Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Ефективне читання: 6 порад, які допоможуть запам’ятати навіть найменші деталі
З вами колись траплялося таке, що закінчивши читання, ви не пам’ятаєте, про що ж йшлося у книжці чи не можете пригадати багатьох деталей? Існують люди, які роками тримають у пам’яті найдрібніші подробиці з книг, рядки віршів тощо, більшість з нас з часом забуває навіть найбільш яскраві моменти з прочитаного. Дослідження, проведене співробітниками Університету Мельбурна (Австралія), показує: прочитане чи переглянуте зберігається в нашій пам’яті лише впродовж перших 24 годин, а далі починає забуватися.
 
Якщо ви хочете краще запам’ятовувати все, що було в тексті (особливо для навчання Підморгує), маємо для вас кілька порад, як зробити читання ще більш ефективним.
 
 
Заведіть читацький щоденник 
 
Хочете пам'ятати, які книги читали і що відбувалося у кожній з них? Не існує кращого способу, ніж ведення читацького щоденника. Записуйте туди назви книжок, авторів, важливі сюжети, імена персонажів, улюблені цитати, врешті ідеї, що виникають під час читання, – все, що зможе нагадати вам про прочитане.
 
Читайте вголос
 
Згідно з дослідженням, проведеним вченими Університету Ватерлоо  (Канада), найефективніше запам’ятовується текст книжки, якщо читати його вголос. Спершу це може здатися дивним, але якщо ви хочете поліпшити пам’ять, вам доведеться використовувати ваші розум і голос одночасно.
 
Віддайте перевагу паперовим книжкам
 
Хоча електронні книжки мають багато переваг, безумовно вони мають і свої недоліки. Як зазначає викладачка психології в Університеті Лестера (Англія) Кейт Гарленд, читачі швидше і частіше забувають те, що вони читають на різних ґаджетах, ніж у паперових книжках.
 
Читайте вночі
 
Якщо ви один із тих книголюбів, які люблять читати перед сном, вам пощастило, бо насправді це найкращий час дня для читання та запам'ятовування нової інформації. За даними дослідників з Університету Аделаїди (Австралія), мозок краще навчається вночі, а це означає, що читання ввечері насправді полегшує запам’ятовування прочитаного.
 
 
Спершу прочитайте анотацію чи синопсис до книжки
 
Перш ніж взятися за книжку, ознайомтеся з її описом, прогляньте кілька сторінок, можливо, навіть прочитайте чиїсь відгуки, щоб отримати загальне уявлення про сюжет, головних героїв та тематику твору. Це створить підґрунтя для читання і ефективнішого запам’ятовування історії. УВАГА! Якщо ви не готові до спойлерів, тоді цей метод – не для вас.
 
Читайте з друзями
 
Читаючи новий роман одночасно з кимось іншим – другом чи цілим книжковим клубом, – на вас чекатиме обговорення книжки, щойно ви перегорнете останню сторінку. Завдяки таким дружнім дискусіям ви зможете проговорювати різні теми, персонажів, сюжетні лінії, мову твору тощо, а це допоможе не лише зберегти історію у пам’яті, а й весело провести час із близьким людьми чи завести нові знайомства у книжкових клубах.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage