Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
12 осінніх звичок затятого книголюба
Незалежно від того, приходить осінь з теплом чи зі зливою, завжди можна запровадити для себе маленькі осінні традиції і звички, які відволікатимуть від перепадів настрою, похмурої погоди чи апатії. Покликати друзів на смачний пиріг, зварити какао і піти у парк годувати білочок, влаштувати вечір спогадів чи перегляду улюблених фільмів, піти у «книжковий запій» і перечитати улюблену серію книжок… Будь-що, будь-які дрібниці, які надихатимуть вас.
 
1. Створити осінньо-книжковий мудборд. 
 
Трохи загальної інформації: мудборд (moodboard, або inspiration boards) – дослівно «дошка настрою», тематична добірка  зображень, оформлених у вигляді плаката. Мудборди прийшли до нас із бізнес-сфери та сфери дизайну, де вони розробляються передусім як прев’ю майбутнього проекту. Однак досить швидко мудборди стали використовуватися як один із творчих елементів інтер’єру, оскільки здатні втілювати загальний настрій та підтримувати спільну тематику дизайну, а також задавати потрібну атмосферу. Основні складники такої «дошки настрою» чи, пак, «дошки натхнення» – світлини, листівки, вирізки з газет, журналів, списки чи віш-листи, улюблені цитати, вірші, дрібні декоративні елементи тощо. Немає чітких правил, яким має бути мудборд – круглим чи квадратним, упорядкованим чи хаотичним, яскравим чи однотонним – усе залежить від вашого настрою та фантазії.
 
 
Найпростіший спосіб – придбати коркову дошку і прикріплювати до неї кнопками свої колажі; або ж натягнути між двома цвяшками тонку міцну нитку (шпагат) чи декоративну стрічку і навісити на неї картинки за допомогою маленьких прищіпок. Таку дошку можна повісти над робочим столом, біля ліжка чи на кухні – там, де ви проводите найбільше часу та найбільше потребуєте натхнення.
 
 
Прикрасьте свою осінню дошку листівками від друзів, затишними картинками і пам’ятними світлинами, рецептами осінніх страв тощо.
 
2. Приготувати шарлотку з яблук за рецептом від Дарії Цвєк.
 
Що, як не шарлотка, може сповнити дім затишком і ароматами осені, а ще стати гарною нагодою зібратися всією родиною за теплою розмовою. Книжка відомої галицької кулінарки Дарії Цвєк «Солодке печиво» вже стала культовим виданням. Змінилися кухонне оснащення та потреба у кулінарних книжках, які все більше замінюють інтернет-рецепти, але «Солодке печиво», зачитане до дір, продовжують дарувати й передавати з покоління у покоління. Бо ця збірка рецептів більше, ніж кулінарна книга, – це пам’ять. Як зазначає Дарія Цвєк, «найсолодші спогади завжди родом з дитинства», і жодне тістечко з супермаркету чи кав’ярні не замінить приготованого бабусею чи мамою або власноруч.
 
 
Шарлотка з яблук
 
1 білий батон, 2 яйця, 1 склянка молока, 10 яблук, 100 г цукру, 50 г вершкового масла, ½ ч. ложки кориці.
 
Порізати батон на тоненькі грінки і, вмочуючи їх у збиті з молоком яйця, посипати цукром з корицею. Дно і стінки змащеної маргарином каструлі вистелити грінками, а середину наповнити почищеними і пошаткованими яблуками, посипати їх цукром і корицею, покласти шматочками вершкове масло. Зверху закрити грінками і пекти в гарячій духовці (200 градусів) протягом 30-40 хв. Холодну шарлотку викласти на тарілку і посипати цукром.
 
3. Зварити глінтвейн за рецептом Мумі-тата.
 
Усі знають, що мумі-тролі – особливі поціновувачі їжі. На їхній кухні панує атмосфера тепла і затишку. Звісно, головний кулінар у родині мумі-тролів – Мумі-мама, та в Мумі-тата теж є кілька особливих рецептів. Один з них – глінтвейн. Готуємо за «Рецептами Мумі-мами», посміхаємося і пригощаємо друзів та родину.
 
Глінтвейн Мумі-тата
 
300 мл води
2  дес. л. цукру-пудри
10 гвоздик
1 ч. л. коробочок кардамону
2 палички кориці
1 шматочок імбиру
500 мл чорносмородинового соку (якщо надто концентрований, розведи водою)
родзинки й очищений мигдаль
 
Налий воду у каструлю, додай прянощі. Вари 15 хвилин під накривкою. Проціди й додай соку. 
Поклади родзинки й мигдаль у склянку, а тоді заливай гарячим напоєм.
 
4. Прочитати кілька осінніх книжок. 
 
Довгі осінні вечори – гарна нагода перечитати улюблені книжки. Можете переглянути «Топ-10 книг, які зігрівають» (першу і другу частину), де знайдете багато затишних чи меланхолійних книжок на різний смак. А ще можна щоосені присвячувати час книжковим серіям, почавши, наприклад, з творів канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері про Енн – дівча із зелено-сірими очима і рудими косами, з якою ви будете разом сміятися і плакати. А ще раджу прямо зараз бігти за мегановинкою цієї осені від Оксани Були та «Видавництва Старого Лева» – надзвичайно зворушливою, сонячною і дуже осінньою книжкою «Зубр шукає гніздо». І не важливо, п’ять вам років чи сто п’ять – ніхто не встоїть перед цією книжкою.
 
 
5. Присвятити вечір «затишним» книжковим екранізаціям.
 
Кадр з фільму «Солодкий листопад»
 
Кадр з фільму «Дружина мандрівника у часі»
 
6. Прочитати «Дім дивних дітей» Ренсом Ріґґз і подивитися екранізацію.
 
Книжка стала цьогорічним бестселером, і не в останню чергу завдяки екранізації, знятій Тімом Бертоном. Тож поки ще на слуху у всіх, обов’язково подивіться «Дім дивних дітей міс Сапсан» – mustsee цієї осені, – якщо ви чомусь цього ще не зробили.
 
 
7. Написати друзям листи чи надіслати листівки.
 
Пишіть листи. Навіть якщо ви не спілкувалися кілька років. Навіть якщо ви не знаєте одне одного. Навіть якщо ви у різних країнах і вісточки йдуть тижнями. Навіть якщо не знає, що писати. Пишіть!
 
 
8. Влаштувати пікнік в осінньому парку, прихопивши смаколики, теплі коцики, гарячий шоколад…
 
…і особливу книжку. Наприклад, «Не відпускай мене» Кадзуо Ішіґуро у перекладі Софії Андрухович та у надзвичайно чуттєвому, кінематографічному оформленні від Назара Гайдучика та Оксани Йориш. Кольорова гама та атмосфера книжки ідеально відповідають осінньому настрою. А розказана Кеті історія потребує усамітненого читача.
 
 
9. Відвідати ботанічний сад, дізнатися більше про рослини, зібрати дорогою гербарій.
 
 
А пам’ятаєте, як у молодших класах щоосені збирали листочки для гербарію, відшукуючи найкрасивіші, чи жолуді і каштани, щоб зробити кумедних чоловічків і тваринок? Непогано б було вже дорослим знайти трохи часу побути дитиною. А ще поспостерігати за природою. Чи почитати про природу і людей, шалено захоплених ботанікою. 
 
Світлина – @svitlana_balukh
 
10. Почастувати друзів морквяним кексом від Джеймі Олівера.
 
У книзі «Готуємо з Джеймі» відомий британський кухар пропонує рецепт морквяного кексу, глазурованого маскарпоне з лаймом. Звучить ну дуже спокусливо! 
 
На 8-10 порцій:
 
250 г несоленого масла, розм’якшеного
250 г світло-коричневого м’якого цукру
5 великих яєць курей вільного випасу або органічних яєць, відділити жовтки від білків
цедра і сік 1-го апельсина
170 г борошна з розпушувачем, просіяного
1 чайна ложка з невеликою гіркою розпушувача
100 г меленого мигдалю
100 г ядер волоських горів, січених, а також жменя для посипки
1 чайна ложка кориці з гіркою 
дрібка меленої гвоздики
дрібка меленого мускатного горіха
½ чайної ложки тертого імбиру 
280 г моркви, очищеної та грубо натертої
морська сіль
 
для глазурі
100 г маскарпоне
200 г жирного вершкового сиру
85 г цукрової пудри, просіяної
цедра і сік 2-х лаймів
 
Розігрійте пічку до 180 градісув. Змастіть і вистеліть пергаментним папером 22-сантиметрову квадратну або круглу форму. Збийте масло з цукром вручну або міксером до пухкості й блідого кольору. Вбийте по одному яєчні жовтки, додайте цедру і сік апельсина. Вмішайте просіяне борошно і розпушувач, додайте мелений мигдаль, волоські горіхи, спеції, натерту моркву і добре перемішайте все разом.
 
В окремій мисці збийте білки із дрібкою солі у міцну піну й обережно вмішайте її в тісто. Перекладіть суміш у підготовлену форму і випікайте у розігрітій пічці впродовж 50 хвилин до золотистого кольору й підняття. Перевірити готовність кексу можна, проштрикнувши його зубочисткою. Потримайте її 5 секунд у бісквіті й витягніть: якщо вона чиста – готово, якщо ж до неї пристало трохи тіста – поставте знову у пічку. Дайте охолонути у формі впродовж 10 хвилин, відтак викладіть на решітку і залиште ще на 1 годину або більше.
 
Змішайте разом усі компоненти глазурі та щедро намастіть нею зверху кекс. Прикрасьте, посипавши січеними волоськими горіхами.
 
11. Перечитати і передивитися «Гаррі Поттера».
 
Бо в українських поттероманів завдяки «Новому каналу», який щороку в листопаді транслює всі частини поттеріани, давно сформувалася така звичка. Бо вийшла нова книжка «Гаррі Поттер і прокляте дитя». Бо незабаром з’явиться друге ілюстроване видання «Гаррі Поттер і таємна кімната» з малюнками неперевершеного Джима Кея.
 
 
Бо на початку листопада на екрани виходить стрічка «Фантастичні звірі і де їх шукати» на основі однойменної книжки Джоан Ролінґ. Бо історія про хлопчика, що вижив, завжди на часі.  Бо хочеться трохи дива.
 
 
12. Відвідати холодним осіннім вечором книжковий клуб.
 
Наприклад, львів’яни можуть завітати до читацького клубу «Почитати». Так, на листопад вже заплановано обговорення двох книжок – «Свобода» Джонатана Франзена та «Розповідь служниці» Маргарет Етвуд. Дніпряни для обговорення книжок можуть відвідати літературний клуб в арт-центрі «Квартира». Вже у суботу, 29 жовтня, якраз напередодні Дня всіх святих, там відбудеться обговорення книжки «Дерево Геловіну» Рея Бредбері. Впевнена, ви давно мріяли потрапити до читацького клубу. Пошукайте, може, і в вашу місті він є, а ви досі про це не знаєте ;)
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage