Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна
Феномен Ульфа Старка
76 років тому у Стокгольмі в сім’ї дантистів з’явився хлопчик, якому вдалося зберегти щиру дитячу допитливість на все життя. 12 липня народився Ульф Старк, Майстер Слова і величний казкар, книжки якого зцілюють сльозами і сміхом, нагадують про найважливіше. Він написав понад сотню історій, сценаріїв і нарисів, його тексти продовжують зігрівати і надихати мільйони читачів у цілому світі. Ульф лишив після себе книжки і багато світла. «Видавництво Старого Лева» розпочинає Тиждень Ульфа Старка. Про його феномен як письменника діляться люди, яким пощастило познайомитися з дивовижним автором під час приїзду в Україну у 2016-му, за рік до того, як він відійшов у позасвіти.
 
Юлія Козловець, кураторка дитячої програми Книжкового Арсеналу: «Часто згадую наші розмови з Ульфом Старком під час його візиту на Книжковий Арсенал у 2016. Величний та всесвітньо відомий, він був надзвичайно простий в спілкуванні, щирий, допитливий, уважний до співрозмовника будь-якого віку. Відверто розповідав про себе, своє дитинство та письменництво, багато розпитував про різне, по-доброму кепкував з буденних речей. Ульф казав, що для нього важливо, щоб дитина, читач його книжки, не бачила в ній дорослого, а бачила себе та свій світ, свої емоції та переживання, свої досвіди. Старк творив просту та зрозумілу літературу, яка допомагала кожній дитині прийняти себе, зрозуміти свої помилки, дати собі право бути не еталонною дитиною із зарамкованими думками та бажаннями. Його герої, яких не завжди можна було б вважати героями у реальному житті, майстерно переносились автором у дуже звичайні впізнавані умови, і самі ставали так само впізнаваними читачеві. В книжках Ульфа Старка є, поряд із харизмою, тонким гумором, доброзичлівістю та відповідальністю, глибока повага до того унікального різного, що є в кожному з нас».
 
 
Галина Кирпа, перекладачка: «Не в одному інтерв’ю шведській пресі Ульф Старк зізнавався, що найменше думає про читача, коли пише. Він уміє звичайними словами тонко розповісти про дуже важливі речі – а це надзвичайна майстерність! Недарма розуміння літературної вартості в Старка почалося з роману «Геній» класика шведської літератури Івара Лу-Югансона, що справив на нього сильне враження. Ульф задумав тоді: «Ось як я буду писати, коли виросту, справжні книжки, у яких є смуток, радість і любов». І так воно й сталося. З-під його пера народилися зворушливі історії дитячої душі, де багато смутку, радості, доброти й любові. І ні крихти фальші. Я переконана, що Ульф Старк – непроминальне явище шведської літератури для дітей».
 
Міра Київська, співзасновниця і головна редакторка літературного сайту для дітей і підлітків «Букмоль»: «Тексти Ульфа Старка завжди зачаровують своєю правдивістю, зворушливістю, вишуканим психологізмом, почуттям гумору, життєствердністю та дрібкою смутку (куди ж бо без нього?). І байдуже, в якому віці їх рекомендують читати видавці – кожен і кожна зможуть знайти у них щось своє, а потім перечитати та знайти щось геть інше. Певна, що досліджувати феномен Ульфа Старка можна нескінченно довго. Беззаперечно він був дуже талановитим і мудрим письменником, але була в нього одна особливість, про яку рідко згадують. Якось на одному з інтерв’ю в Ульфа Старка запитали, для кого він пише свої книжки. Письменник не забарився з відповіддю: «Авжеж для себе, для дитини, що живе в мені». Як на мене, саме в цьому криється секрет неймовірної популярності його книжок. Адже у його текстах ти ніколи не знайдеш фальші та брудних прийомів, не зустрінеш зверхності та повчань, вони завжди щирі, сповнені поваги до читачів і, що дуже важливо, розуміння. А коли письменник тебе поважає і розуміє, він перестає бути «якимсь дядечком», а стає твоїм другом – справжнім і на все життя».
 
 
Мар’яна Савка співзасновниця і головна редакторка  «Видавництва Старого Лева»: «Ми встигли. Ми познайомили українських дітей з Ульфом Старком. У травні 2016 року на наше запрошення і за підтримки Шведського інституту і Посольства Швеції в Україні він прилетів до Києва на презентацію своєї книжки «Диваки і зануди». То був Книжковий Арсенал, розклад Ульфа був неймовірно насичений — зустрічі з дітьми, автограф-сесія, інтерв’ю для журналістів. Він був зворушений теплим прийомом, красою травневого Києва. А через рік його не стало. І ця новина нас просто приголомшила. Я впевнена, що він мав ще сюжети, які не встиг дописати, він ще мав що сказати дітям. Найважливіше, що є в його прозі,  — велика повага до дитини і проживання разом із дитиною тих важливих для неї життєвих випробувань. Власне, Ульф Старк умів так розкрити почуття і мотивацію дитини, що поміж рядами взагалі не звучить ота доросла присутність письменника. Там звучить сама дитина. Ульф Старк не намагався подобатися дітям, він намагався бути гранично чесним. А взагалі, його книги варто читати дорослим, які намагаються краще зрозуміти власних дітей».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage