Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Крисюк Тетяна
Цікаві факти про Саллі Руні та її творчість
Саллі Руні – молода ірландська письменниця, книги якої підкорюють серця читачів у всьому світі. Цьогоріч за мотивом одного з її романів вийде серіал «Нормальні люди». Це при тому, що книга побачила світ 2018 року. А вже за кілька місяців українською вийде і сама книжка – у перекладі Анастасії Коник у «Видавництві Старого Лева».
Чільне фото – Patrick  Bolger
Як вона пише, що читає та яких успіхів їй уже вдалося досягнути? Далі – вісім цікавих фактів про письменницю та її творчість. 
 
1. Перша книга ірландської письменниці Саллі Руні «Розмови з друзями» («Conversations With Friends») вийшла друком 2017 року. Працюючи над романом, авторка написала 100 000 слів «Розмов...» за три місяці.Саллі Руні. Фото - INews
 
Саллі може писати по 16-18 годин щодня, сидячи у піжамі за робочим столом. Нічого при цьому не обдумуючи і не плануючи. Якщо натхнення полишає письменницю, вона робить паузу.
 
Серйозно займатися письменництвом Руні почала із 2014 року. 
 
2. Другий роман письменниці «Нормальні люди» («Normal People») світ побачив у вересні 2018 року. За чотири місяці лише у США було продано близько 64 тисяч примірників книги у твердій палітурці. Загальний тираж роману склав понад 1 млн примірників.
 
Цього року спеціально до Book Forum «Нормальні люди» буде видано українською мовою у «Видавництві Старого Лева». Також цьогоріч у прокат вийде серіал, відзнятий за мотивами цього роману. Над його сценарієм працювала сама Саллі.
 
3. Роман «Нормальні люди» 2018 року потрапив у довгий список Букерівської премії.
 
4. Створюючи текст, Саллі Руні понад усе любить наповнювати його діалогами. Саме на них будується роман «Розмови з друзями». Головні герої обмінюються думками під час живого спілкування віч-на-віч, листуються електронною поштою, відправляють миттєві повідомлення.
 
«Діалог – це те, що писати найцікавіше. Це як тенісний матч. Робиш перший кидок, а потім пінг, пінг. М’яч повинен рухатися вперед і назад», – розповідає Саллі.
 
 
5. Окрім написання книг, Саллі Руні ще й читає їх.
 
 
Велике враження на неї справив роман американської письменниці Кріс Краус «Я кохаю Діка» («I Love Dick»). Ним вона зачитувалася, працюючи на своїм першим романом «Розмови з друзями».
 
А «Жіночий портрет» Генрі Джеймса змусив письменницю плакати. Прямісінько на борту літака.
 
6. Саллі Руні – перфекціоністка.
 
«Я вважаю, що краще зробити дві справи дійсно дуже добре, ніж зробити шістнадцять, чотирнадцять із яких зазнають невдачі. Свій роман (мається на увазі роман «Розмови з друзями») я хотіла зробити досконалим. Думаю, це повязано із відразою до невдач», – вважає Саллі Руні.
 
7. Окрім великих художніх текстів, Саллі Руні пише новели, есе, нариси.
 
2017 року її новела «Містер Зарплата» («Mr. Salary») була висунута на премію Sunday Times/ EFG Short Story Award (літературна премія за коротку історію, опубліковану у Великобританії або Ірландії).
 
Найвідоміший нарис Саллі Руні називається «Even if you beat me» (2015).
 
 
8. Саллі Руні вважають «Селінджером для покоління Snapchat».
 
Хоча критики часто порівнюють її із британською письменницею Зеді Сміт (дебютний роман «Білі зуби», письменницю охрестили «Чарльзом Діккенсом у спідниці»). Зеді видала перший роман у двадцять п’ять років, Руні – у двадцять шість. Обидві письменниці одразу ж стали відомими.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage