Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія
Феномен Саллі Руні
Саллі Руні з’явилась на літературній арені кілька років тому, але за цей короткий  час вона здобула світову популярність, а в медіа «Vox» це назвали цілим культом. За хештегом #sallyrooney в Інстаграмі близько 50 тисяч постів. Фотографії з її книгами публікують книжкові блогери, інфлюенсери, знаменитості і навіть політики. Серед яких, до речі, Сара Джессіка Паркер, Барак Обама і Тейлор Свіфт. Саллі Руні вже встигли назвати «Селінджером епохи Снепчату», «голосом міленіалів» та літературним вундеркіндом. А її романи перекладені на більш, ніж на 46 мов світу. У «Видавництві Старого Лева» вийшли дві її книги: «Розмови з друзями» та «Нормальні люди». Хто така Саллі Руні, в чому її феномен і чому вона не письменниця міленіалів?
 
Триніті коледж, політика та література
 
В житті кожного автора та авторки є те, що повпливало на їхнє творче становлення. З біографії Саллі Руні можна простежити кілька важливих аспектів, які потім перейшли в її прозову творчість. Спочатку це була сім’я в маленькому містечку Каслбар, що в Ірландії. Населення там заледве перевищує десять тисяч. Герметичність суспільства у маленькому місті Саллі змалювала у романі «Нормальні люди». Тато Саллі працював в телекомунікаційній компанії, а мама  керувала місцевим центром мистецтв. Ще з дитинства вона росла в оточенні книг та цілковитої підтримки з боку батьків.
 
Згодом Саллі вступає у Триніті коледж в Дубліні. Цей навчальний заклад має відому історію, його випускниками були Джонатан Свіфт, Оскар Вайлд, Брем Стокер. Зараз Триніті коледж є популярним навчальним закладом серед еліти Ірландії. Спочатку Саллі Руні хотіла там здобувати подвійний диплом з соціології та англійської мови, проте її прийняли тільки на останню програму. Про враження від Триніті коледжу Саллі розповіла виданню «The New Yorker»: «Те, до чого я не була готова, — це зустрітися з класом людей, які керують країною. У мене було відчуття, з одного боку, розчарування, але з іншого — справжнє бажання довести собі і тим людям, що я така ж хороша, як і вони».
 
Саллі Руні є марксисткою, тому питання класової нерівності та капіталізму є однією із складових її романів. Так, у «Розмовах з друзями» Френсіс часто загострює увагу на розкішному будинку своїх друзів та багатих батьках Боббі. У одному з діалогів головна героїня визнала, що хотіла би мати таке ж розкішне життя як і в них.  Також герої романів Саллі Руні активно обговорюють політику та мають власні думки про суспільні проблеми. І хоча це може виглядати безглуздо: двадцятилітні студенти палко сперечаються про війни та бідність, навчаючись втім в одному із найпрестижніших коледжів Ірландії. Проте це саме те, що властиве усім молодим людям. Цікавість до того, що відбувається у світі, та бажання змінити все на краще. Саллі Руні у своїй прозі не розділяє особисте та політичне, а поєднує ці сфери людського життя.
 
«Письменниця епохи Снепчату» без Снепчату
 
З часом це може стати жартом, який розповідатимуть викладачі літератури своїм студентам. Коли Саллі Руні назвали «письменницею епохи Снепчату», вона дуже довго дивувалась тому, що таке той Снепчат. І це не дивно, адже Саллі не є активною користувачкою соцмереж. Ще на піку своєї популярності вона вирішила видалити Твіттер, бо їй було незручно від кількості згадок її імені та книг в соцмережах.
 
 
Проте чому стільки людей асоціюють Саллі Руні з соціальними мережами? Вірогідно, що це пов’язано з тим, що в її романах більшість чуттєвої комунікації відбувається через email. В одному з інтерв’ю Саллі розповідає, що в її першому романі «Розмови з друзями» їй було цікаво створювати індивідуальний стиль email-листування кожного з героїв. І це не вигадка авторки, адже ми живемо в час, коли стиль повідомлення, пости у Фейсбуці, смайли формують велику частину нашої комунікації з людьми. У своїх романах Саллі Руні демонструє читачам вплив соціальних мереж на розвиток стосунків. Герої творів Саллі використовують emaіl, як спосіб виразити свої почуття в тексті.
 
Що зі Саллі Руні зараз?
 
Зараз Саллі Руні живе в Ірландії зі своїм обранцем. До речі, письменниця розповідала, що прозу вона почала писати саме після знайомства з партнером. Саллі закінчила магістратуру з американської літератури та працює редакторкою в одному літературному часописі. В тридцять років вона опублікувала три романи: «Розмови з друзями», «Нормальні люди» та «Чудовий світ, де ти» (це найновіший її роман). За її творами знімають серіальні екранізації, а видавництва борються за право видавати її книги. Незважаючи на велику популярність її романів за межами Ірландії, всі її герої все одно пов’язані з Дубліном. А ще вони молоді, постійно експериментують, сперечаються за політику та критикують сучасне суспільстве, яке ж самі і формують.
 
Чи Саллі Руні — це письменниця для міленіалів?
 
Саллі Руні часто пов’язують з поколінням міленіалів. Це люди, які народились в період між 1981 та 2000 роками. Зазвичай в сучасній культурі їх змальовують як найбільш «самосвідоме» покоління. Чи романи Саллі Руні адресовані тільки молодим людям від 20 до 30 років? Ні. Саллі в своїх романах нотує те, що відбувається з кожною молодою людиною на перетині підлітковості та вже дорослого віку. Це час невизначеності, перших стосунків, експериментів, страху перед майбутнім. Це час, який проходили, проходять і проходитимуть усі люди на цій планеті. Тому книги Саллі Руні будуть цікавими та корисними для батьків підлітків (щоб краще зрозуміти дітей), для самих підлітків (щоб краще зрозуміти себе) та для всіх людей будь-якої вікової категорії (щоб краще зрозуміти інших). 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage