Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
6 навичок кожного книголюба
Погодьтеся, читання – це не лише спосіб відволіктися від рутини й отримати задоволення. Читання ще й розвиває уяву та емпатію, дає нові знання та мотивує до нових звершень. Ці вміння не лише допоможуть бути всесторонньо розвиненими, а й досягти успіху у різних сферах життя.
 
Тож якими навичками, сформованими і завдяки читанню зокрема, книголюби можуть похвалитися? Розповідаємо:
 
Уважність
 
Більшість людей не вважають «читання» своєю професією. Але, якщо ви цілеспрямований та уважний читач, то, мабуть, уже навчились «виловлювати» помилки, помічати незграбні фрази та пропущені коми. Така уважність допоможе вам ретельніше працювати з текстами та у розмовах, адже грамотність і вміння коректно донести свою думку – високо цінується у всіх сферах життя.
 
Уява
 
На відміну від іншої інформації, яку ми «споживаємо» візуально (кіно, вистави, ігри), книжки змушують нашу фантазію працювати на повну, вимальовуючи в уяві з тексту образи героїв та цілі сюжети. Творче мислення та уява є важливою частиною нашого життя, адже вони розширюють межі уявлення про цей світ.

Великий словниковий запас
 
Чи то ви любитель книг «високої полиці», чи шанувальник масової літератури, в кожному разі читання  збагачує вашу лексику. Так у вас поповнюється словниковий запас і з'являється більше розмаїття слів для висловлення власної думки.
 
Концентрація
 
Книголюби можуть сісти і зосередитись на книзі навіть протягом кількох годин. Вміння концентруватися на чомусь одному і не відволікатися на зовнішні подразники – особливо цінне в сучасний час, коли інформація витає навколо нас з неймовірною швидкістю, а сповіщення соцмереж щоразу нагадують про себе.
 
Критичне й аналітичне мислення
 
Щоб розвинути ці навички, не обов’язково читати лише детективи. У кожній книзі читач оцінює тематику, аналізує дії героїв, сюжетні підйоми чи провисання, заглиблюється у проблему, яку автор піднімає на сторінках книжки. Це допоможе так само аналізувати й інші життєві ситуації та приймати більш зважені рішення.

Емпатія
 
Дослідження довели, що читання (зокрема художньої літератури) робить нас більш співчутливими. Ми хвилюємося за улюблених героїв, і це розвиває нашу емпатію у реальних стосунках з іншими людьми, а також емоційний інтелект. Люди емоційні, тому особливо важливо вміти відчути ці емоції та збагнути, як на них реагувати.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage