і як перекладачці — найдужче мені сподобалися розмови. І коли вони мають якийсь сенс, і коли це доволі безглуздий обмін фразами, з якого автор і сам тихенько посміюється. Над діалогами було найцікавіше працювати під час перекладу, а зараз їх найвеселіше згадувати. Особливо уривок діалогу із Фордом Медоксом Фордом, який із серйозним виразом обличчя постійно говорить то одне, то протилежне. Скажу так: бувають книжки з картинками, а «Свято, яке завжди завжди з тобою» — це книжка з розмовами.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage