Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Думанська Оксана
Читаючи Юстину Соболевську...

Розмова авторки з уявним читачем така ж ясна й світла, як її, журналістки і дослідниці, жіноча краса. До цього додайте ерудицію, володіння всіма можливими лексичними способами зацікавлення, гумор, іронію насмішкуватість до самої себе і до найближчих людей, непафосність спілкування і небуденність замислу: осягнути книгу як об'єкт людських потреб. Все вдалося. Парандовський у спідниці розворушив читацький загал -- на мою скромну думку і підрахунок проданих примірників.


І що цікаво: кожен прочитаний розділ повертає читача до свого дошкільно-шкільного-дорослого досвіду, викликає збурення чуттів до часом заяложених книжок, що перейшли сотні чи й тисячі рук, доки не потрапили до тебе -- "П'ятнадцятилітній капітан", "Вершник без голови", "Капітан зірвиголова", "Острів скарбів", "Голова професора Доуеля", "Гіперболоїд інженера Гаріна", "Юність Гоголя", "Лісова красуня"... Бачите, який шарварок був у голові юної читачки? І нічого, доросла й до Маркеса, й до Еко. Головне -- ніколи не переставала читати.


Хто ще не брався за "Книжку для читання" -- не оминіть, не лякайтеся застороги, що вона вимагатиме від вас квестування. Захочете -- дошукаєтеся, хто ж то є ті особи в літературі, про яких згадує Юстина Соболевська. Але якщо ви досвідчений читач, то знайдете й багато славних знайомих імен і потішитеся -- і ми, Химко, люди...


Та мене гризе приватний внутрішній хробак щодо КНИГИ і КНИЖКИ. Знаю, мені зараз напишуть, що словник подає обидві форми. І все ж КНИГА звучить вагоміше. Це як РІКА і РІЧКА. Збірку Ліни Костенко я б назвала "РІКОЮ Геракліта", не РІЧКОЮ, але вже пізно))) Тому емоційно насичене з дрібками гумору звертання Юстини Соболевської до нас, читачів, хочеться назвати КНИГОЮ про читання.


Чомусь наші наукові голови вважають, що складнощі синтаксису й лексики породжують складні й глибокі думки, яких так прагне навколишній люд. Насправді -- і це аксіома стилістики -- складну думку можна висловити простими засобами. Що й доводить Юстина Соболевська, тому її читати ненапряжно, бо все розумієш, думка підтримується логікою викладу, а нанизування епізодів-розділів виводить читача на широкий шлях його потреби вдосконалити свої знання про літературу, зазирнути в колись прочитане, струснути себе емоційно, аби не заскорузнути в поточних справах. Ви можете заперечити, що "Про книжку" -- не наукова розвідка в її каноні, тому мої претензії до наших науковців не дотичні. Та я думала про те, що якби навчені й захищені науковими статусами навчилися промовляти із нами популярно, а не з-за кафедри, то з'явилась би маса книг -- від медицини до космонавтики. І вони були б цікаві не фахівцям, що на цьому собаку з'їли, а допитливим читачам. Бо це все -- пізнання світу і людини в ньому.


Що ми знаємо про українського читача? Всього потроху. Чуємо ламентації про зникнення цього виду людини мудрої, звинувачуємо безсердечну владу, скиглимо про брак нобелівських лавреатів... А що втнула Соболевська? Книгу про різних читачів -- від знаменитих до пересічних, змалювала їхню поведінку, інколи кепську, інколи кумедну, увела книгу в обіг повсякденного спілкування-читання, виявила свої смаки й уподобання, не принизивши іншого вибору...


Легкість читання Юстини Соболевської не свідчення того, що там написано про все легке, адже питання умовного двобою між електронною книгою і книгою на папері та з ілюстраціями не належить до легких))) Та що це я взялася вас переконувати? Просто беріть і читайте... Можливо, ваші міркування додадуть ще чогось, що пройшло повз мою увагу.


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage