Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
13 інноваційних шкіл світу
 
Якими можуть бути школи майбутнього? Супертехнологічні, віртуальні, з новітніми методиками викладання та підходами до дітей? Найцікавіше, що у світі вже існують школи, які першими почали робити те, що не робив до них ні хто. Пропонуємо добірку найбільш інноваційних шкіл у світі.
 
Плавуча школа Makoko (Лагос, Нігерія). 
 
У зв’язку із різким зростом населення в Африці навчання там є не тільки важкодоступним, а ще й небезпечним. Проект ООН - школа Makoko на воді – не лише стане додатковим майданчиком для отримання знань, а убезпечить дітей та місцеве населення від підвищення рівня води в лагуні. На 90 кв.м. триповерхової школи розташуються ігровий майданчик, компостні туалети, кабінети для занять, де може поміститися до 100 учнів або мешканців міста. Школа є прикладом майбутніх будівельних проектів в прибережних районах Африки.
Гімназія Ørestad (Копенгаген, Данія)
 
Гімназія являє собою одне величезне приміщення зі скляними стінами, де навчаються більше тисячі школярів. У такій нетрадиційній школі учнів заохочують співпрацювати між собою. Діти діляться на групи, у рамках яких спілкуються та вирішують завдання, і звертаються за допомогою до вчителя лише за крайньої потреби. У гімназії розміщені місця для занять та відпочинку у вигляді гігантських «барабанів», рухливі полиці та пересувні стіни. 
 
«Ми хочемо, щоб в рамках навчання учні робили дослідження і працювали разом для вирішення практичних проблем, - говорить директор школи  Allan Kjær Andersen. – Щоб дати їм знання, діти повинні вміти трансформувати цю інформацію в дію. Це дуже важливо для нас, і я думаю, це важливо для сучасних шкіл».
Big Picture Learning (Провіденс, США)
 
Від самого початку занять учні цієї школи разом з наставником займаються тим, що стане їм в нагоді у майбутній професії. Заняття нагадують щось середнє між навчанням та роботою і зорієнтовані на практичні навички учнів. «Найбільш важливим елементом навчання в школі Big Picture Learning є те, що студенти вчаться жити в реальному світі», - говорить Родні Девіс, директор з комунікацій Big Picture Learning. Сьогодні подібна система навчання діє у 55 школах по всій країні. 
Початкова школа Egalia (Стокгольм, Швеція)
 
Гасло школи Egalia – абсолютна рівність між учнями. У межах школи учням заборонено використовувати гендерні займенники. Замість того, щоб говорити про інших «він» і «вона», діти називають один одного або на ім`я, або узагальнюють словом «вони».  У цій школі діти вчаться оцінювати один одного не на основі стереотипів, а на базі вчинків. 
 
«Принцип нашої школи - відсутність дискримінації за статтю, релігією, віком, класом, сексуальною орієнтацією, гендерною приналежністю, інвалідністю, - говорить директор школи Lotta Rajalin. – Для того, щоб бути гідними громадянами сучасного світу, діти мають вчитися основам демократії на практиці. Впевненість у собі є основою для навчання та розвитку». 
AltSchool. (Сан-Франциско, США)
 
Школа повністю відкидає традиційну систему освіти, віддаючи перевагу тій моделі навчання, яка покращить практичні навички дітей, навчить їх мислити, а відтак дасть змогу адаптуватися у світі змін. Наприклад, діти вивчають 3D-моделювання за допомогою майстрування іграшкових будинків. 
 
«Досвід, отриманий у школі, може бути значно більшим, ніж вивчення фактів і цифр, - говорить працівник школи Max Ventilla.- Соціально-емоційне навчання є пріоритетним, учні  мають бути частиною цілеспрямованого процесу».
 
Школа, яка навчає дітей у віці від 4 до 14 років за таким принципом, була заснована у Сан-Франциско 2013 року, а вже зараз існує й в Нью-Йорку та Пало-Альто. 
Школа Sra Pou Vocational (Село Сра Поу, Камбоджа). 
 
Розроблена  фінською  архітектурною компанією «Rudanko+Kankkunen», школа в Камбоджі була побудована громадою для того, щоб показати, як перетворити свої хоббі на повноцінних бізнес. 
 
Вже саме будівництво школи було уроком для дітей. Разом із вчителями вони допомагали у будівництві і дізнавалися, як правильно конструювати та будувати приміщення такого типу. 
 
Школа вчить родини фінансової незалежності. Замість  того, щоб працювати на низькооплачуваних роботах, чоловіків, жінок і дітей вчать знаходити способи продавати товари домашнього виготовлення і заробляти на цьому. 
 
Коли у будівлі не проходять заняття, приміщення служить місцем для зустрічей та культурних подій.
Вища школа Р-TECH  (Бруклін, США)
 
Р-TECH  була відкрита 2011 року IBM і є проміжною ланкою між школою та коледжем. У ній учні вчаться протягом шести років, і за цей час мають можливість стажуватися у різноманітних компаніях.  Так студенти починають будувати кар`єру ще під час навчання. 
 
«Р-TECH – це шлях від школи до кар'єри, що дає молодим людям можливість потрапити на національний економічний ринок, можливість, яку вони і уявити собі не могли», - говорить Stanley Litow.
Steve Jobs School (Амстердам, Нідерланди)
 
Замість того, щоб навчатися за класичною системою разом з усіма, кожен учень цього навчального закладу йде власним шляхом і власними темпами. 
 
За словами засновника школи Maurice de Hond, учні починають навчання зі складання індивідуального плану розвитку (IDP), який оцінюється і коригується кожні шість тижнів дитиною, її батьками та тренером (школа не використовує слова «вчитель»).
 
«Опираючись на цей план, дитині пропонують нові  схеми навчання та інструментарій, який вона може обрати для цього самостійно»,  - говорить засновник школи Maurice de Hond. 
Brightworks School (Сан-Франциско, США)
 
В навчальну програму цієї школи входять такі речі, які батьки ніколи б не дозволили своїм дітям зробити вдома. Учні граються з вогнем, розбирають побутову техніку, забруднюють себе і все навколо й не бояться цього. Усе у школі заохочує дітей до творчості та практичного пізнання світу. 
 
«Світ потребує більше людей, які сприймають найважчі проблеми як цікаві загадки, і мають творчий потенціал, навички та завзятість, щоб їх вирішити», - говорить  координатори школи Tulley та Justine Macauley.
Carpe Diem Schools (Айкен, США)
 
Ця школа більше схожа на офісну будівлю, ніж традиційну школу. У головному корпусі, відомому як The Learning Center, є 300 «кабінок» з комп’ютерами. Якщо учні мають проблеми з їхнім онлайн-навчанням, вони можуть звернутися до вчителів за допомогою.
 
«Ми персоналізували освіту, - говорить генеральний директор школи Robert Sommers. - Ми починаємо з розуміння учня, а потім адаптуємо нашу роботу для задоволення його потреб задля досягнення успіху. Кожен учень – унікальний, але ми повинні підготувати усіх до життя після школи. Ми вважаємо, що успіх наших учнів – наш успіх».
Innova Schools (Перу)
 
Innova Schools є реакцією Перу на невдалу спробу  стандартизувати освіту в країні. Школа поєднує в собі різні форми навчання: онлайн-навчання, роботу з керівником та групову роботу. Половину навчального дня школярі з 1 по 11 класи навчаються за допомогою онлайн-ресурсів, інша частина дня присвячена традиційній школі. Усі приміщення пристосовані для рухомих занять. 
 
Сьогодні в Перу існує 29 шкіл такого типу.
Blue School (Нью-Йорк, США)
 
Школа була створена 2006 року. У рамках навчальної програми діти 2-8 класів вигадують способи перероблення матеріалів, створюють 3D моделі Нью-Йорка, ремонтують побутову техніку. Вони отримують завдання, близькі до реальних життєвих проблем. Усіх дітей вчать, що створення і впровадження нових ідей є важливим вмінням.
Samaschool (Сан-Франциско,США)
 
Ця школа створена для тих, хто не може знайти роботу або влаштуватися на роботу із задовільною платнею, і спрямована на вивчення дорослими тем в галузі підприємництва та цифрових технологій. Студенти можуть вибрати між 10-тижневим курсом (80 годин) і онлайн-курсом (від 20 до 30 годин).
 
За короткий час студенти можуть засвоїти достатньо знань, щоб змінити своє життя. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage