Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Лаюк Мирослав
7 зупинок Лесі Українки в романі «Залізна вода»
У романі «Залізна вода» Мирослава Лаюка описано дорогу, яку пройшла Леся Українка влітку 1901-го року до найдальшого карпатського села, а також те, як цей шлях долають сучасні герої. Крім всього іншого, цей роман ще й для заохочення читачів пройти маршрутом Лесі Українки.
 
Косів. Леся пише, що їй тут не дуже сподобалося. Сучасні герої роману заправляють тут машину й швидко проїжджають цей пункт. Однак Косів – дуже цікаве місто. Передусім це столиця гуцульської кераміки, один з найколоритніших ярмарків сучасної України, місця з багатьма важливими слідами співіснування українців, поляків та євреїв до Другої світової.
 
Яворів. Тут Леся Українка зупиняється в піаністки, дочки священника, Ольги Окуневськоі. Саме з Окуневською пов’язаний головний артефакт, який шукають герої книги. Сьогодні ж Яворів – одне з найконцентрованіших карпатських сіл. Це столиця ліжникарства і сухої різьби.
 
 
Ілюстрація Івана Шкоропада. 
Буковець. Через буковецький перевал ішла Леся далі в бік Криворівні. Сьогодні тут одна з найкрасивіших доріг у Карпатах, звідси можна зійти на язичницьке святилище Писаний Камінь і гору Ігрець.
 
Криворівня.
В Українських Атенах герой 1901-го року спостерігає, як Леся дискутує із Франком. Сучасні герої приходять сюди до церкви, вештаються селом, конфліктують з однією поважною особою, теревенять із кількома золотозубами старими панями і, зрештою, отримують благословення.
 
Верховина. Столиця Гуцульщини. Тут Леся була кілька годин. Після цього пункту закінчується менш-більш добра дорога і починається шлях у найглибші, найскладніші і найпрекрасніші Карпати.
 
Шибене. Звідси добре сходити на Чорногору. Тут живуть прапрародичі чоловіка, який нібито звозив Лесі з полонини молочну сироватку, в якій вона купалася і лікувалася.
 
Буркут. Остання точка Лесині подорожі. Колись відомий курорт. Сьогодні закинуте село із лікувальним джерелом. Перебування тут, за словами чоловіка Лесі, було одним з найщасливіших моментів її життя.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage