Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
БуквоМама: Про космос для чайників
Христина Содомора
 
Читацький марафон «БуквоМама» входить у новий місяць із новою темою. Отож, серпень  буде присвячений читанню відомих книг для дітей, але для дітей вже трошки дорослих, віком від 9-ти років. Маю підозру, що місяць буде цікавим, бо книги, які ми обрали, дуже-дуже класні, і пізнавальні, і серйозні, і дивакуваті, і важливі. І ми не лише самі їх читаємо, але й радимо вам, дорослим. Також цього місяця календар нам дарує бонусну п'яту середу (а ви ж помітили, що відгуки про книги ми публікуємо кожної середи?) — тож ми запросили гостя, яка також поділиться враженнями від тематичної книжки. Хто це буде — наразі таємниця, але таємниця дуже приємна і несподівана. А зараз вирушаємо у космос...
 
ХТО
 
Почавши писати відгук на цю книжку, я подумала, що оцей традиційний розділ про автора можна й не писати, бо хто ж не знає всесвітньо відомого британського фізика-теоретика Стівена Гокінґа? А хто не знає, то раджу принаймні подивитися бодай один із 12-ти фільмів, знятих про нього. Не хочу вдаватися до нудного переліку численних фактів його життя та наукової діяльності, але згадаю лише декілька важливих:
 
• Стівен Гокінґ хворий на захворювання бічного аміотрофного склерозу. Він повністю залежний від догляду інших, а спілкується через голосовий комп'ютер.
 
• Впродовж 30 років Гокінґ працював на посаді Лукасівського професора математики в Кембриджському університеті, тобто на тій же посаді, яку понад 300 років тому посідав Ісаак Ньютон.
 
• Відомий своїми дослідження чорних дір, теоретичної космології і квантової гравітації.
 
•  Активно займається популяризацією науки. У квітні 1988 року вийшла його книга «Коротка історія часу», яка стала бестселером. Завдяки їй Гокінґ став відомим на весь світ.
 
• Був двічі одружений (16 років і 11 років перебував у шлюбах). Має троє дітей і троє онуків.
 
Серію книг для дітей, серед яких «Джордж і таємний ключ до Всесвіту», Стівен Гокінґ  написав разом зі своєю доньою Люсі. 
 
Більше про Стівена Гокінґа можете дізнатися на його офіційному сайті.
 
ПРО ЩО
 
Про космос, зірки, планети, комети, астероїди і чорні діри. Але автор використав прийом, завдяки якому герої безпосередньо досліджують ці всі об'єкти. Тим то й цікаво читати, бо підручникова нудотна описова теорія тут і близько не пролітала. Плюс пригоди, адреналін, зникнення і знайдення, проблеми і їх вирішення, тобто все необхідне для динамічної оповіді.
 
Дуже не хочеться розповідати фабулу, бо це лише форма, в яку Гокінґ запхав ті знання, якими варто поділитися з читачами. Але тим не менше, історія цікава. Тут і пригоди малого Джорджа, і таємний сусідній будинок з його новими мешканцями, які є не такими як усі інші люди, і шкільні будні, і, звісно, багато нового та захопливого.
 
Гокінґ також особливу увагу приділяє темі чорних дір. Автор відомий тим, що довів  «випаровування» чорних дір, явище «випромінювання Гокінґа». 21 липня 2004 року він представив доповідь, в якій виклав свою точку зору на розв'язання парадоксу про зникнення інформації в чорній дірі. І в цій дитячій книжці Гокінґ по-простому пояснює та ілюструє цю теорію.
 
А ще автор ненав'язливо згадує і про екологічну тему. 
 
 
ЯК
 
Легко і цікаво. Пізнавально і корисно. Якщо б таких книг було побільше із різних наукових сфер, то діти б не лише більше знали, але й розуміли і, можливо, вибір майбутніх професій би також дещо змінився.
 
Окрім тексту та ілюстрацій, в книжці є фотографії космосу, планет тощо. Вони лаконічно та інформативно пояснені і в контексті розповіді є влучними та дуже корисними.
 
КОМУ
 
Дітям, яким цікавий космос  і все, що там діється.
 
Дорослим, які призабули основи фізики та астрономії або просто мають бажання прочитати, як серйозні науковці розповідають дітям про важливе.
 
ЦИТАТИ
 
«Ерік перелічив усі питання, якими він надокучав своїм батькам і на які жодного разу не почув відповіді. Джордж не раз намагався розпитати про це в учителів, але ті завжди відповідали, що, мовляв, він про все дізнається наступного року. Не таку відповідь він прагнув почути». С.32
 
«Наука здатна творити велике добре, але, як ти сам казав, може завдати й чималої шкоди». С.46
 
«Ми звернули в бік Сатурна, бо почали на нього падати. Так само, як яблука падають на Землю, як ми впали на комету, як частинки в космічних хмарах падають одна на одну й утворюють кулі, що згодом стають зорями. У всьому Всесвіті все на щось падає». С.118
 
«Я мушу позбирати всі частинки, що виходять із чорної діри. Більшість із них такі крихітні, що їх не видно неозброєним оком. Якщо я пропущу хоч одну, то не зможу скласти Еріка докупи. Мені потрібно відфільтрувати його з-посеред усіх об'єктів, що коли-небудь потрапляли до чорної діри». С.274
 
 
ПОДЯКА
 
«Видавництву Старого Лева» за чудове видання. А також творчій майстерні «Аґрафка» за оформлення обкладинки зі скретч-покриттям. Принаймні мені вперше доводилось тримати в руках книгу із такого типу обкладинкою.
 
АНОНС
 
Наступної середи Марічка Удуд розповість вам про дуже класну книжку від «Видавництва Старого Лева», а саме «Борошняні немовлята» британської письменниці Енн Файн. Запрошуємо вас долучатися до читання книжки та обговорення у коментарях. Власне й для того ми щоразу анонсуємо наступну книжку. Не перемикайте! :)
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage