Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Злочин і кара в Буковому лісі
Random
Закономірно, що після успіху книги «Хто зробить сніг» Тарас Прохасько та Мар’яна Прохасько просто зобов’язані були  написати продовження історії про кротячу родину. І от після першої частини, основну цінність якої я бачу в дуже тонкому  та делікатному поясненні смерті для малят, з’явилась друга книга, написана у зовсім іншому напрямі. 
 
«Куди зникло море» - детектив для дітей і про дітей, хоч і мешканців лісу. Розпочинається історія з того, що батьки й старші брати головних героїв-кротенят Повза та Муркавки відправляються на південь за родзинками.  А наймолодших залишають вдома, ще й доручають їм доглядати Мартіну – прийомне зайченя. У той самий час у Буковий ліс приїжджає відома співачка Соня Садова, від якої всі мешканці околиці в захваті, а звістка про її концерт у кафе «Під дубом» відразу збуджує усе лісове товариство. 
 
Детективна лінія у книзі пов’язана зі зникненням картини із зображенням моря. «Куди зникло море?», - із тривогою запитують герої книги, помітивши пропажу. Але на відміну від власника картини Їжака, який перебуває у розпачі через крадіжку, дітлахи із завзяттям вирушають на пошуки злодія.  Серед підозрюваних - банда кабанів, горностай та лилики…
 
Підозрюваний №1 - Горностай. Дуже кумедним  стало знайомство юних героїв із новим гостем Букового лісу, який їх добряче налякав, намагаючись передати вітання від батьків та братиків. Горностай спеціально приїхав з півдня помилуватися картиною у кафе «Під дубом». Чи стало його бажання поповнити свою колекцію новою картиною сильнішим, ніж почуття честі?
 
З’являються у книзі й інші нові персонажі, які, як на мене, мали б особливо сподобатися саме дітям, - банда кабанів. Ці нібито брутальні задираки – насправді дітлахи, яким просто хочеться уваги, от вони й вигадують безліч «бандитських» історій та пригод. А ще звати їх Ніф-Ніф, НуФ-Нуф і Наф-Наф. Ну і як «пацани»  з такими іменами можуть бути злюками? Але чи могли вони задля підтримання своєї хуліганської репутації  викрасти картину?
 
А лиликам, за теорією юних детективів, просто найлегше було винести картину із кафе.
 
Хто ж справді викрав «Море»? Читайте самі…
 
А родзинкою цієї книги, як на мене, є персонаж Соні Садової. Для її концерту був створений справжній альбом пісень, який можуть послухати усі читачі (у виконанні гурту «DaGaDaNa»). Почувши ці пісні наживо під час презентації книги, можу запевнити, вони – шалені і драйвові. До особистих вподобань віднесу композицію «Сині очка, чорний хвіст» та пісню кабанів.
 
І, звісно, не можна не згадати про неперевершено прості та цікаві ілюстрації Мар’яни Прохасько, без яких історія про кротенят не була б такою гармонійною та довершеною.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage