Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
10 думок Інґмара Берґмана про важливе
Інґмар Берґман – всесвітньо відомий шведський режисер театру й кіно, сценарист, письменник, один із провідних творців авторського кіно XX сторіччя. Його роботи заполонили серця мільйонів глядачів у світі, а творами Берґмана захоплюються й досі. 
Довірливі розмови обкладинка
Тираж закінчився
2018 року вперше побачило світ українською одразу дві книжки Берґмана – «Довірливі розмови» та «Недільне дитя». Ми зібрали для вас кілька яскравих цитат автора – про кіно і музику, релігію і самосвідомість, молодість тощо.
 
Маю сказати, що нема такого виду мистецтва, котрий мав би настільки багато спільного з кіно, як музика. Обидва впливають на наші чуття безпосередньо, а не через інтелект.
 
Я добре знаю про мою подвійну самосвідомість... Одна з них весь час під контролем; все сплановано і дуже надійно. Інша може бути дуже неприємною. Я думаю, що цей бік самосвідомості несе відповідальність за всю творчу роботу – він підтримує зв'язок з «дитиною». Він нераціональний, імпульсивний і надзвичайно емоційний. Можливо, це навіть не «він», а «вона».
 
Я кидаю спис у темряву. Це інтуїція. Потім повинен послати в цю темряву армію на пошуки списа. Це інтелект.
 
Я не хочу творити мистецькі роботи для публіки, яка сидітиме і насолоджуватиметься. Я хочу нанести цим людям маленький удар в спину, щоб обсипати їхню байдужість, щоби несподівано вразити їхнє самовдоволення.
 
 
Наші соціальні відносини обмежені, здебільшого плітками та критикою поведінки людей. Це спостереження повільно підштовхнуло мене до ізоляції від так званого соціального життя. Мої дні минають на самоті.
 
 
Ніхто не в безпеці від релігійних ідей та конфесійних явищ. Ні ти, ні я. Ми можемо стати їхньою жертвою, коли найменше очікуємо цього. Це як грип або удар блискавки. Ти абсолютно безпорадний.
Недільне дитя обкладинка
Тираж закінчився
Сьогодні я вважаю, що будь-який рецидив абсолютно виключений. Але я не можу сказати, що цього не трапиться завтра.
 
Ми ходимо колами, настільки обмежені власними турботами, що більше не в змозі побачити різницю між істиною й брехнею, капризом ґанґстера і найчистішим ідеалом.
 
Я був дуже жорстоким щодо акторів та інших людей. Я думаю, що був дуже-дуже неприємним в молодості. Якби я сьогодні познайомився з молодим Інґмаром, гадаю, то сказав би: «Ви дуже талановитий і я спробую допомогти вам, але я не думаю, що хочу з вами ще щось творити». Я не кажу, що зараз приємний, але гадаю, що в 50-х роках я повільно змінився. Принаймні сподіваюся, що змінився.
 
У мені 100% шведського... Хтось сказав, що швед – це наче пляшка кетчупу: нічого і нічого, а потім раз – і все одразу. Я думаю, що трохи схожий на це. І вважаю, що я швед тому, що люблю жити тут, на цьому острові. Ви не можете уявити собі самотність та ізоляцію в цій країні. Так, я дуже шведський –  я не ненавиджу бути один.
 
 
Я хочу спробувати обмежити себе істиною. Це важко для старого, закоренілого мученика фантазії та брехуна, який ніколи не вагався надати правді таку форму, якої вимагав випадок.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage