Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Матіяш Дзвінка
Дзвінка Матіяш про книгу Наталки Малетич «Великодня історія»
 У дні перед Великоднем хочеться тиші і сповільнення, щоб усвідомити, провідчувати свято Воскресіння, щоб між щоденними клопотами помістилася небуденна радість. «Великодня історія» Наталки Малетич додає таких потрібних у ці дні спокою і світла. Текст про хлопчика Йону, що мешкає у біблійному місті Капернаум, ідеально підійде для родинного читання. Письменниця, перекладачка і літературна редакторка Дзвінка Матіяш ділиться враженнями про прочитане.
 
***
 
«Великодня історія» Наталки Малетич – чудовий подарунок на Великдень як для дітей, так і для дорослих.
 
Авторка створила зворушливу великодню історію про хлопчика Йону, якого літня вдова знайшла на березі Генісаретського озера і виховувала як рідного сина.
 
Йона носить особливе ім’я. Всім відома історія пророка Йони, що потрапив у черево кита, себто пережив духовну смерть і переродження. Маленький Йона пишається своїм іменем (воно означає «голуб»), любить плавати, мріє стати рибалкою. А ще дуже любить свою названу матір – найбільших риб він прагне ловити для неї.
 
Йоні пощастило: його вчать ловити рибу брати Яків та Іван – майбутні учні Христа, про якого Йона ще нічого не знає. Але читач відразу відчуває передсмак майбутньої зустрічі. 
 
Проповідь Учителя вражає Йону – він відчув в Ісусові батька, любові якого хлопчику так бракує.
 
Перед святом Пасхи Йоні поталанило побути поруч з Учителем й отримати його благословення; за версією авторки чудо помноження хлібів і риб сталося саме завдяки Йоні – це він приніс із собою п’ять хлібів та дві риби, якими Вчитель нагодував п’ять тисяч людей.
 
Однак для Йони найбільше чудо – рука Вчителя на його голові, голос і слова, які передають любов, пробуджучи щось нове у самому Йоні. Щось, що допоможе йому справлятись із життєвими випробуваннями. Хвороба матері, звістка про смерть Христа, його Воскресіння й Вознесіння – все це принесе оновлення й мир у життя Йони, які прийдуть після відчаю і болю.
 
Йона наприкінці «Великодньої історії» зовсім інший ніж на початку. Він на власному досвіді доторкнувся до таємниці смерті й Воскресіння.
 
А зустрічі з улюбленим Вчителем ще будуть – ось тоді, коли він малюватиме для Нього у подарунок кита…
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage