Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв про книгу Доржа Бату «Таємниця старого Лами»
У середині травня полички українських книгарень поповнить новинка від Доржа Бату, автора улюблених історій про Франческу та роману «Моцарт 2.0», – «Таємниця старого Лами». А вже зараз триває передпродаж книги – кожен, хто замовить її до 16 травня, отримає у подарунок листівку-сюрприз від Доржа.
 
Поки ж чекаємо на новинку, враженнями про роман ділиться актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, який встиг прочитати книгу ще до її виходу.
 
***

Намагаючись зафіксувати свої відчуття від книжки «Таємниця старого Лами», я написав п’ять слів: учитель, друг, шлях, сансара, дитинство. Я недарма поставив дитинство наприкінці, бо, коли закінчив читати цю книжку, в мене виникло почуття великої ніжності до людей, які живуть у цій історії, у пам’яті Доржа Бату, бо історія ця пронизана любов’ю. Любов тут у всьому, і навіть в тій пацанві, злегка приблатньонній, яка псувала героям життя в дитинстві…
 
Дорж Бату так розповів історію, що мені дуже хочеться зануритися туди і бути в ній, як у такому окремому світі. Цю книжку можна порівняти із пригодницькою стрічкою з життя двох друзів, яку розказав один із них, той, що любив дивитися на зірки неподалік Улаан-Уде, лежачи в степу, там де зірки водночас і високо, і низько над головою.
 
Особливе місце у книжці, звичайно ж, належить Вчителю, якому притаманні і гумор, і строгість, і мудрість життя, і вміння захищати. Дорж Бату змальовує почуття такої любові, яка, можливо, може бути тільки в учня та вчителя, коли вони і поруч, і на великій відстані одне від одного, тому що він не батько, і він це розуміє, і хлопці це також розуміють, але такі стосунки можуть бути тільки між рідними людьми. І водночас він не вчить, він доволі часто сам вчиться.
 
Дивуюся, як авторові вдалося настільки елегантно поєднати історію власного дорослішання з історією дружби. Дорж так живописно намалював свого товариша, свого друга. Читаючи про нього, у мене перед очима був Панда Кун-фу – добрий, сильний, справедливий. Я не знаю, як вдалося поєднати і глибокий екскурс в історію, захопливий пригодницький, навіть авантюрний роман, ніжні і дуже щемкі, з теплою дзвінкою нотою, спогади про дитинство, такі прості, такі смішні глибокі розмови з вчителем, історію дружби, дорослішання, шляху, на якому діти вчаться захищатися, не здаватися, бути щирими і попри страх бути чесними. І коли я написав ці п’ять слів, зрозумів, точніше відчув, що бракує шостого слова – ніжність. І дописав ніжність, бо, можливо, це головне відчуття, яке у мене виникло від прочитання цієї книжки.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage