Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Топ-5 загадкових історій: найкращі детективи для маленьких читачів
Якщо ви або ж ваші дітлахи любите загадкові історії й закручені сюжети, тоді ця добірка саме для вас! Тут п’ятірка нових, цікавих і захопливих детективних історій, що точно зацікавлять допитливих читачів і читачок.
 
 
 «Як детектив Носик здивував Нові Липки» Мар’ян Орлонь
(«Видавництво Старого Лева»)
 
Якщо ви уже знайомі із серією книг Мар’яна Орлоня про детектива на пенсії і його пригоди, то для вас пан Носик додаткових рекомендацій не потребує. Якщо ж ні – то знайомтеся: Амвросій Носик – добродушний чоловік і висококласний детектив із гарною уявою, хорошим почуттям гумору, любов’ю до ефектних рішень і з безцінним помічником Кубою – псом, котрий досконало знає людську мову, тому може почути найтаємніші секрети і доладно їх переказати. І з третьої, завершальної книги серії маленькі читачі дізнаються, як же детектив Носик здивував Нові Липки.
 
 
У першій історії, «Замах на Ляпку», завдяки чудово проведеній розвідці у дог-френдлі ресторанчику і вмілому перевтіленню, детектив з помічниками зможуть запобігти викраденню мистецького шедевра з місцевого музею. У другій, «Крадіжка», детектив Носик на прохання «любителя ігор і вечірок» шукатиме того, хто викрав гроші зі скарбнички Шахового клубу, і майстерно зіграна партія в шахи допоможе знайти винного. А в завершальній історії Амвросій Носик ловитиме Невловиму Руку – кишенькового злодія, який настільки досконало опанував мистецтво перевтілення, що спіймати його не вдалося навіть вчителю нашого детектива.
 
Легкі, цікаві, в міру заплутані і справді захопливі детективні історії Мар’яна Орлоня не лише неабияк розважать дітлахів, а й дозволять проявити себе в ролі детектива. Адже кмітливий читач має усі шанси побачити відгадку навіть раніше, ніж пан Носик – і спробувати розплутати злочин замість детектива.
 
 
«Хто з’їв мою піжаму?» Олеся Мамчич
(«Ранок»)
 
Тоненька книжечка цілком може стати першим детективом, який ваша дитина прочитає самотужки. Проста за викладом (але не за інтригою!) історія адресована школярикам, які тільки-но беруться самостійно читати. А щоб їм було цікавіше, авторка одразу підготувала для них загадку.
 
Отож, уявіть собі, що ви, як і щовечора, готуєтеся до сну – і раптом виявляєте несподівану пропажу: кудись зникла ваша улюблена піжама! Невже її хтось поцупив чи – ще гірше! – з’їв? І хто б це міг бути: хтось із батьків, старша сестричка чи менший братик? Чи таємничий Той, Хто Живе Під Диваном? Допитливий власник піжами візьметься відгадувати цю загадку. А маленькі читачі матимуть нагоду не тільки супроводити його у пошуках, а й пригадати ті випадки, коли у них «безслідно» зникали речі, і замислитися: а куди ж насправді вони дівалися?
 
 
«Розумник» Кім Слейтер
(«Видавництво Старого Лева»)
 
Головний герой цього роману Кіран Вудз – особливий хлопчик. Він любить серіал «Місце злочину» і картини Л.С. Лоурі. У школі Кірана вважають недоумкуватим, а вдома його ображають та б’ють вітчим і двоюрідний брат. Але хлопчик навдивовижу допитливий і кмітливий, має хист до малювання, знаходить способи абстрагуватися від неприємностей і мріє про те, як, закінчивши школу, працюватиме журналістом спочатку у місцевій газеті, а потім – і на телебаченні. Для цього він занотовує й замальовує геть-геть усе, що помічає за день. І одного разу трапляється щось надзвичайне: Кіран виявляє у річці утопленика, місцевого безхатька.
 
Хлопчик упевнений: це не нещасний випадок, а вбивство. І береться за його розслідування. Тим паче, що поліція виглядає зовсім бездіяльною: долею тих, хто живе на вулиці, поліцейські не переймаються. Тож Кіран, користуючись численними методами, – від запозичених у Шерлока Голмса і кримінальних серіалів до наукових підходів Ейнштейна, -– намагається знайти убивць Коліна і відновити справедливість. І зрештою йому вдається зробити навіть більше, ніж він сподівався.  
 
«Розумник» – це дитячий детектив з потужною соціальною складовою. Він і захоплює, і розчулює, і спонукає задуматися про проблеми, порушені у ньому (соціальна нерівність, бідність, насильство в сім’ї, буллінг, наркоманія тощо). «Розумник» – це книжка, яка переконає дітей у тому, що вони також можуть робити важливі речі  – якщо й не розслідувати реальний злочин, то принаймні звертати увагу дорослих на речі, які ті не помічають. Але також це вельми непроста книжка, від якої «тріскається серце».  
 
 
 
«Слідча Неллі та книжковий злодій» Джулія Дональдсон
(«Читаріум»)
 
Знаменита собачка-детектив Неллі постійно допомагає своєму господарю Пітеру знаходити загублені речі. А ще вона любить книжки і залюбки щопонеділка ходить із Пітером до школи, щоб послухати, як діти читають. Але одного такого понеділка трапляється халепа. Прийшовши до школи, діти і песики бачать, що усі книжки кудись зникли! І  Неллі, яка має особливий «книжний» нюх, вирушає на пошуки книжкового злодія!
 
Любов до книжок – дивовижна штука. Вона, як і кожне сильне почуття, може штовхати як на добрі, так і не дуже хороші справи. Але якщо і детектив, і крадій шалено люблять книги, то ця обставина зрештою допоможе не тільки розплутати злочин, а й дійти консенсусу. Адже спільні захоплення завжди об’єднують.
 
«Слідча Неллі» – це книжка-картинка, створена блискучим дуетом відомої письменниці Джулії Дональдсон та не менш знаменитої ілюстраторки Сари Огілві. Яскраві й кумедні малюнки останньої доповнюють віршований текст цікавими детальками, з якими розповідь про пошуки книжкового злодія перетворюється для читачів на ще дивовижнішу пригоду.
 
 
«Трава, що сумку ката обвива» Алан Бредлі
(«КСД»)
 
Флавія де Люс – незвичайна дівчинка. Вона захоплюється хімією, добре знається на отрутах і обожнює розслідувати заплутані справи, найкраще – убивства. І життя постійно підкидає їй нагоду взятися за улюблене діло. «Трава, що сумку ката обвива» – вже друга книга із серії Алана Бредлі про Флавію де Люс. У ній дівчинка візьметься розслідувати убивство – власне, не одне, а одразу два: хлопчика, який загинув у містечку кілька років тому, і заїжджого лялькаря, який зробив ляльку із обличчям цього хлопчика.
 
Таємниці минулого, які стукають у шафи добропорядних містян і витягають звідти всі їхні скелети, красиві і моторошні лялькові вистави, отруйні цукерочки і похмурий гумор – у цій книзі є все, за що читачі встигли полюбити Флавію де Люс, і навіть трохи більше – ще заплутаніша інтрига, нові колоритні персонажі і чимало цікавих фактів про отрути і протиотрути.
 
Звісно, детектив Алана Бредлі – не для найменших читачів. Але молодші та старші підлітки цілком здатні заслужено оцінити шарм, гумор і сюжет книги. А, може, і перейняти у юної детективки її захоплення хімією.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage