Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки». Історія Емми Вотсон
«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» — це збірка есеїв видатних жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць, блогерок, дизайнерок), серед яких Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон, Джемма Артертон, Скарлетт Кертіс... Ця книжка — приватні історії дуже різних жінок — відвертих, зворушливих, іноді смішних, часом збентежених, частіше невимовно сміливих. Вони користуються косметикою (якщо хочуть), носять рожеве (якщо хочуть), плачуть (або ні) та почуваються сильними (або ні). Кожна з них має свою історію, свій досвід і свій голос — і всі вони цінні та важливі.
 
І сьогодні пропонуємо вам прочитати одну із цих історії від акторки та активісти
Емми Вотсон, у якій вона розповідає про проект «Наша книжкова полиця» та рекомендує книжки про фемінізм і дотичні теми.
 
***
 
Наша книжкова полиця
 
Коли я тільки взялася за проект «Наша книжкова полиця», то й подумати не могла, що він перетвориться на найбільший у світі феміністичний книжковий клуб. Я страшенно пишаюся тією жвавою глобальною спільнотою, яка згуртувалася довкола проекту, і радію з активного спілкування на форумі, що відбувається в атмосфері поваги.
 
Я часто думаю про те, що якби у мої чотирнадцять чи п’ятнадцять мені потрапили до рук різні книжки про фемінізм, це був би безцінний досвід. Я б зовсім інакше сприймала себе і взаємодіяла зі світом. Згадуючи про це, хочу запропонувати тобі десять книжок, що їх команда проекту «Наша книжкова полиця» підібрала для тих, хто починає досліджувати світ і своє місце в ньому. Ми не подаємо тут книжок, які входили до попередніх підбірок (крім однієї), бо сподіваємося, що коли ти прочитаєш ці, то знайдеш на нашому сайті й усі решта. Сьогодні, коли нам так часто нагадують про те, щó нас роз’єднує, треба шукати спільну мову, розповідаючи одна одній свої історії.
Запрошую тебе приєднатися до нас і до наших розмов на сайті OurSharedShelf.com.
З любов’ю,
Емма
 
Енджі Томас «Ненависть, яку ти породжуєш» (THE HATE U GIVE, Angie Thomas)
 
Дуже потрібна для нас книжка. Вона про брутальність поліцейських і про загибель неозброєних темношкірих мешканців США від рук поліції — а з цього й почався рух «Життя темношкірих важливе». Однак у цьому романі проблему не оцінено з відстані. Енджі Томас розповідає історію Старр — тінейджерки, яка стає активісткою після того, як поліція вбиває її друга в неї на очах; дівчини, яка мусить постійно вдавати із себе іншу, щоб вписуватися у товариство шкільних друзів із передмістя. Вона намагається відшукати свій голос у світі, де расове насильство — повсякденна реальність, і започатковує рух, який здатний змінити все.
 
 
С’юзен Каклін «Що приховує малиновий: говорять трансґендерні підлітки» (BEYOND MAGENTA: TRANSGENDER TEENS SPEAK OUT, Susan Kuklin)
 
Це прониклива й зворушлива збірка особистих історій американських підлітків, які ростуть трансґендерними особами. Хлопці й дівчата оповідають кожне свою історію — своїми словами, сміливо й розважливо. Ми сподіваємося, що трансґендерні підлітки, які шукають свій голос, знайдуть тут потрібні поради, відчують підтримку і відшукають серед усіх цих розповідей ту, в якій упізнають себе. Якщо ти — цисґендерна особа й замислювалась чи замислювався колись, як це — рости особою трансґендерною, ці історії розкриють тобі очі. Якщо ти хочеш стати для когось найліпшим другом чи подругою, цю збірку письменниця й фотографиня С’юзен Каклін підготувала саме для тебе.
Так хочеться почути відгуки з усього світу про цю пізнавальну книжку, адже останнім часом трансґендерні активісти й митці привертають до себе все більше уваги і все частіше обговорюються права трансґендерних осіб.
 
Ннеді Окорафор «Відьма аката» (AKATA WITCH, Nnedi Okorafor)
 
Афрофутуризм — це справжня знахідка! У літературі цього жанру Африка й африканська діаспора фігурують як невід’ємна частина майбутнього нашої планети. В афромайбутньому дорогу вказуватимуть жінки й дівчата (пам’ятаєш бійчинь загону «Дора Мілаж» у «Чорній пантері» і Шурі, геніальну принцесу Ваканди, яка розробляє новітні технології, — її роль зіграла Летиція Райт?). Ця оригінальна книжка, яку написала талановита Ннеді Окорафор, — про молоду американку нігерійського походження на ім’я Санні. Альбіноску, аутсайдерку й могутню відьму. Вона володіє #blackgirlmagic (#магієютемношкірихдівчат). А ще вона — сповнена войовничого духу.
 
Лора Бейтс «Супердівчина: бешкетуй, користай з того, що ти жінка, і знищуй повсякденний сексизм» (GIRL UP: KICK ASS, CLAIM YOUR WOMAN CARD AND CRUSH EVERYDAY SEXISM, Laura Bates)
 
Зухвалий, веселий і дуже серйозний посібник, у якому відверто описано все, з чим мусять давати собі раду дівчатка-підлітки в епоху шалених соцмереж, пропаганди ідеального тіла і буденного сексизму. Лора Бейтс, засновниця проекту «Повсякденний сексизм», написала актуальну й дуже інформативну книжку. Шкода, що її не було, коли ми були підлітками.
 
Дженні Чжан «Похмуре серце» (SOUR HEART, Jenny Zhang)
 
Сім історій про сім мандрівок, кожну з яких оповідають спостережливі молоді доньки китайських мігрантів, що недавно прибули до Америки. У цих історіях описано складні родинні стосунки в сім’ях, які намагаються вижити в незнайомому місці, тоді як дівчата з усіх сил стараються виліпити для себе нові ідентичності.
 
 
Ми часто читаємо про те, що стається з дівчатами, але мало коли — про те, як вони почуваються. Приголомшлива збірка оповідань, що стала прозовим дебютом для поетки Дженні Чжан, зіткана з відвертих спостережень: проникливих, іронічних, хаотичних — якраз таких, які нам хочеться почути.
 
Беккі Олберталлі «Переваги нерозділеного кохання» (THE UPSIDE OF UNREQUITED, Becky Albertalli)
 
Дотепна і мила книжка про підліткову закоханість і кохання у спільноті ЛҐБТКІА*. Моллі подобаються хлопці, її крутій сестрі-близнючці — дівчата, а їхні дві мами планують весілля. Беккі Олберталлі, авторка книжки «З любов’ю, Саймон» (Love, Simon), — дуже переконлива оповідачка. Нам здається, що багато молодих людей зрозуміють хвилювання Моллі та її невпевненість у собі, і їм сподобається цей свіжий, інклюзивний погляд на сім’ї, кохання та дружбу.
 
«Колонізуй це! Молоді кольорові жінки говорять про сучасний фемінізм»; уклали Дейзі Ернандес і Башра Реман (COLONIZE THIS! YOUNG WOMEN OF COLOR ON TODAY’S FEMINISM, edited by Daisy Hernández and Bushra Rehman)
 
Ця яскрава збірка особистих/політичних есе підсилює унікальні голоси кольорових жінок — учасниць феміністичного руху, які в різних куточках світу викривають колоніалістські прогріхи патріархату й рішуче дають їм відсіч. Дейзі Ернандес і Башра Реман уклали збірку, яка допоможе сформувати свою позицію стосовно аспектів ідентичності — ґендеру, раси, сексуальності, класу, — які перехрещуються один з одним. Цю книжку мають прочитати всі, кого цікавить інтерсекційний фемінізм.
 
Аж не віриться, що збірці «Колонізуй це!» уже понад п’ятнадцять років. З нетерпінням чекаємо на нове видання, яке має вийти на початку 2019 року.
 
 
Падма Венкатраман «Час танцювати» (A TIME TO DANCE, Padma Venkatraman)
 
Історія про молоду і перспективну індійську танцівницю, яка займається класичними танцями, але одного дня потрапляє в аварію і втрачає ногу. Звикати до протеза важко і боляче. Веда мусить відшукати спосіб, як відновити свій духовний та фізичний зв’язок із танцем. Роман Падми Венкатраман, майстерно написаний у віршованій формі, — про стійкість людського духу.
 
Як полюбити своє тіло, хоч який воно має вигляд, у суспільстві, де нас часто засуджують, соромлять за нашу зовнішність чи сприймають як сексуальний об’єкт, — це наскрізна тема книжки, що може чогось навчити кожну із нас.
 
«Усе, що я хотіла б тобі сказати»; уклала Сабріна Магфуз (THE THINGS I WOULD TELL YOU, edited by Sabrina Mahfouz)
 
Ця розкішна антологія оповідань та поезій від британських мусульманок (і про них), втілена в різні сюжети і мовлена різними голосами, відображає різноманітне походження й досвід жінок-мусульманок.
 
Не часто випадає нагода прочитати такі історії, зібрані під однією обкладинкою. На жаль, багато хто вважає, що одна розповідь від імені кольорової особи репрезентує досвід усіх таких осіб загалом. Авторками деяких історій є молоді жінки, які відвідували семінари з творчого письма, що їх вела Сабріна Магфуз. Ми потребуємо більше таких оповідачок, як вона — охочих дати простір для зворушливих голосів, яким наразі нема де прозвучати.
 
Зана Фрейллон «Кістяний горобчик» (THE BONE SPARROW, Zana Fraillon)
 
Уявляєш, як це — народитися в таборі для біженців? І не знати, що відбувається по той бік колючого дроту?
 
Субгі — хлопчик із народу рогінджа, який народився у матері з М’янми в таборі для біженців в Австралії. Вижити йому допомагають його безмежна уява й незламний дух.
 
Повсюди — заголовки про те, як світ ставиться до біженців, які відчайдушно прагнуть кращого життя. Ми сподіваємося, що зворушливий роман Зани Фрейллон на основі досліджень і з розповідей про життя в австралійських центрах для мігрантів стане тривожним дзвоником і допоможе більше дізнатися про цих людей і ставитися до них зі співчуттям.
 
* Літери «І» та «А» у цій абревіатурі позначають інтерсекс-осіб і асексуалів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage