Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
До-ре-мі-фа-соль-ля-сі: 7 дитячих книг, які надихають займатися музикою
Музика – це мистецтво, яке відкриває серця і зближує людей. Вона може підняти на вершину успіху або допомогти вибратися з глибин відчаю. Усього сім нот – але яка у них сила! Ми підібрали сім книг для дітей та підлітків, які надихнуть маленьких і юних читачів займатися музикою і разом із нею іти до своєї мрії.
 
1. «Ведмідь-піаніст», Девід Літчфілд («Видавництво Старого Лева»)
 
 
 
Американський ілюстратор Девід Літчфілд створив (написав і намалював) зворушливу історію про те, як цікавість укупі з наполегливістю допомогли зовсім далекій від світу мистецтва особі стати видатним музикантом.  
 
Якось маленьке ведмежа знайшло у лісі дивну штукенцію, яка видавала жахливі звуки, коли її торкнутися лапкою. Спершу ведмежаткові це не сподобалося, тому воно пішло геть. Але цікавість перемогла – і воно навідувалося до штукенції знову і знову, аж поки одного дня не зуміло видобути з неї прегарну мелодію. Звісно, поки це сталося, минуло чимало часу, а ведмежа перетворилося на дорослого ведмедя-піаніста, який давав концерти, на які збирався увесь ліс.
 
А згодом про талановитого звіра дізналися люди, про нього писали газети, його ім’я світилося на афішах найбільших міст, а на виступи приходили сотні поціновувачів мистецтва. Ставши сенсацією у людському світі, ведмідь відчуває і радість, і смуток. Так, він здійснив свою мрію, побачив далекі краї і став справді майстерним музикантом. Але чи пам’ятають про нього найперші слухачі, лісові друзі і родичі? Й одного разу він покине осяяне вогнями місто, аби повернутися додому.
 
Світла і добра книжка про мрію, до якої, попри все, варто прямувати, і про відчуття дому – того, в якому тебе завжди люблять і чекають, – не залишить байдужими ні маленьких читачів, ні їхніх батьків. Чарівні ілюстрації створять затишний та казковий настрій. А ця історія підбадьорить тих дітлахів, які щойно взялися опановувати гру на якомусь музичному інструменті й поки не впевнені, чи з суміші звуків колись зможуть видобути справжню музику. Якщо ведмедю вдалося, то це під силу і їм ;)
 
2. «Мишкові миші» Галина Вдовиченко («Видавництво Старого Лева»)
У рок-гурті «Мишкові миші» грають наймузичніші у світі представники родини мишачих – сіра миша Мишкова, комп’ютерна мишка Джойстик, біла кормова мишка Бася, сміттєвий щур Гібсон, кажан Лилик, лялькова мишка Глаша і польовий миш Олько Камуфляж. Докупи усю цю різношерсту компанію звела музика. А хлопчик Мишко, у кімнаті якого зав’язалися перші знайомства і розпочалися репетиції, забезпечив для хвостатих і крилатих музикантів комфортні умови і допоміг вивести їх на велику сцену. Натомість вони надихнули хлопця записатися у музичну школу.
 
До цієї книжки увійшло одразу дві повісті Галини Вдовиченко. Перша, яка так і називається «Мишкові миші», розповідає про те, як, власне, створювався гурт, народжувалися пісні, а нові учасники намагалися «притертися» одне до одного. А друга повість «Зірковий час Мишкових Мишей» розповідає про пригоди і спокуси, які чекали на музикантів після першого успіху на публіці, – великий концерт, ефір на телебаченні, дизайнерське вбрання і трішки «зіркової хвороби», яку ледь не принесла в колектив нова піар-менеджерка гурту дівчинка Зірка. Переживаючи свій зірковий час, і мишва, і дітлашня набувають важливого досвіду – що не можна ставити на перше місце другорядні речі, такі як сценічні костюми чи шум у бульварній пресі. У музичному гурті головною має бути музика.
 
Яскраві персонажі з виразними характерами, жива й сучасна мова, кумедні (однак важливі) деталі – усе це робить книжку неймовірно цікавою і захопливою. Дочитавши її, одразу хочеться попросити в авторки продовження. Або самому пофантазувати про виступи «Мишкових мишей» на найбільших фестивалях, закордонні гастролі, зйомки у рекламі сиру і всі принади успішного життя, які тільки й можуть уявити собі миші :)
 
3. «Неперевершений Сильвестр» Дана Кавелі («А-ба-ба-га-ла-ма-га»)
 
 
Миші в очах письменників узагалі виглядають дуже здібними музикантами :) Це підтверджує  історія Дани Кавелі про неперевершеного Сильвестра. Та починається вона не з музики, а із самотності. Мишенятко на ім’я Сильвестр хоча стати будь-ким – грушею, квіткою, пташкою, аби не собою. Адже з ним ніхто не хоче дружити лише через те, що він – миша. А мишей люди, як відомо, страшенно бояться. Інші тваринки теж не бажають з ним знатися. Але одного дня Сильвестр чує звуки скрипки – і вони назавжди змінюють його життя.
 
Відкривши чарівний світ музики, мишеня майструє з ключика саморобну скрипку. А хлопчик, який надихнув його на це, стає першим щирим другом Сильвестра. Завдяки цій дружбі і музиці мишенятко змогло прийняти свою сіру хвостату природу, відшукати щастя і наповнити життя чимось важливим і справжнім.
 
4. «Хто проти суперкрутих» Аудгільд А. Сульберґ («Видавництво Старого Лева»)
 
Найкращий спосіб віднайти впевненість у собі – перемогти того, хто тебе постійно принижує. Дванадцятирічній Анне Беа це здається малоймовірною перспективою. Компашка суперкрутих однокласниць постійно цькує її за незвичну зовнішність і незграбну поведінку. Однак у Анне Беа є те, чого немає у лідерки «суперкрутих» Теї – здатність бути щирою подругою і… неймовірно красивий голос. І поки самопроголошена королева готується до своєї хвилини тріумфу (або ганьби, зважаючи на відчутність слуху), Анне Беа разом із ще кількома підлітками, що почуваються лузерами, організовують свій гурт. Успіх вже так близько, але чи вдасться дівчинці перебороти свої страхи і таки здобути його? 
 
Ця книжка – перша частина чудової трилогії про «суперкрутих», яка  ненав’язливо вчить вкрай важливим для підлітків речам — долати страхи, бути впевненим у собі, протистояти цькуванню, бути собою і цінувати своїх друзів. Історія про Анне Беа – ще один доказ тому, як музика допомагає долати упередження, надихає вірити у свої сили і знаходити близьких по духу людей. 
 
5. «Том Гейтс. Чудовий світ Тома Гейтса» Ліз Пінчон (видавництво «Ранок»)
 
Це дуже харизматична книжка зі смішнючими малюнками, яка у 2011 році стала лауреатом премії імені Роальда Дала. Написана вона у формі щоденника головного героя, Тома Гейтса – трохи бешкетного, але загалом непоганого хлопця, поведеного на музиці. Він слухає її, щойно розплющивши очі, замість ранкової гімнастики бриньчить на гітарі, а ще хоче заснувати рок-гурт «Зомбособаки» (крута назва, еге?). Єдине заняття, яку він любить майже так сильно, як музику, – дратувати старшу сестру Делію (та хто з молодших братів цього не любить?).
 
Ця книжка – введення у насичене і різноманітне життя британського п’ятикласника, у якому є не лише смішні капості в школі й удома, але й милі любовні страждання і мрії про успіх та славу. Однак на ній Томові пригоди не закінчуються – Ліз Пінчон створила цілу серію його щоденників-скетчів. І якщо вас заразила нестримність натури Тома Гейтса, зачарував його чудовий світ і вам кортить дізнатися, що там було далі із «Зомбособаками» і чи не втратив хлопець свою пристрасть до музики – чекайте на продовження серії.
 
6. «Зелені мартенси», Йоанна Ягелло («Урбіно»)
 
 
Іще одна  у нашій добірці історія, яка завершується виступом на шкільному конкурсі талантів :) Але у героїв цієї книги інша мотивація – вони не прагнуть перемогти, аби комусь щось довести. Вони виходять на сцену, аби зізнатися у своїх почуттях. Опта і Фелікс – підлітки з неповних сімей, які мусять взяти на свої ще дитячі плечі тягар недитячих проблем і турботу про близьких. Їх зводить докупи самотність і бажання піклуватися про того, кому важче. Опта підкорює Фелікса своєю несхожістю на усіх інших дівчат, вмінням бачити добре і світле в навколишній дійсності і музичним талантом.
 
І музика стає не лише спільним захопленням, а й підставою частіше бувати разом. Ці підлітки бояться сказати одне одному про свої почуття, але можуть висловити їх у піснях. Опта надихнула Фелікса дістати старі припорошені клавіші і знову грати, а він додав їй сміливості відкрити своє серце. І хоч їхня історія має багато болючих моментів і неприємних поворотів, закінчення у неї прекрасне, як і фінальна пісня Опти.
 
7. «220 маршрутів» Малгожата Гутовська-Адамчик («Урбіно»)
 
 
Із головним героєм цієї книги – Міколаєм Вербицьким – читачі уже мали нагоду познайомитися в іншій книжці авторки – «110 вулиць». Але та історія стосувалася його старшого брата Міхала. Тут же Міколай виходить на перший план, і ми дізнаємося про його шалену любов до гри на барабанах, мрії про те, аби стати ударником у рок-гурті, самотність і нове хобі – досліджувати автобусні маршрути Варшави.
 
Незабаром життя Міколая налагодиться – він знайде нових друзів і підтримку, здійснить свою мрію і круто виступить на концерті. А читачі отримають не лише історію музичного успіху з безліччю деталей, які занурять у середовище підлітків-рокерів, а й немало тем для роздумів про стосунки батьків-дітей, адаптацію у новому середовищі, соціальну нерівність і важливість подолання стереотипів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage