Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
БуквоМама: Дружня книга для матусь
Христина Содомора
 
Христина Слободян. Диво-пристрої для щойно-мам. Харків: Віват, 2015. – 112 ст.
 
Починаємо вже п'ятий місяць читань у рамках марафону БуквоМама. Цього разу нарешті обговорюватимемо за допомогою чудових книжок тему (можна сказати, первинну тему проекту) - виховання. Також на вас чекає несподіванка. Оскільки цього місяця календар нам дарує не чотири середи, а п'ять, то ми для одного з відгуків запросили гостя, який веде свій блог і можливо навіть більше за деяких матусь цікавиться темою виховання дітей. Ви вже зрозуміли, що це буде тато - БуквоТато, якщо хочете...
 
ХТО -
 
Христя Слободян народилася 1985 року. Львів’янка, з дипломом прикладної математики, ІТ-менеджер у декретній відпустці, мати двох доньок. Менеджер та автор ідей «Nravo Kids». Авторка блогу, який і став передвісником книжки.
 
ПРО ЩО -
 
Книжка нестандартна, тому, аби класифікувати її, я би створила окрему категорію книг-друзів чи книг-однодумців. Адже це не довідник догляду за дитиною, а тим більше не порадник щодо дитячої психології та виховання. Тож про що ця книжка?
 
Авторка творчо підійшла до справи, запропонувавши ввімкнути й читачам свою фантазію, яка базується на реальному досвіді, для вирішення серйозних проблем свіжоспечених матусь. Адже кожна з них неодмінно наштовхується на крижану гору порад та рекомендацій, які немилосердними лавинами сходять на їхні голови. Так, всі ці поради життєво важливі та базуються на багаторічних досвідах. Але, як і сама Христя наголошує в книжці, дайте молодій матусі спокій і час для пошуку власних рішень, для зосередження на собі й малюкові, на адаптацію до нової ролі, згадайте себе і ввімкніть режим тиші.
 
Які ж чудо-девайси пропонує авторка? Це і магічне дзеркальце, що зможе перенести молоду маму від теперішніх важких днів чи ночей у світле майбутнє, трошки заспокоїть та додасть впевненості й відчуття швидкоплинності дочасних проблем. Це й всілякі індикатори та прилади вимірювання сили, терпіння та інших життєво важливих ресурсів. Це й допоміжні роботи-нагадувальники. Але задум не обмежується лише пустими фантазіями «а що, якби…». Христя використовує свій потужний арсенал – досвід молодої мами, і ділиться набутими навичками, які умовно й можна називати тими диво-пристроями, що рятують від безпорадності та безнадії.
 
Більшість тем, про які пише Христя, будуть знайомі всім молодим матусям. Знайомі до болю, знайомі до сліз від радості. І я певна, що більшість матусь з кожним днем також озброюються власними засобами швидкої дії, ефективності та магічності, що рятують та підтримують. Тож ця книга не є чимось надзвичайним у своїй суті, проте оригінальна методом та стилістикою викладу та подачі думок.
 
ЯК -
 
Стильно, лаконічно та співчутливо. Саме цими трьома словами я би означила цю книжку. Стильні ілюстрації, оформлення тексту та обкладинка книжки загалом створюють надзвичайно приємне естетичне враження. Розділи компактні та чітко розподілені між задуманими темами, і, головне, не перенасичені мамськими розповідями, спогадами та історіями про своїх малявок, що насправді було, підозрюю, великим внеском авторки та тих матусь, що допомагали у створенні книжки. Співчуття та розуміння звучать з кожної сторінки, тож немає якихось гордощів та високо піднятої голови Христі як супермами, яка, крім виховання першої донечки, ще й знайшла час для написання книжки. Навпаки, вона щиро ділиться своїм досвідом та знаннями.
 
 
КОМУ -
 
Тут цілком очевидно, що книжка для молодих матусь – отих «щойно-мам». Хоча мені, матусі двох дітей із невеликим стажем 2,5 роки, читати було цікаво і приємно. Тому таке видання буде прекрасним подарунком, наприклад, на виписку з пологового, чи на хрестини, чи просто-так.
 
ЦИТАТИ -
 
«І тут допоможе чарівна інфодошка, на яку гляне мій чоловік, зрозуміє всю серйозність ситуації та зможе швиденько все виправити. Силоміць запхає мене в теплу ванну, ввімкне музику для релаксу, напоїть смачним трав’яним чаєм із ванільними сухарями. Чи просто відправить під ковдру, у тепле ліжко, зачинивши кімнату на ключ, аби ніхто не потурбував мого сну хоча б кілька годин». С.17-18
 
«На головні посади в моїй бригаді рятувальників я номіную Ксеньчиних бабусь та дідусів. Адже вони не тільки люблять маленьку не менше ніж я сама, але й мають дивовижні запаси натхнення та витривалості, яких мені поки що бракує». С.25 
 
«Кому воно треба – витрачати зайвий час на якісь умовності, коли кожна година в добі – на вагу золота? Це ж скільки справ можна завершити замість того, щоб робити епіляцію ніг чи укладку волосся!.. Тільки чого ж це вже за два тижні такого «економ-режиму» у мене виникає відчуття, що я потрохи перетворююся на зацмаканого-замореного ховраха? А прості перехожі жінки на підборах, в елегантних пальто, із гарно намальованими нігтями видаються мені справжніми богинями і викликають щире захоплення й шану…» С.53
 
«Робот-секретар зуміє оптимізувати навіть наші з малечею прогулянки! Поки Ксенька мирно посапує в люльці, я буду малювати в альбомі, який турботливий асистент передбачливо закинув у наплічник. А, може, читати там же знайдену книжку чи перевіряти оновлення маминих блогів на своєму смартфоні. Цей спритний диво-асистент на кожен випадок запропонує, чим зайнятися. І так крочок за кроком, стібок за стібком я зможу встигати більше й доводити до кінця навіть дуже солідні та тривалі задуми». С.62 
 
 
ПОДЯКА -
 
Спасибі чудовій Гузель Вишняк та видавництву «Віват» за книгу.
 
АНОНС -
 
Наступної середи читайте враження Марічки Удуд про дуже важливу книгу про виховання дітей ще однієї молодої української авторки, досвідченого психолога Вікторії Горбунової «Виховання без нервування». 
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage